OGY - Krónika 8. rész (azonnali kérdések)

Belföld, 2019.03.18

A paksi bővítésről és a nemzetközi szerepvállalásról is kérdezték Orbán Viktor miniszterelnököt a képviselők az azonnali kérdések között az Országgyűlés hétfői ülésén. Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter a bevándorláspolitikával kapcsolatban kapott kérdést.



LMP: nincs koncepció a működő paksi erőmű majdani leszerelésére



Keresztes László Lóránt (LMP) a paksi bővítésről kérdezte a miniszterelnököt. Kifogásolta, hogy az orosz megvalósítók sem képesek időben elvégezni a munkájukat, holott arra hivatkozva kapták meg verseny nélkül a beruházást, hogy csak ők tudják megépíteni az erőművet.

A jelenleg üzemelő atomerőmű jövőbeli leszerelésére sem szakmai, sem finanszírozási koncepció nincs - folytatta. Hova helyezik majd a radioaktív hulladékot? - kérdezett rá, és kitért arra is: a pécsieket máig nem kérdezték meg arról, mit gondolnak a hulladéklerakóról.

Orbán Viktor miniszterelnök a bővítési projekt szabályszerűségére vonatkozó felvetésre úgy felelt: minden egyes lépés az unió bizottságának a jóváhagyásával történt.

Hangsúlyozta: az atomerőmű magas műszaki felkészültséget igényel, még magát sem tekinti elég felkészültnek ahhoz, de ahogy fogalmazott, a politikai döntéshozók között egyetlen ilyen ember sincs. Ezért döntöttek úgy, hogy önálló miniszter legyen a biztonságot, az energiát és a jövőt is érintő beruházás felelőse.

A minisztert bármikor megkereshetik kérdéseikkel - ajánlotta a képviselőnek.

A kormány a versenyképes árú energia biztosítását mérlegelte, amikor a beruházásról döntött, valamint azt, hogy egy telephelyen nem működhet kétféle technológia - indokolta, miért orosz fejlesztők építik az új létesítményt.


Párbeszéd: Orbán európai szélsőjobboldali pártok vezetőihez "dörgölőzik"



Szabó Tímea (Párbeszéd) szerint "tök mindegy", hogy a Fideszt kizárják-e az Európai Néppártból, Orbán Viktor ugyanis "folyamatosan dörgölőzik az európai szélsőjobboldali pártokhoz".

Szerinte ezek vezetőit és a kormányfőt két dolog köti össze: magyarellenesek - hiszen az érintett európai pártvezetők magyar munkavállalókat sem akarnának látni országukban és kevesebb támogatást adnának a térségünknek -, és az, hogy "befeküdtek Putyinnak és Oroszországnak" - mondta.

"Nettó hazaárulásnak" nevezte, amit a magyar kormányfő tesz. Miért gondolja, hogy kiárusíthatja az országot és az uniót is Putyin orosz elnöknek? - kérdezte.

Az ülésen elnöklő Latorcai János (KDNP) arra kérte a felszólalót, kövesse meg a miniszterelnököt.

Orbán Viktor válaszát úgy kezdte: "a szexista megjegyzéseket nem szívesen fogadja az ember, de ilyen időket élünk". Hozzátette ugyanakkor: azt nem vállalják, hogy megmondják az újságíróknak, mit írhatnak le és mit nem, ezért a képviselő olyasmit is olvashat az újságokban, ami nem tetszik neki.

Arra emlékeztette a politikust: a felszólalásban említett Matteo Salvini az olasz kormány miniszterelnök-helyettese, kijár neki a tisztelet.

Szerinte azért is meg kell becsülni az olaszokat és Salvinit, mert miután Magyarország bebizonyította, hogy a migrációt szárazföldön meg lehet állítani, ők azt mutatták meg, hogy ez a tengeren is lehetséges.

Kijelentette azt is, a magyar választók két feladattal küldték a kormányzatot a nemzetközi politikába: hogy bevándorlás-ellenes Európát hozzanak létre, és hogy védjék meg a keresztény kultúrát. "Mi olyan pártokkal fogunk szövetkezni mindig, akik erre hajlandóak és képesek" - felelte.

Közölte azt is: a szovjetek és az oroszok barátja nem a polgári oldalon keresendő, hanem a másik oldalon, amelyekkel a képviselő szövetségben van.

Megjegyezte: a szocialista internacionáléhoz és a néppárthoz tartozók egy része is át akarja alakítani az uniós költségvetést a kelet-európai országok hátrányára, ezért segítséget kért ahhoz, hogy a térség a nyertese legyen az uniós költségvetési vitáknak.


Fidesz: meddig megy szembe az emberekkel a baloldal?


Meddig megy szembe a magyar emberek akaratával a bevándorláspárti baloldal? - kérdezte a Miniszterelnökséget vezető minisztert Böröcz László (Fidesz), aki a migráció kezelésének nyugat-európai - a beengedéssel a bűnözés és a terrorizmus terjedését engedő - útját vetette össze a magyar kormány megoldásával.

Mi hiszünk a nemzetállamokban, a keresztény kultúra megtartó erejében, a hagyományos családi értékekben és abban, hogy elidegeníthetetlen jogunk van abban, kivel kívánunk együtt élni - jelentette ki, hozzátéve, egyes pártok ebben a kérdésben figyelmen kívül hagyják a magyar emberek akaratát vagy szembemennek azzal.

Példaként hozta, hogy baloldali pártok a napokban megszavazták az európai parlamentben tárgyalt migrációpárti javaslatokat.

Gulyás Gergely, a miniszterelnökséget vezető miniszter - megjegyezve, a magyarországi baloldal évek óta nem tette egyértelművé álláspontját a kérdésben - arról beszélt: a bevándorlás mellett az utóbbi hetek másik kiemelt témája az Európai Egyesült Államok létrehozásának elkerülhetetlensége, a két ügyet pedig ugyanazok képviselik és támogatják.

Hozzátette: 2015-ben elsőként foglalt el egyértelmű álláspontot a magyar kormány, és egyértelművé tette, hogy "számunkra a bevándorláspolitikában alkura nincs lehetőség", a bevándorlással szemben pedig népszavazáson is állást foglaltak a magyarok.

Viszonválaszában a kérdező azt vetette fel: vagy azért van bevándorláspárti állásponton a baloldal, mert szocializációja alapján az igazodási pontokat nem bel-, hanem külföldön keresik, vagy azért, mert saját vélemény híján külföldi politikusokat követ.

A miniszter szerint nyilvánvaló, hogy egész Európában a baloldal azért támogatja a bevándorlást, mert az érkezőkben leendő szavazóit látja.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!