OGY - Krónika 7. rész (kérdések)

Belföld, 2021.05.17

Kormányzati támogatásokról, az "ukrán nyugdíjakról", a védettségi igazolványról és egy szabolcsi kórház egyháznak átadásáról tudakozódtak a képviselők a kérdések parlamenti fél órájában a hétfői ülésnapon.



Jobbik: kap-e Sümeg segítséget?


A Sümegen és térségében élők támogatásáról kérdezte Rig Lajos (Jobbik) az emberi erőforrások miniszterét.

Arról beszélt: a két helyi mentőautó egyikének leállítása után nem elegendő a kapacitás, különösen, ha betegszállításra is használják a megmaradt járművet.

Rétvári Bence, a szaktárca politikai államtitkára azt hangoztatta: sokkal magasabb szintű és biztonságosabb a mentés az országban, így Sümegen is, mint egy évtizede.

Akkor 26, idén 59, jövőre pedig közel 66 milliárd forintot fordítanak erre a területre, mondta.

Az új mentőállomások építését emelte ki és azt, hogy 2010 óta 8,3-ről 4,7 évre csökkent a mentőautók átlagos kora, mivel - szemben a baloldallal - a kormány nem leépítette, hanem bővítette a mentőszolgálat kapacitásait.


MSZP: mi a helyzet az "ukrán nyugdíjakkal"?


Az "ukrán nyugdíjakról" és az azokra vonatkozó egyezmény újratárgyalásáról érdeklődött a szocialista Korózs Lajos az emberi erőforrások miniszterétől, mondván, évek óta "üzletszerűen vándorolnak a határon túlra" egyes szociális ellátások.

Hangsúlyozta: nem a Magyarországra költözöttektől, hanem azoktól sajnálja a támogatást, akik fiktív bejelentések útján tömegével élnek vissza ezekkel a pénzekkel.

Zsigó Róbert családokért felelős parlamenti államtitkár hangsúlyozta: ezek a nyugdíjügyek kizárólag az államközi egyezmény alapján intézhetők, az eljárás során a kormányhivatal vizsgálja, hogy életvitel szerűen Magyarországon élnek-e az érintettek.

A magyar állami intézményrendszer fellép a jogosulatlan igénylésekkel szemben - fogalmazott, egyben azt kérve, "hagyják abba a határon túli honfitársainkkal szembeni gyűlöletkeltést".


DK: hogyan utazhatunk Horvátországba?


Mégsem elegendő önmagában a védettségi igazolvány a horvátországi nyaraláshoz? - érdeklődött Varga Zoltán (DK) a külgazdasági és külügyminisztertől.

Kiemelte: szemben Szijjártó Péter bejelentésével, a horvát hatóságok csak a második oltás utáni tizennegyedik nappal engedik be magyarokat. Az utazást Európa-szerte lehetővé tévő védettségi igazolvány kibocsátását sürgette, kijelentve, hogy a mostani kártya "legfeljebb csak téli jégkaparásra jó".

"Mérhetetlen sok sületlenséggel" vádolta, és közismerten oltásellenes politikusnak nevezte a kérdezőt Menczer Tamás, a Külgazdasági és Külügyminisztérium tájékoztatásért és Magyarország nemzetközi megjelenítéséért felelős államtitkára.

Hozzátette, az ellenzék hazudott, Horvátországba keleti vakcinával is be lehet utazni, ennek módjáról pedig a kormány részletes tájékoztatást ad.


Párbeszéd: miként védik a Fertő tó partját?


Kocsis-Cake Olivio (Párbeszéd) azt tudakolta a belügyminisztertől, mit tesz a kormányzat a Fertő tó parti sávjának védelme érdekében.

Arról beszélt: 100 szobás szálloda és 26 apartman épül közvetlenül a tó partján, a közelség miatt a tervek nem felelnek meg a hatályos előírásoknak.

Kontrát Károly, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára arra emlékeztetett: az alaptörvény előírja a természeti értékek védelmét, a parti sáv védelmi szabályai pedig világosak, aki ezeket megszegi, azt helyreállítási kötelezettség terheli vagy vízügyi eljárással kell számolnia.

Hozzátette: a konkrét esetben a tószabályozási-mederfenntartási tevékenységét nem akadályozza a beruházás.


Fidesz: mit kínál a kisebb gazdaságoknak a vidékfejlesztési program?


Gyopáros Alpár (Fidesz) a vidékfejlesztési program által a kisebb gazdaságoknak kínált lehetőségekről tudakozódott a szakminisztertől.

Magyarország kormánya soha nem látott mértékben támogatja a vidéket - jelentette ki a támogatások pozitív hatásait sorolva, majd a baloldali koalíció "vidékgyalázó" kijelentéseit visszautasítva.

Farkas Sándor, az Agrárminisztérium államtitkára válaszában kiemelte a tavaly ősszel ismét meghirdetett kisüzemfejlesztési támogatást és a különösen nagy sikert arató, a fejlődőképes kistermelők jövedelemszerző képességét segítő pályázatot. Utóbbi jelentősen megemelt összegű újabb körét harangozta be.

Elmondta: fontos a kisebb, helyi piacokra termelő, fejlődőképes kisüzemek támogatása, hiszen ezek a helyi gazdaság alapjai.


Jobbik: miért és hogyan adja át az állam a kisvárdai kórházat?


A Felső-Szabolcsi Kórház átadásáról kérdezte az emberi erőforrások miniszterét Gyüre Csaba (Jobbik). Azt tudakolta, miért kapja meg a Magyarországi Sajátjogú Metropolita Egyház az intézményt, és hogyan hat a lépés a térségben élők ellátására.

Az ellenzéki politikus arra volt kíváncsi, hogy az átadás után a kisvárdai intézményben szűkítik-e az ellátásokat, garantált-e a dolgozók munkaügyi biztonsága, lesz-e például bér- vagy létszámcsökkentés.

Az egyházak történelmi szerepére emlékeztetett az egészségügyben Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára, megjegyezve, a kérdező és pártja egyházi ügyekben beállt a baloldali kórusba és "a DK-soknál is DK-sabb akar lenni".

Hangsúlyozta: a görögkatolikus egyháznak nem volt eddig egészségügyi szerepvállalása, holott híveik jelentős hányada él ebben az országrészben.

Elmondta, a kórház vagyonára elidegenítési és terhelési tilalom kerül, hogy azt csak a rendelt célra lehessen használni, a hatályos jogszabályok pedig a béreket, a jogviszonyokat és a területi ellátási kötelezettség teljesítését is garantálják.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!