OGY - Krónika 8. rész (azonnali kérdések, napirend után)

Belföld, 2021.05.03

A víruskezelésről és az egyetemek fejlesztéséről szóló két azonnali kérdés után napirend utáni felszólalásokkal fejezte be munkáját az Országgyűlés.



KDNP: ki az oltásellenes?


Szászfalvi László (KDNP) egyedülállónak nevezte a koronavírus elleni átoltottságot. Közölte: már a második hullám során is nyilvánossá vált, hogy a megoldás a vakcina lesz. Ehhez képest a baloldal saját pártpolitikai céljait helyezi előtérbe, az oltás ellen kampányolnak politikusaik, maguknak azonban beadatják azt. Ki áll az oltás mellett és ki ellene? - kérdezte.

Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára emlékeztetett: a baloldal már novemberben elmondta, hogy meg fogja akadályozni a kínai vagy az orosz vakcinák használatát Magyarországon. Szerencsére az emberek jó része nem hallgat rájuk - jegyezte meg.

Semmi olyasfajta mellékhatása nincs az oltásoknak, amelyekkel riogattak - jelentette ki.


DK: mégsem fejlesztik az egyetemeket uniós forrásból


Arató Gergely (DK) szerint hazudott a kormányoldal, amikor az egyetemeknek a szerkezetváltásért uniós fejlesztési forrásokat ígértek, majd közölték: nem veszik fel az uniótól ezt a pénzt. Mi volt önnek fontosabb, mint a magyar felsőoktatás, a gyermekeik és az ország sorsa?

Hangsúlyozta, hogy az ellenzék mindig is oltáspárti volt, de egyben követelték, hogy legyen választási lehetősége az embereknek.

Schanda Tamás, az Innovációs és Technológiai Minisztérium államtitkára kijelentette: "ön bármit is állít, oltásellenes", lebeszéli az embereket arról, hogy beadassák maguknak a vakcinákat.

A szocialista kormányok tandíjat vezettek be és PPP-konstrukcióval adósították el az egyetemeket, az oktatói béreket elvonták - bírálta a politikust és egykori kormányát. A fejlesztések megvalósulnak - jelentette ki.


Napirend utáni felszólalások



Napirend utáni felszólalásában a Jobbik-frakcióból Dudás Róbert a vidéki, főleg kisebb falvak elavult víz- és áramszolgáltatási rendszerének felújítását szorgalmazta. Megjegyezte, hogy a helyreállítási alap le nem hívott részéből megvalósulhatna a falvak vízhálózatának fejlesztése.

Frakciótársa, Gyüre Csaba a Jászkun Redemptio napjára emlékezett, felidézve, hogy 276 éve, május 6-án írta alá Mária Terézia a jászok és kunok kiváltságlevelét.

Keresztes László Lóránt, az LMP frakcióvezetője az egyetemi modellváltást, köztük a Pécsi Egyetem "kiszervezését" kritizálta. Mint mondta, az egyetem Pécs legnagyobb munkáltatója, sok ezer család megélhetését biztosítja.

Farkas Gergely független képviselő arról számolt be, hogy 10 év után végre eltűnik Kiskunhalas széléről a veszélyes hulladék. Mint mondta, a Bács-Reál Kft. egykori telephelyén lévő hulladék elszállítására a NAV közbeszerzést írt ki, amelyet egy hulladékkezeléssel foglalkozó cég elnyert. A képviselő ugyanakkor javasolta, hogy a terület helyreállításának költségeit hajtsák be a korábbi tulajdonosokon.

Brenner Koloman (Jobbik) a Fertő tó mellett tervezett gigaberuházások miatt tiltakozott és felemelte szavát a Fertő tavi cölöpházak környezetvédelmi szabályokat be nem tartó bontása ellen is.

Potocskáné Kőrösi Anita (Jobbik) szerint a vidéki kiskocsmák a "trafikmutyi" áldozatai, hiszen korábban bevételük felét a dohánytermékek árusítása jelentette. Hozzátette: határozati javaslatban fogja kérni a kormányt, hogy ezek a kiskocsmák újra árusíthassanak dohánytermékeket.

A szintén jobbikos Stummer János a Békés megyei munka- és életlehetőségek javítását szorgalmazta.

Bencsik János független képviselő az ellenzéki előválasztást értékelve azt mondta, az ellenzéki pártok a demokrácia ünnepeként beszélnek az előválasztásról, miközben az szemfényvesztés és egy szűk politikai kör érdekeit szolgálja, hiszen a körzeteket előre felosztják egymás között a pártok.

A DK soraiból Varjú László az Újpesti Szakorvosi Rendelőből a járvány miatt elvezényelt orvosok és szakápolók visszaengedését sürgette, mivel a rendelőben az elmúlt napokban már egyszerre végzik az oltást és a járóbetegellátást. Frakciótársa, Varga Zoltán azt kifogásolta, hogy Papp László, Debrecen fideszes polgármestere 31 millió forint bérletidíj-támogatást adott "önhatalmúlag" a Debreceni Nemzetközi Iskolának.

Arató Gergely (DK) a Kőbányára tervezett, a gazdaságvédelmi alapból 300 millió forinttal támogatott versenykerékpárpálya építéséről kérdezett. Az újabb sportlétesítmény milyen módon szolgálja a gazdaság újraindítását, a vállalkozások és a munkavállakók megsegítését, és megkérdezték-e az építkezésről az ott lakókat? - firtatta.

Z. Kárpát Dániel (Jobbik) azt kifogásolta, hogy miközben a kormány úgy viselkedik, mintha "harcos védelmezője lenne a hazai gazdasági érdekeknek", a parlament vállalkozásfejlesztési bizottsága előtt sorra "vérezteti el" azokat az ellenzéki javaslatokat, amelyek érdemi segítséget nyújtottak volna a magyar családoknak, kisvállalkozásoknak.

Bősz Anett (DK) Érd előző, fideszes városvezetését kritizálta és reményét fejezte ki, hogy bíróságon kell majd számot adniuk arról, hogyan gazdálkodtak a város pénzével.

Frakciótársa, Hajdu László a 25 évvel ezelőtt épült Pólus Centerről, annak gazdaságélénkítő hatásáról és újszerűségéről beszélt.



Az elnöklő Hiller István bezárta az ülésnapot.

A parlament várhatóan május 17-én folytatja munkáját.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!