OGY - Krónika 7. rész (interpellációk, azonnali kérdések)

Belföld, 2022.10.03

A migrációról, valamint a magas rezsiköltségekről is szó volt az interpellációk során az Országgyűlés hétfői ülésén, majd a képviselők az azonnali kérdések órájában szintén a magas rezsiről, valamint az egészségügy helyzetéről beszéltek.



KDNP: kormány továbbra is a megvédi a magyar embereket a migrációtól?



Nacsa Lőrinc (KDNP) arról beszélt: a bevándorlók egyre agresszívabbak, folyamatos nyomás alatt tartják a magyar határt és az ott szolgálatot teljesítőket. A magyar-szerb határ menti településeken élők egyre jobban félnek, hiszen nem ritka, hogy a bűncselekmények elkövetői fegyverekkel rendelkeznek - tette hozzá.

Hangsúlyozta: ebben a helyzetben szinte nélkülözhetetlenek a határvadászok. Azt kérdezte: számíthatnak-e arra, hogy a kormány a határvadászok segítségével továbbra is megvédi a magyar embereket?

Rétvári Bence, a belügyi tárca államtitkára arra hívta fel a figyelmet, bár most mindenki a háborúra figyel, a migráció kérdése nem került le az uniós napirendről, Brüsszel és a magyar baloldal továbbra is migrációpárti álláspontot képvisel.

Méltatta a rendőrséget, amiért gyorsan és hatékonyan létrehozta a határvadász egységeket és köszönetet mondott azoknak, akik szolgálatot vállalnak a határvédelem érdekében. Jelezte: a hatérvadásziok toborzása és kiképzése tovább folytatódik.

A képviselő elfogadta a választ.


DK: kapnak-e segítséget a fogyatékkal élőket segítő szervezetek?


Gy. Németh Erzsébet (DK) azt kérdezte, hajlandó-e a kormány segíteni a fogyatékkal élőket segítő szervezeteknek? Elmondta: vészjósló megkeresés érkezett ezen szervezetektől, azonnali segítségre van szükségük a brutálisan megemelt rezsiköltségek miatt.

Az említett szervezetek nagyrészt az állam helyett dolgoznak - mutatott rá. Hozzátette: pártja árnyékkormánya teljes mértékben egyetért a kérésükkel.

Rétvári Bence, a Belügyminisztérium államtitkára azt felelte: a kormány arra törekszik, hogy mindenkinek az ellátásáról gondoskodjon.

Emlékeztetett olyan intézkedésekre, amikor az egykori baloldali kormány csökkentette a forrásokat, vagy amikor a Pesti úti idősotthonban ellátatlanok voltak a betegek.

Azt kérte: győzze meg Dobrev Klárát, az árnyékkormánya miniszterelnökét, gondolja át azon mondatait, amelyek szerint az orosz elnök csak kemény szankciókkal állítható meg.

Gy. Németh Erzsébet nem fogadta el a választ.


Azonnali kérdések


DK: hogyan javítaná a kormány az egészségügy helyzetét?


Komáromi Zoltán (DK) arra várt választ: mit tesz a kormány az egészségügy helyzetének javításáért?

Arra mutatott rá, hogy csökkent az onkológiai ellátások száma, de a háziorvosok is kevesebb embert látnak el. Sérelmezte, hogy az elmúlt egy-két hónapban jelentősen nőtt a kórházak adósságállománya. Ezt tetézi, hogy 14 milliárd forintnyi ellátáshoz nem fértek hozzá a betegek - mondta.

Rétvári Bence arról beszélt: 1471 milliárd forinttal növekedtek az egészségügyi források 2010 óta. Az orvosok ma már lényegesen jobban keresnek - hangsúlyozta.

Szólt a felújításokról, rendelőépítésekről, míg a baloldalra szerinte csak az intézménybezárás volt a jellemző.


MSZP: hogyan kompenzálja a kormány az önkormányzatokat a magas rezsiért?


Harangozó Tamás (MSZP) azt mondta, hogy az önkormányzatok által fenntartott intézmények kilátástalan helyzetbe kerültek, mert a korány "kidobta" az önkormányzatokat az egyetemes energiaellátásra jogosultak köréből. Az árnövekedés spórolással nem kompenzálható - jelentette ki, hozzátéve: hasonlóan jártak a távfűtéssel.

A kereskedők hasznát eközben megemelte a kormányzati szerv, így veszélybe kerültek az önkormányzati közszolgáltatások - sérelmezte, és választ várt arra, hogyan kompenzálja a kormány mindezért az önkormányzatokat? Hogyan kívánja megelőzni az intézmények bezárását? - tette fel a kérdést.

Orbán Balázs, a miniszterelnök politikai igazgatója a magas energiaárak okai között az orosz-ukrán háborút és az erre válaszként adott, elhibázott brüsszeli szankciós politikát említette.

A legfontosabb feladatnak azt nevezte, hogy az Országgyűlés értsen egyet abban: a szankciós politikát vissza kell vonni az energetika területéről. Ezért sajnálatosnak nevezte, hogy a baloldal támogatja a szankciók kiterjesztését. Így az önkormányzatok szerinte a baloldalra nem számíthatnak.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!