OGY - Krónika 8. rész (állampolgárság)

Belföld, 2019.06.18

Az állampolgársági törvény vitáját folytatta kedden délután az Országgyűlés.



Jobbik: a javaslat nem szüntetné meg a visszaéléseket


Bencsik János (Jobbik) leszögezte: pártja a parlamentbe kerülése óta katalizátora volt annak, hogy a külhoni magyarok is megkapják az állampolgárságot.

Valóban vannak ma is a parlamentben olyanok, akik nem állnak teljes szívvel az ügy mögött, emlékeztetett azonban a kormánypártokat, hogy ők sem álltak mindig teljes szívvel az ügy mellett. Felidézte, amikor Martonyi János az unióban megvalósíthatatlan konstrukciónak minősítette a kettős állampolgárságot.

Feltette a kérdést: miért kellett erre az egyszerűsítésre nyolc évig várni? Szerinte 2011-ben már az is látható volt, hogy visszaélnek majd a kettős állampolgársággal, szerinte akár százezrek is eljárhattak így.

A visszaélések szerinte nem szűntek meg, csak megdrágultak, és a kormányzat által kezdeményezett módosítás sem számolja fel azt.


KDNP: cél a hatékonyság és az ellenőrzés növelése


Nacsa Lőrinc, a KDNP vezérszónoka felháborítónak nevezte a Jobbik felszólalását. A kormánypárti politikus történelmi igazságtételnek tartotta a kettős állampolgárságról szóló jogszabály megalkotását, majd felidézte, hogy Vona Gábor a Jobbik korábbi elnöke, miniszterelnök-jelöltje az erről szóló szavazást nem tartotta annyira fontosnak, hogy azon részt vegyen.

A kormány 2010 óta azon van, hogy megvalósítsák a nemzetegyesítést a Kárpát-medencében. Ezért indultak el a gazdaságfejlesztési programok, a Kárpát-medencei óvodafejlesztési program, ami a valaha volt legjelentősebb ilyen kezdeményezés. Ezt célozza az is, hogy tízszeres forrást biztosítanak 2010-hez képest a határon túli magyarság támogatására, és többek között a Határtalanul! tanulmányi kirándulási program is. Úgy látta beállt egy olyan sorba a képviselő, ami nagyon veszélyes, és a Jobbiknak sokkal keményebben ki kellene állnia a határon túli magyarokért.

A most tárgyalt javaslatról rögzítette: fontos, hogy az egyszerűsített honosítással magyar állampolgárságot szerzők, vagy Magyarországon lakóhellyel nem rendelkező, de külföldön élő, ott lakóhellyel bírók esetében megvalósulhat az állandó személyi igazolvány hivatalból történő kiállítása, ahogy fontos a hatékonyság és az ellenőrzés növelése is. Megjegyezte: mostanáig 1 millió 50 ezer régi-új állampolgára van a nemzetnek, és kiemelt jelentőségű, hogy értük is felelősséget vállalnak. A javaslatot a KDNP támogatja - jelentette ki a politikus.


MSZP: miért csak most került a javaslat az Országgyűlés elé?


Varga László, az MSZP vezérszónoka szerint több mint 9 éve fogadták el azt a törvényt, ami módosította a magyar állampolgárságról szóló jogszabályt. Ez tette lehetővé az egyszerűsített eljárást a magyar állampolgárság felvételére - idézte fel.

Hozzátette: ezt követte egy olyan folyamat, amit politikai célként fogalmaztak meg a kormánypártok az új állampolgárok számát illetően. Nemzetpolitikailag érhető, helyes volt a cél, de ez a fajta erőltetett menet hozzájárult ahhoz, hogy a kockázatokra - amelyeket az MSZP kezdetektől jelzett - nem fordítottak kellő figyelmet. A valós visszaélések számához képest pedig csak töredékét vonták vissza az állampolgárságoknak - jegyezte meg.

Feltette a kérdést, mi történt 9 évig, és mi történt most, miért nem hozták be évekkel korábban ezt a javaslatot?


Képviselői hozzászólások


MSZP: a rendszer nem tudja jelen formájában kiszűrni az anomáliákat


Mesterházy Attila (MSZP) arról beszélt, hogy 2013 óta 37 írásbeli kérdést tett fel a témával kapcsolatban, és az összes azzal foglalkozott, hogy visszaélnek a kettős állampolgárság intézményével. Mindig az volt a válasz, nincs ilyen probléma. De akkor minek hozták be ezt a javaslatot? - kérdezte.

A rendszer jelen formájában nem tudja időben kiszűrni az anomáliákat, egyes bűnözői körök visszaélnek ezzel a lehetőséggel - jegyezte meg, és kitért arra is: az állampolgársági kérdésben a kormánypártok számára mindig is alapvető volt a szavazatszerzési lehetőség.


Fidesz: a rendszer jó, a csalókra a jog eszközével le kell sújtani


Zsigmond Barna Pál (Fidesz) azt mondta, a Jobbik felszólalását hallgatva, nem tudta eldönteni, hogy nem a DK szólalt-e fel. Hozzátette: 2004-ben a baloldal dicstelen tevékenységének is köszönhetően került be az állampolgárság a közbeszédbe, majd 2010-ben az Orbán-kormány egyik első intézkedése volt az állampolgársági törvény megalkotása. Az egyszerűsített honosítást a magyar közigazgatás nagy sikerének tartotta a kormánypárti politikus, aki szerint fontos, hogy a jogszabály mögött eddig meglévő konszenzus megmaradjon.

Ha ugyanakkor visszaélésekről tudnak, tegyenek feljelentést - szólította fel képviselő-társait.

Ne kezdjék azt sugallni, hogy az egész rendszer nem más, mint egy nagy visszaélés. A rendszer jó, vannak csalók, rájuk a jog eszközeivel le kell sújtani - jelentette ki.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!