OGY - Krónika 8. rész (ÁSZ)

Belföld, 2022.11.23

Vezérszónoki felszólalásokkal folytatódott az Állami Számvevőszék (ÁSZ) szervezetével és működésével, valamint a nemzetiségek jogaival összefüggő egyes törvények módosításáról szóló törvényjavaslat tárgyalása az Országgyűlés szerdai ülésén.



Fidesz: igen a javaslatra


Tilki Attila, a Fidesz vezérszónoka azt mondta: az ellenőrzések hatékonyabb és megalapozottabb lefolytatását és a társadalmi elfogadottság erősítését segíthetik a javaslat egyes elemei. Kiemelte, fontos lenne áttérni a tiszta bértömeggazdálkodásra. Ez a költségvetés számára nem jelent pluszkiadást, de lehetővé teszi a teljesítményösztönző bérrendszer kialakítását - hangsúlyozta.

Kitért az ellenőrzött szervezetekkel való szélesebb körű együttműködésre, amely szintén része a javaslatnak.

Emellett szükségessé vált az ellenőrzési tervben nem szereplő ellenőrzések lefolytatását is lehetővé tenni - tette hozzá. Ezen soron kívüli ellenőrzések révén lehetővé válik az időben történő beavatkozás, a súlyosabb következmények elkerülése - közölte.

A Fidesz támogatja a javaslatot.


DK: az ÁSZ a rezsim kiszolgálójává vált


Varju László (DK) úgy fogalmazott: pártjuk alapvetően elutasítja a törvényjavaslat elfogadását.

Azt mondta: a bértömeggazdálkodás ÁSZ-ra való kiterjesztése azt a célt szolgálja, hogy az alkalmazotti létszámmal a bértömeg megszabásán keresztül "könnyebben lehessen játszani". Ez pedig a szervezet függetlenségének csökkentéséhez vezet.

Az összeférhetetlenségi szabályok újraszabályozása a DK vezérszónoka szerint nem kielégítő, és nem ért egyet a javasolt szabályozással, ugyanakkor szükségesnek tartja egy átfogó, összeférhetetlenséggel kapcsolatos szabályozás létrehozását.

Megjegyezte: hiába próbálja a Fidesz az uniós pénzek miatt eljátszani a jogállamot ezzel a törvénymódosítással, az ÁSZ megmutatja, milyen az, amikor egy papíron független szerv "politikai megrendeléseket teljesít", és a rezsim kiszolgálójává vált.


KDNP: fontos és hasznos átalakítás előtt áll az ÁSZ


Nacsa Lőrinc (KDNP) vezérszónoki felszólalásában beszélt az ÁSZ 152 éves múltjáról és feladatairól.

Kijelentette: a korábbi évek ellenőrzési tapasztalatainak értékelése és a konzekvenciák levonása után most olyan módosító javaslatot tárgyal a Ház, amely előremutató, még tovább segíti a még hatékonyabb és megalapozottabb ellenőrzések lefolytatását.

A törvényjavaslat a korábbiaknál is nagyobb hangsúlyt fektet az ÁSZ tanácsadó és támogató funkciójára, fontosnak tekinti az ellenőrzött szervezetekkel való szélesebb körű együttműködést, és az a célja, hogy támogató partnerként, és ne egy bürokratikus hatóságként tekintsenek a számvevőszékre - mondta.

Jelezte: fontos és hasznos átalakítás előtt áll az ÁSZ és a KDNP támogatja a számvevőszék tanácsadó funkcióját erősítő, az intézményt hatékonyabbá és korszerűbbé tevő törvényjavaslatot.


MSZP: nem egyeztetett a kormány a szakmai és társadalmi szervezetekkel


Vajda Zoltán (MSZP) vezérszónoki felszólalásában sérelmezte, hogy a törvényjavaslatot nem a kormány, hanem a gazdasági bizottság nyújtotta be.

Elmondta: a javaslat számtalan ponton módosítja a jelenlegi ÁSZ-ról szóló törvényt, többek közt a számvevők jogállását, bérezését, összeférhetetlenségi szabályait is. Azonban nem talált utalást arra, hogy a módosításokról előzően egyeztettek volna a munkavállalókkal vagy a szakszervezetekkel.

Holott az EU egyik sarkalatos követelése, hogy a törvények módosítását megelőzően érdemi szakmai és társadalmi egyeztetés történjen - hangsúlyozta.

Úgy fogalmazott: a módosításokkal az ÁSZ elnökének jogai tovább bővülnek, és nő a dolgozók kiszolgáltatottsága. Ezért az MSZP nem támogatja a törvénymódosítást - közölte.


Jobbik: elfogadhatatlan a törvényjavaslat


Z. Kárpát Dániel (Jobbik) kifogásolta, hogy maradhat ki a számvevőszék által ellenőrzöttek köréből több száz helyhatóság. Azonban nem egy ezt megoldandó csomagot terjesztettek elő, hanem "nyilvánvaló, hogy személyes lobbierőknek engedelmeskedve" változtatják meg az ÁSZ működési struktúráját - vélekedett.

Azt mondta: elképesztőnek tartja, hogy a gazdasági bizottság erőforrását és struktúráját is kitették a javaslat benyújtásával járó kihívásnak. Ráadásul mindezt olyan időszakban tették, amikor kritika éri a kormányt azért, mert a jogalkotás során nem tartanak be határidőket, nem folytatják le a szükséges konzultációkat.

Az ellenzéki párt vezérszónoka elfogadhatatlannak nevezte a törvényjavaslatot.



Mi Hazánk: előremutató elemei is vannak a javaslatnak



Szabadi István, a Mi Hazánk vezérszónoka határozott előrelépésnek nevezte az ÁSZ szakami színvonalának növelését szolgáló javaslatot.

Felidézte, korábban az ÁSZ legnagyobb vívmányának azt tekintették, hogy a húszszorosára nőtt az ellenőrzött szervezetek száma, ezt azonban a minőség rovására érték el, digitálisan, azonos szempontok szerint ellenőrizve mindenkit.

Azt is mondta, megelőlegezett bizalommal fordulnak az új ÁSZ-elnök, Windisch László felé, aki megválasztása után ígéretet tett az ÁSZ megújítására.

Szabadi István több javaslatot is megfogalmazott, így például bértömeggazdálkodás bevezetését a költségvetési szerveknél, valamint a korábban méltánytalanul elbocsátott ÁSZ-munkatársak visszavételét.

A képviselő üdvözölte, hogy a javasalt az eddigi legfeljebb 5-ről legalább 5-re módosítja az adatszolgáltatás összeállításának határidejét és biztosítja a hiánypótlás lehetőségét.

Fontos előrelépésnek nevezte, hogy a számvevőszék második féléves ellenőrzési tervében már szerepel a Magyar Államkincstár nyilvánosságra hozott adatainak és beszámolóinak ellenőrzése.

Szabadi István emellett javasolta a közérdekű vagyonkezelő alapítványok gazdálkodásának átvilágítását.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!