OGY - Krónika 8. rész (alapítványok)

Belföld, 2020.09.22

    Budapest, 2020. szeptember 22., kedd (MTI) -  Az egyes vagyonkezelő alapítványokról és az azoknak történő vagyonjuttatásról szóló törvényjavaslat általános vitájával folytatta munkáját a parlament kedden délután.



Államtitkár: cél a civil szerveződések megerősítése



A kormánytól és államtól független, valamely közcél érdekében feladatukat végző civil szerveződések megerősítését nevezte a törvénymódosítás céljának az előterjesztőként felszólaló Orbán Balázs.

A Miniszterelnökség parlamenti és stratégiai államtitkára azt hangsúlyozta: a három juttatásban részesülő alapítvány magas hatásfokon, kiváló minőségben és nemzeti elkötelezettséggel látja el feladatát.

Felidézte: a Millenáris Bel-Buda egyik legnagyobb összefüggő rozsdatelepén működik, "vonzó, szerethető közösségi tér", amelynek "minden szegletéből a gondolatiság és a nemzeti büszkeség sugárzik".

Az intézmény, amelynek épületegyüttesét erős tartalom és számos egyedi építészeti megoldás jellemzi, "a baloldali politikai első számú célpontjainak egyikévé vált". Az államtitkár kiemelte: a mostani juttatással elérhető, hogy a Millenáris középtávon fenntarthatóvá, hosszú távon nyereségessé, önfenntartóvá váljon.

A Batthyány Lajos Alapítványról szólva Orbán Balázs kiemelte: az a magyar nemzet iránt elkötelezett, az európai egység irányába mutató, a közös kulturális értékek és a demokratikus képviseleti kormányzás alapján álló magyar közélet támogatására jött létre.

Az 1991 óta folyamatosan működő alapítvány más civil szervezetek tevékenységét támogatja, működésével probléma nem volt, ezért lehetőség van a rugalmasabb működés lehetőségeinek megteremtésére.

Az előterjesztés alapján két pécsi ingatlanhoz jutó Matthias Corvinus Collegium Alapítvány feladataként a Kárpát-medencei tehetséggondozás támogatását említette, amely a parlament tavaszi döntése alapján vette fel a közérdekű vagyonkezelői formát.

Az előterjesztés arra tesz javaslatot, hogy az állam tulajdonában lévő, lepusztult, évtizedek óta szomorú mementóként Pécs belvárosát csúfító ingatlan sorsa méltó módon rendeződjön.

Hozzátette: a kollégium működésének magas színvonalát az ellenzék sem vitatta.


Fidesz: növelni az alapítványok működési kereteit



A juttatásban részesülő alapítványok működési lehetőségeinek növelését említette a törvényjavaslat céljaként Zsigmond Barna Pál, a Fidesz vezérszónoka, aki arra emlékeztetett: három hasonló célt maga elé tűző szervezetet támogatna a törvény elfogadása esetén az állam.

Felidézte: a Millenáris helye egykor a város egyik szégyene volt, mára Budapest egyik büszkeségévé vált, a civil társadalom és az oktatás támogatásával foglalkozó Batthyány Lajos Alapítvány esetében azt emelte ki, hogy a kormány az állam nevében csatlakozik az Antall József szellemi örökségét is hordozó szervezethez.

Hozzátette: a Matthias Corvinus Collegium Alapítvány két pécsi ingatlant kap "jelentős garanciákat létesítve", és ezek a juttatások nagyban növelik az alapítványok működési lehetőségeit.


Jobbik: hol marad a nemzeti vagyonleltár?


Z. Kárpát Dániel (Jobbik) azt a 2010-es ígéretet kérte számon a kormányoldalon, amelyben egy nemzeti vagyonleltár létrehozása szerepel, mondván, ez a célkitűzés csak részlegesen valósult meg, márpedig így sokkal nehezebb megállapítani, hogy gyarapodott vagy csökkent a nemzeti vagyon.

Szerinte a kormány ezen a téren is unortodox politikát folytat, holott vitatható, hogy hatékonyabb-e más formáknál ezeken a területeken az alapítványi működés.

Az előterjesztésből hiányolta a vagyonjuttatásban részesülők éves beszámolási kötelezettségét, valamint azt, hogy nem rendeltetésszerű használat esetén nincsen módja az államnak elállni a juttatástól, így van esélye visszaszerezni ezt a vagyont.

Szerinte ezeknek az alapítványba szervezéseknek az a lényege, "hogy egy kormányváltás esetén lényegesen nehezebben lehessen hozzáférni ezekhez a műhelyekhez", vagyis "az államon belül próbálnak államot építeni" parlamenti alól kormánykontroll alá helyezve intézményeket.


KDNP: hasznos lesz a Millenáris alapítványi formája



Hétezer milliárd forinttal nőtt az állami vagyon az elmúlt tíz évben - mondta Nacsa Lőrinc (KDNP), hangsúlyozva: ez a kormány patrióta politikájának köszönhető. Ezzel szemben a baloldal kormányzása alatt jelentősen csökkent az állami vagyon - jegyezte meg.

A II. kerületi Millenárisról a KDNP-s politikus azt közölte: a törvényjavaslatban bevezetni szándékozott alapítványi forma hasznos lesz. Örömét fejezte ki, hogy ilyen formában működik majd tovább a Millenáris.

Összegzése szerint jól, a magyar társadalom hasznára működnek a vagyonkezelői alapítványok. A képviselő az indítványban szereplő többi módosítással is egyetért.



MSZP: egyre több vagyonátadásra lehet számítani



Molnár Gyula (MSZP) arról beszélt, hogy az állami közalapítványokat éppen a csekély hatékonyságuk miatt számolták fel annak idején.

A rendszert azonban visszahozták, aminek szerinte az volt a lényege, hogy a felsőoktatást átalakítsák, de közben "megjött az étvágy", így egyre több ilyen vagyonátadásra számít.

A Mathias Corvinus Collegium Alapítvány esetében nem nevezte szerencsésnek, hogy Orbán Balázs államtitkár mondta az expozét, miközben ő a kuratóriumi elnök.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!