OGY - Krónika 8. rész (családvédelmi akcióterv)

Belföld, 2019.03.19

Az Országgyűlésben kedden tovább folytatódott a családvédelmi akciótervről szóló kormányzati javaslat vitája.



Kormány: a babaváró támogatás egy korábban nem létező lehetőséget jelent


Az addig elhangzottakra reagálva Novák Katalin, az Emmi család- és ifjúságügyért felelős államtitkára azt mondta, a benyújtott jogszabály szövegét korábban már mindenki megismerhette. Hangsúlyozta, hogy a csok-hoz való hozzáférés szabályozása megfelel az uniós előírásoknak.

A babaváró támogatás éppen a saját lábra álláshoz szükséges segítséget tudja megadni - közölte Ezt a tízmillió forintot az érintettek teljesen szabadon használhatják fel, ami egy olyan lehetőség, amire eddig még nem volt példa Magyarországon - hangsúlyozta. Emellé jön még a csok potenciális tízmillió forintja, illetve az akár 15 millió forintos kamattámogatott hitel, amiből a gyermekek számától függően több millió forintot is elengedhetnek - hangsúlyozta.



Fidesz: a támogatás több cikluson keresztül fejtheti ki hatását


Mátrai Márta (Fidesz) azt mondta, hogy 2010 előtt a családok kevés támogatásra számíthattak az államtól, minden év áremelkedésekkel, inflációval és megszorításokkal indult.

Végre adott annak a lehetősége, hogy a családtámogatás rendszere több cikluson keresztül fejtse ki hatását - mondta, hozzátéve, a migránsok betelepítése helyett a családokat kell támogatni.


Jobbik: erősebb támogatás az első gyereket vállalóknak és az egygyerekeseknek


Az első gyerek vállalására készülők és az egygyerekesek erősebb támogatását szorgalmazta felszólalásában Z. Kárpát Dániel (Jobbik), aki szerint így fordíthatóak meg a demográfiai trendek.

Annak a véleményének adott hangot, hogy a lakásvásárlási támogatás elsősorban a felső középosztályt és az annál vagyonosabbakat, nem pedig az igazán rászorulókat támogatja.

A pártja által már korábban szorgalmazott bérlakás-program fontosságát hangsúlyozva arról beszélt: a bér után a lakhatás a családalapítás második fontos szempontja.



Fidesz: a család a legtartósabb érték


A család a legtartósabb kötelék a történelemben, valódi érték, a társadalom alapja, hazánk jövőjének záloga - jelentette ki felszólalásában Vinnai Győző (Fidesz).

Azt hangsúlyozta, a magyar fiatalok családpártiak, a kormányzatnak pedig az a feladata, hogy elősegítse a vágyott gyermekek vállalását, és ennek eszközeként említette a kiszámítható, következetes és folyamatosan bővülő családtámogatási rendszert.

Arra emlékeztetve, hogy egy évszázada, a Trianon után a demográfiailag is nehéz helyzetben lévő országon a háromgyermekes családmodell segített, majd az azt jelképező mondást idézte: egyet az anyának, egyet az apának, egyet a hazának.


Jobbik: illúzió a tízmilliós Magyarország


Ander Balázs (Jobbik) a kormánypárti képviselőkhöz fordulva kijelentette: "a tízmilliós Magyarország képétől, hogyha önök nem bevándorlásban gondolkodnak, akkor el kell búcsúznunk", mert ahhoz minden nőnek három gyermeket kellene szülnie, ami viszont illúzió.

A 21. század legfőbb kihívásai között a népesség fogyását, elöregedését és etnikai átstrukturálódását említette, hozzátéve, néhány év múlva annak a cigányságnak a vállára nehezedne a társadalom zömét alkotó idősek eltartása, amelyiknek jelentős hányada a rendszerváltás óta szintén segítségre szorul.

A képviselő arról beszélt: ma Magyarországon párhuzamos társadalmak élnek egymás mellett, és ha a rossz korfájú többségi társadalomnak nem sikerül integrálnia a növekvő létszámú cigányságot, "ennek az országnak vége, és ez a népesedési összeomlás maga alá fog temetni mindenkit".


Novák Katalin államtitkár azt mondta: egyetért azzal, hogy ne tegyenek különbséget származás alapján magyar és magyar ember között, a romák ugyanúgy magyarok. Tekintsenek rájuk így - szólított fel.


Fidesz: a hét pont tovább fog bővülni


Tapolczai Gergely (Fidesz) arról beszélt, hogy mindenki egyetért, "helyzet van", demográfiai kihívások előtt állunk, amire válaszokat kell találni. A törvényjavaslat a kormány megoldási javaslata, az akcióterv egy része. Kiemelte: folyamatosan lépéseket kell tenni, hogy a fennálló helyzetre megoldást találjanak, a hét pont nem egy lezárt lista, folyamatosan bővülni fog a jövőben.

Az akcióterv sokféle helyzetre kínál megoldást - mondta, majd az állami kezességvállalásra hívta fel a figyelmet a babaváró támogatás esetében. A szabályozás lehetővé teszi a bankok számára azt is, hogy kedvezőbb konstrukciót kínáljanak - jelezte.


Jobbik: előbb jelentek meg a kormányrendeletek, mint ahogy elfogadnák a törvényjavaslatot



Potocskáné Kőrösi Anita (Jobbik) szerint a vita "a kormány jogalkotási szürreális időutazása". Múlt héten valóban megjelentek a kormányrendeletek, ugyanakkor ezekben még egy nem elfogadott jogszabályra hivatkoznak, hiszen a törvényjavaslatot, amihez kapcsolódnak, most tárgyalják.

Üdvözölte, hogy a családtámogatásoknál a munka világához kötik a támogatásokat, ugyanakkor azt kérdezte: tervezi-e a kormány a családtámogatásokat növelését? Az első házasok kedvezménye továbbra is megmarad a babaváró támogatás mellett?
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!