OGY - Krónika 8. rész (azonnali kérdések, napirend után)

Belföld, 2019.11.11

Az erdőterületek növeléséről és az MTVA-ról is szó volt hétfőn a parlamentben, az azonnali kérdések és válaszok órájában.



KDNP: mit tett a kormány az elmúlt években az erdőterületek növeléséért?


Juhász Hajnalka (KDNP) arra várt választ, mit tett a kormány az elmúlt években az erdőterületek megőrzéséért, növeléséért. "Az erdő minden szolgáltatása" a közjólétet szolgálja - fogalmazott.

Nagy István agrárminiszter válaszában közölte: az éghajlatváltozásra adott egyik jó válasz az erdőtelepítések növelése. A kormány ezért elindította az országfásítási programot, az állami cél, hogy idén ősszel és tavasszal 550 hektárral növeljék az erdőterületek nagyságát. Erdőtelepítési támogatások összegét is megemelték - tette hozzá.


DK: kik és naponta hányszor küldenek utasításokat kormányoldalról az MTVA-nak?


Gréczy Zsolt (DK) arról beszélt, hogy az MTVA perrel fenyegeti volt riporterét, Balogh Krisztinát, aki elmondása szerint azért távozott a közmédiától, mert elege lett "az 50-es évekre emlékeztető pártutasításokból". Kik és naponta hányszor küldenek a kormányoldalról utasításokat az MTVA-nak? - kérdezte a DK-s politikus.

Orbán Balázs, a Miniszterelnökség államtitkára azt válaszolta: az említett ügyben arról van szó, hogy a jó hírnevet esetlegesen megsértő mondatok hangoztak el a volt munkavállaló részéről, és egy polgári jogi jogvita van kibontakozóban, "nincs itt semmi látnivaló". Hozzátette: a köztelevízióval, közrádióval kapcsolatban lehet pro és kontra véleményt mondani, de ezek állapota még mindig sokkal jobb, mint például Németországban, ahol a gyermekmesékben is politika van. Az államtitkár szavai szerint a sajtószabadság "köszöni szépen, jól van".


Napirend utáni felszólalások:



Apáti István független képviselő a tűzifa-támogatásokra kérdezett rá. Szerinte a kizárólag fával fűtők teljes mértékben kimaradtak a rezsicsökkentésből.

Ovádi Péter (Fidesz) a Bakonyexpó sikeréről számolt be, amely szerinte a térség legnagyobb őszi turisztikai eseménye. Szólt a magyar termék vásárlásának jelentőségéről.

Tapolczai Gergely (Fidesz) a tízéves jelnyelvi törvényről emlékezett meg, felszólalását maga is jelnyelven adta elő.

A jobbikos Magyar Zoltán az agrárium kihívásairól szólva beszélt a fajok kihalásáról, de károsnak ítélte azt a megítélést is, ami a mezőgazdaság környezetkárosító hatását hangsúlyozza. Elhibázottnak nevezte a kormány politikáját, ami egy szűk elit kezébe adja az agráriumot.

Szabó Sándor (MSZP) cselekvésre szólította fel a kormányt a már többször megígért harmadik szegedi Tisza híd építése kapcsán.

Hajdu László (DK) arról emlékezett meg, hogy hetven éve született döntés az úgynevezett Nagy-Budapest létrehozásáról.

Nunkovics Tibor (Jobbik) azt mondta, hogy nagy valószínűséggel még mindig érkezik Horvátországból szennyvíziszap, míg párttársa, Z. Kárpát Dániel a kilakoltatott devizahitelesek helyzetéről beszélt. A szintén jobbikos Csányi Tamás az önkormányzati választás Jász-Nagykun-Szolnok megyei eredményeit elemezte.

Farkas Gergely (Jobbik) a nyelvoktatás problémáiról beszélt.

Steinmetz Ádám (Jobbik) azt kérdezte, hogy a kormány a költségvetésben tornatermekre, tanuszodákra és sportközpontokra előirányzott pénzből miért költ több, mint 700 millió forintot magasépítési beruházásokra.


Ezt követően Lezsák Sándor levezető elnök bezárta az ülést. A parlament várhatóan jövő hétfőn folytatja munkáját.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!