OGY - Krónika 8. rész (azonnali kérdések, börtönzsúfoltság)

Belföld, 2020.02.24

Gyöngyöspatáról, a vagyonnyilatkozatokról és a meddőségkezelési eljárásokról faggatták a kormányt a képviselők hétfőn a parlamentben, az azonnali kérdések órájában, majd a  börtönzsúfoltság csökkentéséről szóló kormányzati javaslat vitája folytatódott a módosító indítványok tárgyalásával.  




Fidesz: milyen eszközökkel védi a kormány az egyenrangú oktatást a "Soros-szervezetek befolyásától"?


F. Kovács Sándor (Fidesz) a Szabad bíróság! Szabad Gyöngyöspata! című vasárnapi budapesti tüntetést politikai akciónak nevezte, amelynek szerinte az volt a célja, hogy az országot a vádlottak padjára ültessék. Hozzátette: olyan szervezetek - így a TASZ, a Magyar Helsinki Bizottság, a Tanítanék és az Amnesty International - csatlakoztak a demonstrációhoz, amelyek szerepelnek a "Soros-alapítvány" kifizetési listáján, ezek csupán eszközként tekintenek a cigányságra, és megpróbálnak beavatkozni a magyar belpolitikába. Erről szólt a tüntetés - jelentette ki, majd azt a kérdést tette fel, hogy milyen eszközökkel kívánja a kormány "megvédeni az egyenrangú oktatást a Soros-szervezetek befolyásától".

Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) parlamenti államtitkára azt válaszolta: Soros György és fia közös videóban mondta el, hogy az új terep, amin Magyarországon politikai csatákat kell folytatni, a cigányság területe. Ezt a tüntetéssel is próbálták megerősíteni Budapesten - mondta.


Jobbik: miért ódzkodnak a kormánypártiak a családtagok vagyonnyilatkozatát is nyilvánosságra hozni?


Csányi Tamás (Jobbik) azt mondta, a Jobbik képviselői a velük egy háztartásban élők vagyonnyilatkozatát is nyilvánosságra hozzák, és ezt várják el a kormánypártoktól is. Miért ódzkodnak ettől? - kérdezte. Majd arra volt kíváncsi, mennyire hiteles Orbán Viktor miniszterelnök vagyonnyilatkozata, amely szerint a kormányfő "egy árva forintot sem" tett félre.

Varga Mihály pénzügyminiszter azt felelte: a vagyonnyilatkozat-benyújtásra vonatkozó szabályok évek óta változatlanok, és a Jobbiknak is joga van a nyilatkozatokat véleményezni, kifogásolni, vizsgálatot kezdeményezni. A parlamenti szakbizottság pedig rendszeresen megújítja a formanyomtatványt - tette hozzá.


KDNP: hogyan támogatja a kormány a meddőségkezelési eljárásokat?


Vejkey Imre (KDNP) arról érdeklődött, hogyan támogatja a kormány a meddőségkezelési eljárásokat a gyermekvállalás ösztönzése érdekében. Emlékeztetett, hogy a kormány 2010 óta megduplázta a családoknak járó támogatásokat.

Rétvári Bence, az Emmi államtitkára azt válaszolta: a kormány célja, hogy azok, akik gyermeket szeretnének, minél kevesebb akadályba ütközzenek. Így február 1-jétől ingyenes lett a meddőség kivizsgálása és a meddőség kezelésére használt gyógyszerek is - közölte, hozzátéve, hogy állami működtetésbe kerültek meddőségi központok is. Remélik a várólisták megszűnését is.


Folytatódó vita a börtönzsúfoltság csökkentéséről


A módosító javaslastok tárgyalásával folytatódott a kormány azon törvényjavaslatának tárgyalása, amely felfüggesztené börtönzsúfoltság miatt megítélt kártalanítások kifizetését.

Az elsőként szót kérő Budai Gyula (Fidesz) felszólalásában úgy fogalmazott, az általános vitától láthatóan távolmaradó baloldali pártok teljes mértékben falaznak a "börtönbiznisznek".

Nacsa Lőrinc (KDNP) felháborítónak nevezte, hogy az ellenzék nem állt az áldozatok oldalára ebben az ügyben, a Jobbik pedig "szinte wellness szállói körülményeket" követelt. "Mi azt gondoljuk, hogy a bűnözőknek büntetés jár és nem jutalom" - mondta, majd hozzátette: "meg szeretnénk állítani azt a rendszert, ahol gyilkosok, erőszaktevők, rablók milliós jutalmakkal jönnek ki a börtönből".

Kiemelte, a kabinet szigorú büntetőpolitikájának meg lett az eredménye, hiszen 2010 óta jelentősen csökkent a bűncselekmények és a gyilkosságok száma. Nacsa Lőrinc arra kérte az állampolgárokat, hogy a nemzeti konzultáción mondják el a véleményüket a "börtönbizniszről".

Lukács László (Jobbik) hangsúlyozta, 2016-ban a Fidesz-KDNP szavazta meg azt a törvényjavaslatot, amely "milliomossá tette a rabokat". Szerinte a kormányoldalnak be kellene ismernie tévedését és bocsánatot kellene kérnie. Megjegyezte, a Jobbik mindig a törvényes rend pártján áll, ezért támogatják a "börtönbiznisz" felszámolását.

Völner Pál (Fidesz) erre válaszolva elmondta, a szóban forgó, 2016-ban elfogadott jogszabály-módosítással 30-40 milliárd forintos veszteséget került el az ország, a Jobbiknak pedig nem volt versenyképes ajánlata erre a lépésre.

Keresztes László Lóránt (LMP) azt kérdezte, hogy a kormány miért akarja az ellenzékre tolni ezt az ügyet, ha azt a saját hibái és mulasztása idézte elő. Elmondta, egyelőre nem látják, hogy a kormány miként próbálja csökkenteni a börtönök zsúfoltságát.

Varga László (MSZP) úgy fogalmazott, a kabinet javaslata mindössze egy politikai kommunikációs blöff, mivel az nem ad választ arra, miként lehetne mérsékelni a börtönök zsúfoltságát.

Arató Gergely (DK) szerint a börtönzsúfoltság problémájának pofonegyszerű megoldása az lenne, ha az állam betartaná azokat a szabályokat, amelyeket saját maga ír elő. Megjegyezte, amennyiben a kormányoldal a szigorú büntetőpolitika mellett érvel, akkor ahhoz megfelelő mennyiségű férőhelyet kell kialakítania a börtönökben.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!