OGY - Krónika 8. rész (a költségvetés címrendje)

Belföld, 2019.06.25

A Fidesz támogatta, a Jobbik és a DK ellenezte kedden az Országgyűlésben a központi költségvetés címrendjének módosításáról szóló határozati javaslatot, amelynek alapján önálló fejezetet kap a költségvetésben a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) kutatóintézeteiből és a támogatott kutatócsoportok irodájából szeptember 1-jétől létrejövő Eötvös Loránd Kutatási Hálózat.



Kormány: a kutatás-fejlesztés finanszírozásának átalakítása elengedhetetlen a versenyképességhez



Cseresnyés Péter, az Innovációs és Technológiai Minisztérium parlamenti államtitkára a határozati javaslatot támogatva közölte, a hazai kutatás-fejlesztési, innovációs intézményrendszer és finanszírozás átalakítása elengedhetetlen alapfeltétel Magyarország versenyképességéhez és a fenntartható gazdasági növekedéshez. Hozzátette: a gazdaságvédelmi akciótervben az erre a területre fordított forrásokat 32 milliárd forinttal emelték meg.

Hiábavaló a keretösszegek emelése, ha a ráfordítások nem jól, nem az elvárható hatékonysággal hasznosulnak - mondta. Szerinte Magyarország nemzetközi lemaradása is erősen indokolja az intézményrendszer és a finanszírozás átalakítását.

Az államtitkár nélkülözhetetlennek nevezte, hogy az MTA-tól és a kormánytól azonos távolságra lévő, a kutatóhálózati közösségnek az irányításban részvételt biztosító új vezetési struktúra jöjjön létre.

Hozzátette: a mostani határozat hozzájárul a kutatás-fejlesztés és az innováció egységes intézményrendszerének, valamint finanszírozásának kialakításához, az eredmények hatékonyabb hasznosulásához.



Fidesz: kiszámíthatóbb működési modell jöhet létre



Manninger Jenő (Fidesz) értékelése szerint a kormány az új struktúrában többletforrásokat biztosít a kutatás-fejlesztésre és az innovációra, az alap- és az alkalmazott kutatásokra. Hozzátette: bíznak benne, hogy egy kiszámíthatóbb működési modell jön létre, amely a kutatók érdekét is szolgálja.



Jobbik: nem támogatjuk az erőből való politizálását



Potocskáné Kőrösi Anita (Jobbik) közölte, nem támogatják az MTA kutatóintézeti hálózatának átszervezését, az erőből való politizálást, ezért az ehhez kapcsolódó költségvetési módosítást sem szavazzák meg.



DK: az MTA kifosztásának eszköze az előterjesztés


Varju László (DK) kijátszott parlamentarizmusnak nevezte, amit a kormány csinál. Az előterjesztés szerinte eszköze a Magyar Tudományos Akadémia kifosztásának, a korábban már nekik ítélte forrás elvételének. Elfogadhatatlannak ítélte a javaslatot mind a tartalmában, mind a módszerét tekintve.

A DK kiáll az MTA szabadsága mellett és tiltakozik az előterjesztés ellen - mondta.



Gazdasági bizottság: cél a források jobb felhasználása



Hadházy Sándor előterjesztő azt mondta: az előterjesztés célja a vállalkozások, az egyetemek közötti együttműködés erősítése és a kutatás-fejlesztési uniós források jobb felhasználása.

Az ülésen elnöklő Hiller István (MSZP) az általános vitát lezárta, és a keddi ülést bezárta. Az Országgyűlés következő ülését július 1-jére hívta össze.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!