OGY - Krónika 8. rész (Az emberkereskedelem áldozatai)

Belföld, 2020.02.25

Az emberkereskedelem áldozatainak kizsákmányolása elleni fellépés érdekében szükséges egyes törvények módosításáról tárgyalt keddi ülésén az Országgyűlés.



MSZP: vannak jó elemek, de tennivaló is


További lépéseket sürgetett a gyerekek szexuális kihasználása ellen Bangóné Borbély Ildikó, a szocialista párt vezérszónoka, aki azt hangsúlyozta: az Egyesült Államok külügyminisztériumának éves jelentései alapján folyamatosan romlik Magyarország megítélése e téren.

Arról beszélt: 2007-ben és 2008-ban a lehető legjobb, az azt követő esztendőben annál eggyel rosszabb besorolást kapott az ország, de 2010 óta folyamatos a romlás, így most Irakkal, Libériával és Szudánnal vagyunk egy kategóriában.

Kifogásolta, hogy 2018-ban 54 fiatalkorú lányt ítéltek el, heten közülük börtönbe is kerültek ilyen ügyekben, holott az őket kihasználók sokszor csak felfüggesztet büntetést kaptak.

Ez azt jelzi, hogy a magyar állam hatékonyabb a kihasznált gyermekek elleni fellépésben, mint az őket kihasználó nagykorúak elleni fellépésben - jelentette ki, miközben hiányolta az ilyen ügyekben a hatékonyabb, gyorsabb és átfogóbb fellépést lehetővé tevő, de jelentős forrásátcsoportosítást igénylő szabálymódosításokat.

Fontosnak nevezte ugyanakkor azt a módosítást, amely kizárná, hogy ne áldozatként, hanem elkövetőként kezeljék a gyermekprostitúció áldozatait.


DK: a javaslat szándékával és a választott úttal is egyetértenek


Arató Gergely, a DK vezérszónoka azt mondta, abban a kivételes helyzetben vannak, hogy nem csupán a javaslat szándékával értenek egyet, hanem alapvetően támogatják azt az utat, amelyen a kormány elindult. Fontos társadalmi cél megvalósítását, jó eszközökkel szeretnének elérni - értékelt a DK-s politikus. Ugyanakkor jelezte: miközben alapvetően egyetértenek a változtatásokkal, ezek csak egy részét képezik a probléma kezelésének. Felvetette, hogy nincsenek információk a korábbi kormányhatározatban rögzített feladatokról, így például a védett szállások kialakításáról, vagy menekítő buszokról. Hiányzik, és nem látják elég erősnek a gyermekvédelmi szakemberek képzését, felkészítését sem.

Kitért arra: a javaslat - egyébként helyesen - úgy rendelkezik, hogy a gyermekprostitúcióban érintett áldozatokat azonnal kiemelt gyermekjogi védelem alá kell helyezni. Ugyanakkor azzal nem értenek egyet, hogy a speciális gyermekotthonok feladatává teszi a kormány ezt. Egy új típusú gyermekotthon formát kellene bevezetni - vetette fel, hozzátéve: a hiányzó kapacitások véleményük szerint létrehozhatók.


LMP: igen a javaslatra



Hohn Krisztina, az LMP vezérszónoka jelezte: a képviselőcsoport támogatni fogja a javaslatot.

Egyetértett azzal a képviselői hozzászólással, hogy még szigorúbban kellene a fiatalkorúak kizsákmányolását büntetni. Még elítélendőbb, ha szülő teszi ezt - jegyezte meg az LMP-s politikus.

Helyes, hogy speciális ellátásúnak minősülnek ezek az áldozatok - mondta, ugyanakkor kérdéses: lesz-e elég hely a túlzsúfolt intézményekben, vagy kialakítanak újakat. Sok esetben függőségkezelésre is szükség van - hívta fel a figyelmet Hohn Krisztina.

Az ellenzéki politikus kiemelte: még nagyobb hangsúlyt kellene fektetni az oktatási intézményekben, társadalmi hirdetésekben, hogy felhívják a figyelmet a gyermekek szexuális kizsákmányolására. Fontos, hogy a szervkereskedelem ellen is megfelelő lépéseket tegyenek - jegyezte meg.

Reményének adott hangot, ez most az első lépés, és további, előremutató javaslatokat is látnak a jövőben.


Államtitkári zárszó


Völner Pál igazságügyi államtitkár zárszavában megköszönte a frakciók támogatást. A felvetésekre reagálva kiemelte: nemcsak a fizikai, hanem pszichikai erőszak esetén is felvethető a tényállás.

A 2010 előtti időszakkal összehasonlítva elmondható: ugyanaz a szabálysértési alakzat vonatkozott ezekre az esetekre, a tényállások és jogszabályi körülmények ugyanezek voltak - jegyezte meg.



Az elnöklő Latorcai János (KDNP) a napirendi pontot lezárta.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!