OGY - Krónika 7. rész (határozathozatalok, ágazati törvénymódosítások)

Belföld, 2022.06.08

Határozathozatalokkal folytatta munkáját szerdán az Országgyűlés: a képviselők az interpellációkról szóló szavazások után döntöttek arról, hogy felfüggesztik Szabó Tímea (Párbeszéd) és Akopjan Nikogosz örmény nemzetiségi szószóló mentelmi jogát. Ezt követően megkezdték az egyes törvényeknek a honvédelemmel, a gazdaságfejlesztéssel, valamint a kormányzati igazgatással összefüggő módosításáról szóló javaslat tárgyalását.



Interpellációk



Az Országgyűlés elfogadta azokat a kormányzati interpellációs válaszokat, amelyeket hétfőn az ellenzéki képviselők elutasítottak.


Elfogadták a háborús veszélyhelyzeti intézkedések meghosszabbítását


Meghosszabbította a háborús veszélyhelyzeti intézkedéseket, azaz a különleges jogrendben alkotott szabályokat az Országgyűlés.

A szomszédos országban fennálló fegyveres konfliktus, illetve humanitárius katasztrófa magyarországi következményeinek elhárításáról szóló jogszabályt kivételes eljárásban 116 igen szavazattal, 43 ellenvoks mellett fogadták el a képviselők a kormány kezdeményezésére, miután a kabinet veszélyhelyzetet hirdetett a szomszédos Ukrajnában dúló háború miatt.

A jogszabály célja, hogy minden szükséges eszköz rendelkezésre álljon a menekülő emberek segítésére, valamint a felmerülő káros gazdasági hatások kivédése érdekében.



Mentelmi ügyek



Felfüggesztette a parlament Szabó Tímea (Párbeszéd) mentelmi jogát egy magánvádas - rágalmazási, illetve becsületsértési - ügyben. A döntést a képviselők 118 igen, 49 nem és 1 tartózkodás mellett hozták meg, a mentelmi bizottság előzetes javaslatával ellentétesen.

Óbuda korábbi kormánypárti polgármestere azért jelentette fel a Párbeszéd politikusát, mert egy márciusi Facebook-videójában egy pedofil bűncselekménnyel hozta összefüggésbe őt és pártját.

A szavazás eredményének ismertetésekor az elnöklő Jakab István többször korrigálta magát. Latorcai János (KDNP), a parlament alelnöke, képviselői ügyrendi hozzászólásában azt mondta: nem bírálni kívánja az elnököt, de egy határozatot ki kell tudni hirdetni, és a helyzet az, hogy az Országgyűlés Szabó Tímea mentelmi jogát felfüggesztette. Balla György (Fidesz) azt javasolta, hogy a szavazást ne ismételjék meg, a végeredmény nyilvánvaló, kihirdetéskor történt egy szóbotlás, amikor Jakab István a mentelmi jog helyett a szavazati jog felfüggesztéséről beszélt. Ezt követően Jakab István megismételte a kihirdetést a képviselő mentelmi jogának felfüggesztéséről.

Választás rendje elleni bűntett miatt az Országgyűlés szintén felfüggesztette Akopjan Nikogosz örmény nemzetiségi szószóló mentelmi jogát egyhangúlag, 169 igen szavazattal, egyezően a mentelmi bizottság indítványával. A Fővárosi Törvényszék előtt zajló perben a szószóló negyedrendű vádlott. A vád szerint Akopjan Nikogosz a 2014. októberi nemzetiségi önkormányzati képviselő-választáson történő indulás és saját jelölőszervezete győzelme érdekében - másokkal együtt - rávett nem örmény nemzetiségű hajléktalanokat, hogy örménynek vallják magukat és anyagi juttatás fejében vegyenek részt a voksoláson. A választás végeredménye a vádlottak akaratának megfelelő lett.

Nem függesztette fel az Országgyűlés Tordai Bence (Párbeszéd) mentelmi jogát, egybehangzóan a mentelmi bizottság javaslatával. A döntést 13 igen, 145 nem és 7 tartózkodó szavazattal hozta meg a parlament. A budapesti választókerületét megnyerő ellenzéki politikust kormánypárti kihívója perelte be egy Facebook-posztja miatt, amelyben Tordai Bence Putyinnal való üzleteléssel vádolta őt.


Ágazati törvénymódosítások


A szavazást követően az egyes törvényeknek a honvédelemmel, a gazdaságfejlesztéssel, valamint a kormányzati igazgatással összefüggő módosításáról szóló kormányzati javaslat általános vitával folytatta munkáját az Országgyűlés.


Előterjesztő: a veszélyek korát éljük


Fürjes Balázs, a Miniszterelnökség parlamenti államtitkára hangsúlyozta: a veszélyek korát éljük. Felszólalásában öt plusz egy komoly veszélyforrást azonosított, amelyek egyidejűleg fennállnak. Ezek közé sorolta a fegyveres konfliktust, a háborút a szomszédban; a gazdasági válságot; az élelmiszer- és energiaellátás-biztonsági, sőt a világ bizonyos pontjain meglévő ivóvízellátási nehézségeket; a migrációt; a járványokat; továbbá Brüsszel, az EU szerinte elhibázott szankciós politikáját.

Úgy fogalmazott: egy ilyen helyeztben cselekvőképes, polgárait és polgárainak biztonságát megvédeni képes nemzetállamokra, kormányzati politikára van szükség.

Egy felelős kormánynak minden eshetőségre fel kell készülni, a törvényjavaslat ehhez nyújt segítséget - jelezte.

Fürjes Balázs a miniszterelnök illetményének a házelnökével megegyezőre emelése kapcsán megjegyezte: az összeg az elmúlt évtizedben változatlan volt, és az EU-ban csak négy kormányfő keres kevesebbet a magyar miniszterelnöknél.


Fidesz: a biztonság együttműködést igényel mindenkitől


Pajtók Gábor, a Fidesz vezérszónoka ismertette: a javaslat 55 jogszabályt érint, és számos olyan területet is szabályoz, amely nem szorosan kötődik a biztonsághoz. Több módosítást, pontosítást tartalmaz a védelmi és biztonsági tevékenységek összehangolásáról szóló törvénnyel összefüggésben, kiterjed az egészségügyre, a közigazgatásra, a posta működését érintő szabályokra, a büntető törvénykönyvre, a politikai és kormányzati jogviszonyról szóló rendelkezésekre, valamint a védelmi és biztonsági adatkezelést végzőkre vonatkozó szabályozásra - sorolta.

Kiemelte: a javaslat rámutat, hogy a biztonság nem egy ágazat belügye, mert annak fenntartása, védelme együttműködést és tevékeny közreműködést igényel mindenkitől.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!