OGY - Krónika 8. rész (azonnali kérdések)

Belföld, 2021.10.18

A 2022-es választásokról és a baloldali gyűlöletkeltésről is szó volt hétfőn az Országgyűlésben az azonnali kérdések és válaszok órájában.



Párbeszéd: demokratikus, hogy a Fidesz-KDNP akkor is hatalmon akar maradni, ha elveszti a választást?



Tordai Bence (Párbeszéd) azt a kérdést tette fel, mennyire tartja demokratikusnak a Miniszterelnökséget vezető miniszter, hogy a Fidesz-KDNP akkor is hatalmon akar maradni, amikor a választók a következő választáson megvonják tőlük a bizalmat.

Indoklásként elmondta, a kormánypártok készülnek a 2022-es vereségükre, az összes független intézményt, gazdasági erőforrást megpróbálják a saját pártkatonáikra bízni. Hozzátette: koncesszióba adják az autópályákat, a hulladékgazdálkodást, a kaszinókat, az állami vagyont pedig fideszes kézben lévő vagyonkezelő alapítványokba "pakolják át".

Kitért arra, hogy szerinte az alaptörvénnyel is ellentétes az, ami történik, mert senkinek a tevékenysége nem irányulhat a hatalom kizárólagos birtoklására.

Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter kijelentette: 2022-ben győzelemre készülnek. Hozzátette: az alkotmányos demokráciákban a mandátumoknak van kezdete és vége, az pedig nem feltétlenül esik egybe parlamenti ciklusokkal.

Mindezek a problémák, amelyek elvi szinten sem állnak fent, a gyakorlatban sem merülnek fel, ha a polgári kormány 2022 után is hivatalban marad - hangoztatta.

Közölte, a magyar alkotmány világos eligazítást ad arra vonatkozóan, hogy a kormánynak milyen hatáskörei vannak, és azokat hogyan tudja gyakorolni.



Fidesz: hová vezethet a baloldali gyűlöletkeltés?



Bajkai István (Fidesz) azt firtatta, hová vezethet a baloldali gyűlöletkeltés. Közölte, a magyar kormány Brüsszelben is mindig kiállt a nemzetiségek védelméért. Joggal merül fel a kérdés, hogy tudja-e az európai baloldal, hogy magyar barátaik olyanokkal álltak össze, akik nyíltan sértenek meg kisebbségieket emberi méltóságukban - mondta.

Szerinte a baloldaltól a legkeményebb agresszió sem áll távol, hiszen Jakab Péter (Jobbik) szerint helyénvaló egy rendbontónak titulált, kutyát sétáltató járókelőt földre teperni. Szólt arról is, hogy Gyurcsány Ferenc (DK) az utcán ordibálva fenyegetett egy vele nem szimpatizáló polgárt. Hozzátette: a baloldali összefogás miniszterelnök-jelöltje, Márki-Zay Péter - aki korábban a gyermekek szükség esetén történő testi fenyítéséről is beszélt - maga is tett már kisebbségeket sértő kijelentéseket.

Úgy értékelt, a magát baloldalnak hívó összefogás a gyűlöletre szakosodott, valójában gyűlöletkoalícióról van szó.

Gulyás Gergely miniszter szerint nagyon egyszerű lenne megszüntetni a gyűlöletet azzal, ha a baloldal nem keltené azt.

Semmilyen józan ész, vagy jóízlés alapján felállított mérce nincs a másik oldalon - közölte.

Elmondta, amikor cigányok listázásáról van szó, vagy "minden alap nélkül közszereplők gyermekeit lehet buzizni", ezek olyan új jelenségek, amelynek az ágyazott meg, hogy a szélsőbaloldal, a DK és a szélsőjobboldal, Jobbik összeölelkezett és "elvtársi csókban olvadt össze".

Szerinte ennek következményét látni a közéletben, a példátlan gyűlöletkeltés pedig része lesz a választási kampánynak.

Véleménye szerint a baloldalnak sikerült az európai kultúrkörön kívülről miniszterelnök-jelöltet találnia, ez garancia arra, hogy jól meg fogják érteni egymást Gyurcsány Ferenccel.


KDNP: a kormány továbbra is megvédi a magyarokat az illegális migrációtól?


Vejkey Imre (KDNP) kiemelte: idén eddig több mint 80 ezer illegális migránssal szemben történt intézkedés jogsértő tevékenység miatt, és az embercsempész tevékenység is egyre erősebb, ezért még inkább indokolt az erős határvédelem fenntartása.

Az ingatag afgán helyzet miatt pedig újabb menekültáradat várható - prognosztizálta, hozzátéve: arra lehet számítani, hogy állandósul a kisebbségek üldöztetése, a kábítószercsempészet még dominánsabbá válhat. Számítani lehet arra, hogy a kormány továbbra is megvédi a magyarokat, vagy engednek a külső és belső nyomásnak és utat nyitnak a migránsok előtt? - kérdezte.

Németh Szilárd, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára megerősítette: hatalmas a nyomás a határon, ami egyúttal Európa külső határa is.

A magyarok egész Európa biztonságát védik, az, hogy ma nyugalomban élnek az emberek Brüsszelben, Párizsban, az az erős magyar határvédelemnek köszönhető többek között. Megjegyezte: ahelyett, hogy Brüsszel hozzájárulna a költségekhez, vagy legalább egy kis köszönetet mondana, hátba támadják az országot és mindenféle kitalált eljárást indítanak ellenünk.

Amíg Fidesz-KDNP kormány van, addig megvédik Magyarország és Európa határait, garantálják Magyarország és Európa biztonságát - rögzítette.


Jobbik: visszavonják a rabszolgatörvényt?


Nunkovics Tibor arról beszélt, hogy a "rabszolgatörvénynek" köszönhetően több olyan cég, nagyvállalat van, ahol a Covid-helyzet miatti munkaidő-kiesés okán csökkentették a fizetéseket. Azt firtatta, visszavonják-e ezt a törvényt?

Schanda Tamás, az ITM parlamenti államtitkára kijelentette: félreértés történt, amit a nap folyamán már cáfolt. Ha a képviselő odafigyelne az Országgyűlés munkájára, akkor tudná, hogy álhírről van szó - mondta.

A kormány a munkavállalók oldalán állt és áll, és az a törvényértelmezés, amit a munkaadók alkalmaztak hibás, és ezt számukra is nyilvánvalóvá tették - hangsúlyozta.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!