OGY - Krónika 8. rész (azonnali kérdések, napirend után)

Belföld, 2020.05.25

A szakképzésben dolgozó pedagógusok béremeléséről és az önkormányzatok forrásairól beszéltek a képviselők hétfőn az azonnali kérdések között az Országgyűlésben. A Ház a napirend utáni felszólalásokkal zárta az ülésnapot.



MSZP: hogyan oldják meg a szakképzésben dolgozó közismereti tanárok béremelését?


Kunhalmi Ágnes (MSZP) arról beszélt: komoly aggodalomra ad okot, hogy a szakképzési centrumokban dolgozó, közismereti tárgyakat oktató tanárok számára nem megfelelő a minősítési rendszer, így a szakoktatókhoz képest csak csekély béremelésben lesz részük. Azt kérdezte, hogyan oldják meg ezt a kérdést.

Schanda Tamás, az Innovációs és Technológiai Minisztérium parlamenti államtitkára azt mondta: míg a szocialisták kormányon elvették a pedagógusok bérét a válság alatt, a mostani kormány júliustól átlagosan 30 százalékkal emeli a szakképzésben dolgozók tanárok bérét, ami éves szinten 30 milliárd forintot jelent. Hangsúlyozta: teljesítményalapú, versenyképes bérezés jön létre, amelyben mindenki csak jobban járhat, fizetéscsökkentésről nem lehet szó.

Kunhalmi Ágnes kiemelte: jó szakképzés kell, ennek alapja pedig a közismereti tanárok elismerése.

Schanda Tamás megismételte: olyan nem fordulhat elő, hogy valakinek kevesebb lesz a bére és nem több.



DK: a kormány forrásokat von el az önkormányzatoktól



Bősz Anett (DK) azt mondta: az ellenzéki vezetésű települések jól helytálltak a járvány elleni védekezésben annak ellenére, hogy a kormány forrásokat vont el az önkormányzatoktól, minden héten bejelentettek valamilyen ehhez kapcsolódó intézkedést. Bírálta a különleges gazdasági övezetektől szóló törvényjavaslatot, mert szerinte az szembemegy az európai közigazgatási elvekkel. A kormány egy évtizede von el módszeresen jogokat különböző társadalmi csoportoktól, ezért kérdés, hogy jövő héten vajon ebben a folyamatban ki lesz a soros? - tette fel a kérdést.

Orbán Balázs államtitkár emlékeztetett: a kormány megszabadította az adósságaitól az önkormányzatokat, és bizonyos feladatot átvett tőlük, miközben az önkormányzatok saját bevételei 2010 óta kétszeresükre emelkedtek. Kijelentette: az önkormányzatok pénzügyi értelemben sokkal jobb helyzetben vannak ma mint 2010-ben voltak. Hozzátette: a kormány a rendelkezésre álló források 1 százalékát kérte a járvány elleni védekezéshez, ami tejesen rendben van.

A különleges gazdasági övezetektől szóló törvényjavaslattal kapcsolatban elmondta: ez azt az igazságtalan helyzetet szünteti meg, hogy egy beruházásból eddig csak egy települési önkormányzat részesülhetett, miközben az infrastruktúrát több településen is használták.


Napirend után


Dúró Dóra független képviselő azt mondta: gyilkosok jogainak védelme miatt korlátozza a szólásszabadságot a Facebook. Szólt a Deák téri kettős gyilkosságról és kifogásolta, hogy az elkövető nem ítélhető életfogytiglanra.

Keresztes László Lóránt (LMP) azt kifogásolta, hogy számos egyetemtől kíván jelentős forrásokat elvonni a kormányzat. Felemelte a szavát a Pécsi Tudományegyetem megfelelő finanszírozásáért.

Simicskó István (KDNP) a Kelenföldi vasútállomás épületének megmentése mellett emelt szót. Bírálta a fővárosi XI. kerület vezetését, amiért visszavonta az ehhez nyújtandó támogatását.

Sneider Tamás (Jobbik) az idősekről beszélt, akik közül sokan élnek a létminimum alatt - mondta. Az alacsony nyugdíjak felzárkóztatását szorgalmazta, valamint a nyugdíjas fogyasztói kosárnak megfelelő infláció követését.

Z. Kárpát Dániel (Jobbik) azt kifogásolta, hogy a védekezésbe bevont bankok emelik a díjtételeket, sőt várhatóan a hiteltörlesztések is növekedni fognak a moratórium lejárta után. Szerinte a kormánynak meg kell akadályoznia ezeket a folyamatokat. Bírálta a Budapest-Belgrád vasútfejlesztést is.

Magyar Zoltán (Jobbik) a hazai vállalkozások nehézségeire hívta fel a figyelmet, például az agrárium problémáira. Nagyobb összegű védelmi csomag összeállítására kérte a kormányt.

Varju László (DK) egy újpesti szociális juttatásról beszélt, amely minden idősnek jár a kerületben, és amelyet a kerületvezetés az elvonások ellenére "meg tudott menteni".

Hajdu László (DK) az első tanácstörvény elfogadásának 70. évfordulója alkalmából beszélt a helyhatóságokról. Szerinte újra elkezdődött egy központi irányítás, "egy egypártrendszeri akarat érvényesülése".

Varga Zoltán (DK) bírálta az emberi erőforrások miniszterét. Szerinte nem maradhat olyan politikus az Emmi vezetője, aki emberi tragédiákat okozó miniszteri utasításokat letagad.

Varga-Damm Andrea (Jobbik) Báthory István egykori erdélyi fejedelemre emlékezett meg napirend után, ismertetve eredményeit a magyar tudomány vagy Erdély fejlődése érdekében.


Az ülésen elnöklő Latorcai János (KDNP) az ülésnapot lezárta és bejelentette: legközelebb várhatóan jövő kedden ül össze az Országgyűlés.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!