OGY - Krónika 8. rész (EU-örmény közös légtér, napirend után)

Sport, 2022.06.21

Az unió tagállamai és az Örmény Köztársaság közötti közös légtér létrehozásáról, majd az unió és Katar közötti légiközlekedési megállapodás kihirdetéséről szóló törvényjavaslat általános vitájával folytatta munkáját kedden délután az Országgyűlés.



EU-örmény közös légtér létrehozása


Koncz Zsófia, a Technológiai és Ipari Minisztérium parlamenti államtitkára expozéjában kiemelte: a légi közlekedés jelentősége egyértelműen felértékelődött, nemcsak kereskedelmi, hanem személyszállítási szempontból is. Így lehetővé válik az is, hogy egymástól földrajzilag távoli országok egymásnak segítséget nyújtsanak - mondta.

A tárgyalt javaslat célja az unió tagállamai és az Örmény Köztársaság között a közös légtér létrehozásáról szóló megállapodás Magyarország részéről történő megerősítésének biztosítása és kihirdetése.

A vonatkozó szerződést az unió és Örményország között tavaly novemberben Brüsszelben írták alá, s többek között jogalapot teremt az országok közötti légijáratok üzemeléséhez és valamennyi uniós fuvarozó számára kereskedelmi lehetőségeket biztosít a földi kiszolgálás, a járatmegosztás és a szabad árképzés területén. Az aláíró felek közös légteret kívánnak kialakítani, amely lehetővé teszi a fokozatos piacnyitást - részletezte.

Balla Mihály (Fidesz) kiemelte: első látszatra úgy tűnhet, hogy csak technikai együttműködést lehetővé tévő javaslatról van szó, de ebben a háborús időszakban nagyon fontos, hogy az egyes légterek minél biztonságosabbak legyenek. A törvényjavaslat lehetőséget kínál az unió és az eurázsiai térség közötti kapcsolatok erősítésére is - mutatott rá, jelezve, hogy a Fidesz támogatja a javaslatot.

Vejkey Imre (KDNP) arról beszélt, hogy a javaslat lehetővé teszi az útvonalakhoz és a kapacitásokhoz való hozzáférést viszonossági alapon, biztosítja a megkülönböztetés mentességet és az egyenlő feltételeket a gazdasági szereplők számára.

A KDNP támogatja a javaslatot - közölte.


EU-Katar légiközlekedési megállapodás


Az egyrészről az Európai Unió és tagállamai, másrészről a Katari Állam közötti légiközlekedési megállapodás kihirdetéséről szóló törvényjavaslat általános vitájában mondott expozéban Koncz Zsófia, a Technológiai és Ipari Minisztérium parlamenti államtitkára elmondta: a 2021 októberében aláírt megállapodás célja a nemzetközi légiközlekedési lehetőségek bővítése magas szintű normák érvényesítése mellett.

Hangsúlyozta: Katar a világ harmadik legnagyobb földgázkészletével rendelkezik, amelyből Magyarország is vásárol, így Katar partner energiabiztonságunk garantálásában. Az államtitkár hangsúlyozta: folyamatosan erősödik két ország gazdasági és turisztikai együttműködése, ugyanakkor Katar kiváló összeköttetést jelent Afrika és Ázsia irányába is.

Koncz Zsófia felidézte: nemzetközi megállapodásról tárgyal e napirendi pontnál az Országgyűlés, így kötelező a kihirdetés, ezért minden frakciót az előterjesztés támogatására kért.

Balla Mihály, a Fidesz vezérszónoka azt emelte ki, a javaslat célja a légiközlekedés mostaninál is biztonságosabbá és használhatóbbá tétele, az érintett államok közti kapcsolat erősítése. Megemlítette, a két állam politikai kapcsolatai kiegyensúlyozottak, barátiak, az Öböl-térségben Katar kulcsfontosságú partnere hazánknak. Jelezte: képviselőcsoportja támogatja az előterjesztést.

Vejkey Imre (KDNP) a vitában - frakciója támogatásáról biztosítva az előterjesztést - kiemelte, Katar történelmének legnagyobb sporteseményére, labdarúgó-világbajnokság megrendezésére készül, ehhez szükség van az emberek és az áruk méltó módon helyszínre szállítására. Közlése szerint ennek támogatását is szolgálja az egyenlő versenyfeltételek megteremtése mellett az egyezmény.


Napirend után


Az egyetlen felszólaló, Varju László (DK) a Tungsram alkalmazottaiért emelte fel a szavát.

A parlament várhatóan szerda reggel folytatja a munkáját.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!