OGY - Krónika 7. rész (igazságügyi törvények)

Belföld, 2020.06.03

Támogatható, de elutasítandó pontokat is találtak az ellenzéki képviselők abban az előterjesztésben, amely nyolc igazságügyi tárgyú törvényt módosít. A Ház szerdai ülésén tárgyalta a javaslatot.



MSZP: ha befogadják javaslatainkat, támogatjuk az előterjesztést

Varga László (MSZP) azt panaszolta, hogy "salátatörvényt nehéz megítélni három gombnyomással".

Szerinte újra kellene gondolni, hogy mit jelent a tisztességes élethez kapcsolódó minimum, egyes családokat ugyanis olyan tiltások sújtják, olyan minimális jövedelmet hagynak nálunk, hogy az nem biztosíthatja az élet minimumának feltételeit. "Szörnyű adósrabszolgaságról" beszélt.

Közölte: a válsággal súlyosbodik az érintettek helyzete, erre is tekintettel kellene lenni a jogalkotás során.

Közölte: pártja a változtatási kezdeményezéseik befogadásától teszi függővé, támogatja-e a törvénycsomagot.

DK: támogatható és elutasítandó részeket is tartalmaz a csomag

Sebián-Petrovszki László (DK) szintén az előterjesztés "saláta jellegét" bírálta, mondván, az abban szereplő nyolc törvénymódosítást egyesével is be lehetett volna terjeszteni, hiszen azok egymással nem függnek össze. Számos támogatható elemet tartalmaz az előterjesztés, de olyanokat is, amelyekhez pártja nem tud hozzájárulni - mondta.

Kijelentette: évek óta ismert problémák orvoslása is előkerül abban, ezrét érthetetlennek nevezte, miért csak most nyúlnak ezen jogszabályokhoz.

A közjegyzői törvény módosításához kapcsolódva, amely mulasztásos alkotmánysértést orvosol, közölte: még számos hasonló mulasztásban van az Országgyűlés.

Választ várt arra: egyeztettek-e a szakmai szervezetekkel az előterjesztésről?

A közjegyzői és végrehajtói díjak kérdéséről szólva azt mondta: azok igen magasnak minősülnek.

LMP: ebben a formájában nem támogatható a javaslat

Keresztes László Lóránt (LMP) közölte: a salátatörvény-jelleg mögött politikai megfontolások állnak, egy kétharmaddal rendelkező kormánynak ugyanis nem érdeke, hogy az ellenzék támogathasson számára elfogadható javalatokat.

Sokszor láthatók koncepcionális hátraarcok - fogalmazott meg egy kritikák az igazságügyi tárcával kapcsolatban. Szerinte ez nem erősíti a közbizalmat.

Úgy folytatta: a kormányzat már azzal törvényt sértett, ahogy beterjesztette javaslatát, hiszen azt nem előzték meg egyeztetések az érintettekkel, a szakmai szervezetekkel. Nem tették közzé a javalatot és annak indoklását.

A végrehajtás, az ingóságok árverezése kapcsán elfogadhatatlannak nevezte, hogy ha nem sikerül megszerezni a tárgy értékének 35 százalékát, akkor 1 százalékon is értékesíthető az. Ez szerinte a végrehajtást kérőt sem szolgálja, és az adós megbüntetése sem lehet cél. Ez önmagában is lehetetlenné teszi, hogy az LMP megszavazza az előterjesztést, ám módosító javaslat benyújtásának nem látják értelmét - jelentette ki.

Volner János: hoz-e változást a hiteladósok ügyében a csomag?



Volner János független képviselő azt kérdezte: hoz-e gyakorlati változást a devizahitelesek és a hiteladósok ügyében az előterjesztés? Jelezte: ezen rendszerben rengeteg anomáliát lát, gyakran tapasztalja például azt, hogy a közjegyző olyan közokiratok kiadását sem tagadja meg, amellyel kapcsolatban megtehetné. A közjegyző ugyanis maga is anyagilag érintett ezen iratok kiadásában.

A közjegyzőnek kötelessége tájékoztatni az érintett felet a jogügyletről - hívta fel a figyelmet, mondván: ez gyakran nem történik meg.

Kijelentette: egyes bírósági végrehajtók éveken keresztül "szakmányban követnek el bűncselekményeket". Azt kérdezte: ezen a téren hoz-e előrelépést az előterjesztés?



Az ülése elnöklő Jakab István a vitát lezárta.

IM: valamennyi szakmai szervezettel egyeztettünk

Hajas Barnabás, az igazságügyi tárca államtitkára az elhangzottakra úgy reagált: jelenleg nincs legalacsonyabb érték a végrehajtási eljárás során, akár 1 forintért is értékesíthető az ingóság. A javaslatban ezért arra törekedtek, hogy ne legyen olyan elem, amelynél nincs értékhatár a végrehajtásban.

Valamennyi szakmai szervezettel egyeztettek - hangsúlyozta -, az ügyészéggel, a bírósági hivatallal, a közjegyzői kamarával és a bírsági végrehajtói karral is.

A javaslattal összefüggésben megfogalmazott kritikákról közölte: végrehajtási eljárás során az adósnak minden egyes lépéssel szemben joga van kifogással élni, per is indítható. Ingatlan árverésnél pedig, ha jogszabálysértő volt az árverés a bíróság annak megsemmisítéséről is dönthet.

Kijelentette azt is: a jogszabályban lévő szankciók, például az akár 20 millió forintos fegyelmi büntetés visszatartó lehet a vétségek esetleges elkövetői számára.

Az illetékekről szóló törvény módosításáról

Fidesz: a testvérek közötti öröklés és ajándékozás is illetékmentes lesz

A testvérek, féltestvérek között is illetékmentes lesz a jövőben az öröklés vagy az ajándékozás - ismertette Kósa Lajos (Fidesz) az illetékekről szóló törvény módosításának tartamát.

Emlékeztetett a korábban "haláladónak" nevezett örökösödési illeték bírálatára, hiszen az a kisebb vagyonnal rendelkezőket érinti hátrányosan. Ennek ellenére a szocialista kormányok fenntartották azt - idézte fel -, míg a Fidesz-KDNP 2010-ben az egyik első intézkedései között törölte el az egyenesági öröklés és ajándékozás illetékét.

Ezt 2013-ban az özvegyekre, 2014-ben pedig a házastárs örökösére is kiterjesztették. A mostani javaslat ennek a következetes illeték- és családpolitikának a következő állomásaként terjeszti ki azt a szoros családi kapcsolatokra - hangsúlyozta.

A változtatás a féltestvéreket és az örökbe fogadott testvéreket is érinti. Utóbbiról megjegyezte: a magyar jog szerint az örökbefogadás egyenjogú kapcsolatot eredményez a családban.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!