OGY - Krónika 7. rész (Televíziós Film Mecenatúra, ülésnap lezárása)

Belföld, 2019.03.20

A Televíziós Film Mecenatúra 2019-es, hétmilliárd forintos költségvetéséről folytattak vitát szerdán az Országgyűlésben.



A Jobbik támogatja a javaslatot



Varga-Damm Andrea (Jobbik) közölte, a költségvetési bizottság ülésén a Médiatanács elnöke ismertette, hogy a mecenatúra költségvetése becslésen alapul, mert a szervezet még nem állt fel. A pénzalap büdzséjét más hasonló jellegű testületek költségvetése alapján határozták meg - hivatkozott a képviselő a Médiatanács elnökének tájékoztatására.

Jelezte, frakciója támogatni fogja ezt a törvényjavaslatot, bár nagyon kritikusak a Médiatanács és a közszolgálati médiumok működésével kapcsolatban.

Elfogadhatatlannak nevezte, hogy a 90 milliárd forintos költségvetési támogatással működik a Médiahatóság és a "hozzákapcsolt teljesen idegen testű szervezetek, úgy, hogy egyébként minőség nem igazán jön ki".



MSZP: látni kellene a közszolgálatiság garanciáit



Varga László (MSZP) támogathatónak nevezte, hogy mecenatúra jöjjön létre és több film készüljön.

Közölte, amikor hétmilliárd forintot fordítanak történelmi filmekre, jó volna a közszolgálatiság garanciáit látni. Szorgalmazta, hogy még a parlamenti vita idején mutassák be a vonatkozó kormányrendeletet.

Az ellenzéki politikus is szóvá tette a közmédia 90 milliárd forintos költségvetését, és azt, hogy az nem felel meg a közszolgálatiság követelményének.


DK: szükség van történelmi filmekre


Gréczy Zsolt (DK) azt mondta, hogy pártjuk minden olyan kezdeményezésre nyitott, ami ápolja a magyar kulturális örökséget. Hangsúlyozta, hogy a rendszerváltozás előtt csodálatos alkotók, csodálatos történelmi filmeket hoztak létre. Továbbra is szükség van olyan filmekre, amelyek feldolgozzák a magyar történelmet, leginkább a XX. századi magyar történelmet - tette hozzá.

A politikus azt mondta, a hétmilliárd forint megfelelő kiindulási alap ahhoz, abból legalább 6-8, jó esetben akár 10-12 műalkotást is el lehet készíteni a televíziók számára. Olyan döntéshozó testületre van szükség, amelyik garantálja, hogy a tehetség és a rátermettség dönt majd és a program nem válik "kifizetőhellyé" - közölte.


Fidesz: maximum 500 milliót lehet személyi és dologi kiadásokra fordítani


Az előterjesztőként hozzászóló Szűcs Lajos (Fidesz) rámutatott, hogy a vezérszónokok nem utasították el az indítványt. A törvényjavaslatban benne van, hogy a személyi és dologi kiadásokra maximálisan 500 millió forintot lehet felhasználni a hétmilliárdból.

Megjegyezte, hogy a készülő alkotásokat nemcsak a köztelevízióban lehet majd leadni, azokat más médiumok is megvásárolhatják és levetíthetik.

Ezt követően Sneider Tamás levezető elnök a vitát és az ülést is lezárta. A parlament várhatóan jövő hétfőn ülésezik legközelebb.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!