OGY - Krónika 8. rész (közigazgatási törvénycsomag)

Belföld, 2020.04.07

A frakciók vezérszónoki felszólalásaival folytatódott az egyes közigazgatási tárgyú törvények módosításáról és ingyenes vagyonjuttatásról szóló törvényjavaslat általános vitája kedden az Országgyűlésben.



A KDNP támogatja a változtatásokat


Vejkey Imre (KDNP) a függő hatályú döntések kivezetéséről szólva kijelentette: a formális jogi aktus megszűnik, de az állampolgárokra kiható pozitív hatásai, például a díjmentesség megmaradnak.

A Városliget megújításával kapcsolatban úgy fogalmazott, a Karácsony Gergely által vezetett főváros "beakasztott" a projektnek azzal, hogy csapatával változtatási tilalomról döntött, ami miatt le kellett állítani a zöldterületek fejlesztését. A javaslat célja az, hogy a parkfejlesztés folytatódjon.

Szólt az ingyenes vagyonjuttatásról is a Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Közalapítvány számára. Közölte: ez teszi lehetővé, hogy az érintett kutatóintézetek elláthassák közfeladataikat.

Az előadóművészeti szervezetek támogatását érintő változtatásról azt mondta: a hazai művészeti élet jelentős alappillére a vidéki hálózat, amelynek megőrzése nemzeti érdek. Ehhez kell, hogy felügyelőbizottságába a miniszter legyen jogosult három főt delegálni, ha az intézmény állami finanszírozást kap.

Az anyakönyvi eljárásokra rátérve közölte: a javaslat rögzíti, hogy a születési nemet kell tartalmaznia a személyazonosító iratoknak. Mivel az ember születési időpontjában meglévő neme utólagosan műtéttel a születés időpontjára visszamenőlegesen nem változtatható meg, ezért a javaslat kizárja a születési nem megváltoztathatóságát az iratokban.

A kiemelten közérdekű beruházás esetén akkor kell bontani a szomszédos ingatlant, ha az akadályozza a beruházás megvalósítását - válaszolt a Jobbik felszólalójának.

Az előterjesztés akként is rendelkezik, hogy a legalább 400 négyzetméteres, korábban lakásként használt, de azt kereskedelmivé alakítják, arról ne a jegyző, hanem a kormányhivatal járhasson el.

Szólt arról is, hogy az előterjesztés fokozottabb védelmet biztosít Mátraverebély-Szentkút nemzeti emlékhely szakrális eseményeit.


MSZP: a járvány közepette "salátatörvényeket" nyújt be a kormány



Bangóné Borbély Ildikó, az MSZP vezérszónoka azt kifogásolta, hogy a kormány a koronavírus-járvány közepette, a veszélyhelyzet időszakában, amikor a járvány lassításával kellene foglalkoznia, "salátatörvényeket" nyújt be az Országgyűlésnek.

Tényleg az a legfontosabb most, hogy a hatalmukat még jobban bebetonozzák, hogy az önökhöz közel álló alapítványokat, vállalkozásokat még jobban kistafírungozzák, nem az, hogy a magyar emberek életét megkönnyítsék? - tette fel a kérdést.

Részletesen ismertette a javaslatokat, kifogásolva a Liget projektet érintő részt, valamint az önkormányzatok jogköreiről és az anyakönyvi szabályokról szóló módosítást.

Úgy vélte: a veszélyhelyzetet arra használja a kormány, hogy tovább korlátozza az ellenzéki polgármesterek jogkörét.



DK: embereket tesz tönkre, állami vagyont herdál el a javaslat



Vadai Ágnes, a DK vezérszónoka is kritizálta a kormányt, amiért szerinte nem a jelenlegi járványhelyeztben fontos jogszabály-módosításokat terjeszti be az Országgyűlés elé.

Úgy értékelt: a törvényjavaslat "reparálhatatlan", mert olyan módosításokat tartalmaz, amelyek embereket tesznek tönkre és állami vagyon herdálnak el.

Mint mondta, a függő hatályú döntés esetében a javaslattal beismeri a kormány, hogy ez a jogintézmény, amelyet négy éve vezettek be, nem működik.

Képmutatónak, kicsinyesnek, politikailag és emberileg is elfogadhatatlannak nevezte az anyakönyvi eljárás módosítását. Mi viszi rá magukat, hogy a legnagyobb járvány közepén pár száz emberrel így szúrjanak ki, így alázzák meg őket - tette fel a kérdést utalva arra, hogy a transznemű emberek körében a legnagyobb az öngyilkosságok aránya.

Bírálta a Liget-projekttel kapcsolatos módosításokat, azzal vádolva a kormányoldalt, hogy "lopni akarnak megint". A Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalomkutatásokért Közalapítványnak történő ingyenes vagyonjuttatást pedig az állami vagyon elherdálásaként értékelte.


LMP: érthetetlen, miért most terjesztik be a javaslatot



Csárdi Antal (LMP) kiemelte: érthetetlen, hogy éppen most, Magyarország jelenlegi állapotában, amikor az elmúlt száz év egyik legnagyobb válsága fenyegeti az országot, a kormány szükségesnek tartja ezt a javaslatot. Az LMP nem támogatja az előterjesztést - jelentette ki.

Úgy vélte, a kormány jogalkotási gyakorlata átgondolatlan, és tárgyalás helyett mindent erővel, agresszívan, sajátos törvénykezési gyakorlattal kívánnak megoldani. A szövegből úgy tűnik, az a cél, hogy mindent elvegyenek az önkormányzatoktól, apró szeletenként vesznek el tőlük hatásköröket - mondta.

A politikus döbbenetesnek nevezte, hogy ahelyett, hogy azon gondolkodnának, hogyan segítsenek a nehéz helyzetbe került családoknak, inkább a nemváltoztatás kérdésével foglalkoznak.

A képviselő kitért rá: a gazdasági mentőcsomag nem szól arról, mi lesz azokkal, akik már elveszítették az állásukat és nincs esélyük, hogy a járvány ideje alatt újat találjanak. Márpedig a turizmusban és a vendéglátóiparban rengetegen vannak ilyenek - tette hozzá.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!