OGY - Krónika 8. rész (költségvetés)

Belföld, 2019.06.19

A képviselői felszólalásokkal folytatódott szerda délután a jövő évi költségvetés vitája a parlamentben.



Jobbik: nem ellenőrizhetőek a tervszámok


Varga-Damm Andrea (Jobbik) örvendetesnek nevezte, hogy a költségvetés 133 milliárd forint pluszbevétellel számol és 600 milliárd forinttal csökkenti a tervezett hiányt.

A politikus azt mondta, hogy a jövő évi büdzsében szereplő tervszámok nem ellenőrizhetőek az idei, illetve a tavalyi év tervszámai alapján. Hozzátette, még mindig nem közölték hivatalosan a 2018-as GDP arányos államadósság mértékét.

A költségvetési törvényben látható kedvezményekkel a magyar társadalomnak alig tíz százaléka tud élni, amikor a családokról beszélnek, akkor ahhoz hozzá kell tenni, hogy a kormány által szeretett családokról van szó - fogalmazott.


Kormány: teljesültek a korábbi büdzsék fő számai


Banai Péter Benő, a Pénzügyminisztérium államháztartásért felelős államtitkára a képviselői felszólalásokra reagálva azt mondta, az elmúlt években a kormány által beterjesztett és a parlament által jóváhagyott költségvetések fő számai teljesültek.

A politikus hangsúlyozta, hogy az EU-s országokban akár évekre visszamenő GDP-revízióra is lehetőség van. Hozzátette, a kormány bemutatta, hogy 2018-ban hogyan alakultak a makrogazdasági számok.

A kabinet a 2020-as költségvetésben továbbra is négy százalék körüli növekedést feltételez - emelte ki, miközben felhívta a figyelmet, hogy a világban zajló folyamatok befolyásolhatják a büdzsé alakulását.

Bejelentette, mind a rend-, mind a honvédelmi területen biztosítják a korábban elindított ötven százalékos béremelés teljes összegét.


Fidesz: Magyarország Európa éléskamrája lehet


Pócs János (Fidesz) arról beszélt, hogy a jövő esztendő a családok támogatásának éve lesz, ez minden magyar közös érdeke, magyar családok nélkül nem lesz jövő. Külön kiemelte a vidéken gazdálkodó családokat, hangsúlyozva támogatásuk fontosságát.

Kitért arra, hogy a Magyar falu program egyik eleme a 5000 fő alatti települések megközelíthetőségének javítása. Bevezetik továbbá a falusi csok-ot, ennek célja, a preferált kistelepülések élhetővé tétele.

Az agrártárca több mint 12 milliárddal nagyobb forrásra számíthat - jelezte, hangsúlyozva: ezzel folytathatják a megkezdett munkát, és az agrárium - közte a zöldség-gyümölcságazat - számára a megfelelő támogatást biztosítva határozott lépések tehetők a növekedés irányába. Magyarország valóban Európa éléskamrája lehet - mutatott rá.

Kitért arra, hogy az öntözésfejlesztési feladatokra plusz 5 milliárd jut, ahogy az agrárvállalkozások erősítésére is ennyivel több forrás állhat rendelkezésre.

További gyarapodásunk egyik feltétele a biztonság, ezért a honvédelemmel és biztonságunkkal összefüggő kiadásokat is növelni szükséges - rögzítette a fideszes politikus.


MSZP: a kormány nem akar reformokat


Molnár Gyula (MSZP) azt hangoztatta, hogy a kormánypártok megpróbálnak megtagadni minden haladó történelmi hagyományt, amire Magyarország valamilyen formában büszke volt. Azt üzenik minden gesztusukkal, semmilyen formában nem akarnak reformokat, előre menni a történelemben, meg akarnak állni, illetve visszafelé akarnak haladni.

A költségvetésről kiemelte: miért nem beszélnek arról, hogy az innováció területén több forrásra van szükség? Lehetne Magyarország Európa Szílicium-völgye, vagy a turizmus fellegvára, a filmgyártás központja - vetette fel. Ez arra is lehetőséget kínálna, hogy a magyar emberek itt maradjanak - jegyezte meg.

A családtámogatási rendszernek sok fontos és jó eleme van, elképesztő pénzügyi nagyságrenddel, de Európában a top 10 családbarát ország közé még mindig nem tudnak bekerülni - hívta fel a figyelmet.

A biztonságot illetően ne csapják be magukat, az Orbán-Trump paktum részeként ez több fegyver vásárlását jelenti - közölte.

Azon véleményének is hangot adott, hogy ennek a korszaknak "a piramisai a stadionok lesznek". Megjegyezte: azok számára nem fog forrás, támogatás jutni, akik igazán rászorulnának erre.


Kormány: folytatódik a gazdasági felzárkózás


Banai Péter Benő, a Pénzügyminisztérium államtitkára az addigi felszólalásokra adott reakciójaként azt mondta, a külső körülményeknek jelentős befolyásuk van egy ország gazdasági teljesítményére, de az elmúlt évek eredményeit nem lehet elvitatni Magyarországtól.

2020-ban az elmúlt években látott gazdasági felzárkózás folytatódik, de ez a felzárkózás nem eredményezi azt, hogy egyes társadalmi rétegek más rétegek kárára erősítik a pozícióikat - jelentette ki. A garantált bér és a bérminimum emelkedése reálbér-növekedést eredményez, illetve nyugdíjprémium kifizetésére is lehetőség nyílik - közölte.

A helyi önkormányzatok bevételeinek döntő része, a központi finanszírozáson túl, saját bevételekből, ezen belül is elsősorban helyi iparűzési adóbókból ered - mutatott rá.

A jövő évi költségvetésben megnövelt tartalékokkal számolnak - hívta fel a figyelmet az államtitkár.


Fidesz: a családokra, a gazdaságra és a biztonságra fókuszál a büdzsé


Kállai Mária (Fidesz) kiemelte, hogy a büdzsé a családok támogatására, az ország gazdaságára és a biztonság megőrzésére fókuszál.

Az oktatási kiadásokra jövőre 2080 milliárd forint áll rendelkezésre, ami az ideihez képest 48 milliárd, 2010-hez viszonyítva 633 milliárd forintos növekedést jelent - tette hozzá.

Az oktatási infrastruktúra fejlesztésére áttérve azt mondta, hogy soha nem látott óvoda- és iskolafejlesztések zajlanak.

A nevelési rendszert áthatja a digitalizáció, ezért körülbelül negyvenezer pedagógus vesz részt a kompetenciafejlesztésben - emlékeztetett. A kormány folytatni kívánja a pedagógusok életpályamodelljét - hangsúlyozta.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!