OGY - Krónika 8. rész (napirend után)

Belföld, 2021.04.12

Napirend utáni felszólalásokkal fejezte be munkáját hétfőn az Országgyűlés.



Napirend után


Napirend után Keresztes László Lóránt (LMP) a szekszárdi polgármester által a koronavírus elleni védekezés során alkalmazott eszközöket tette szóvá. Az ellenzéki politikus szerint a városvezető visszaél a helyzetével, sorozatosan hoz egyszemélyi döntéseket.

Ovádi Péter (Fidesz) Veszprém és térsége fejlesztéseit tekintette át. A kormány olyan fejlesztési csomagokat biztosít, amelyek valós igényekre valós válaszokat adnak - összegzett, és példaként a Modern városok programot említette.

Potocskáné Kőrösi Anita (Jobbik) arról beszélt, már a koronavírus-járvány első hulláma során ő maga is megtapasztalta, hogy a roma telepeken nem voltak meg a védekezés feltételei, nem voltak maszkok, sokszor még a vezetékes víz is hiányzott. A harmadik hullám pedig olyan mértékben érinti a romákat, hogy sokszor teljes családoktól el kellett búcsúzni.

Dudás Róbert (Jobbik) felszólalásában a vízi közmű-díjakkal és a vízi közműszolgáltatásokkal foglalkozott. Jelezte: egyes szakemberek szerint 1000 milliárd, mások szerint 3000 milliárd forintra lenne szükség, hogy az elavult rendszert felújítsák, aminek prioritást kellene élveznie.

Arató Gergely (DK) azt hangoztatta, hogy a fővárosban Kispest és Kőbánya az elmúlt 10 év kormányzásának nagy vesztesei közé tartoznak azzal, hogy megszűnt a panelprogram. A kezdeményezés nagyon sok embernek jelentett segítséget az energetikai korszerűsítéshez, ez a valódi rezsicsökkentés, nem a számlán való bűvészkedés - vélte.

Nunkovics Tibor (Jobbik) arra hívta fel a figyelmet, hogy nem minden esetben jó megoldás az ingyenes parkolás. Vannak olyan kistelepülések, ahol a turizmus számára létesítettek parkolókat, és most ezeken a helyeken jelentős bevételkieséssel kell számolni - jegyezte meg.

Varju László (DK) a koronavírus elleni védőoltásokról szólva kiemelte: Újpesten az oltás rendben, fegyelmezetten zajlik. Az ellenzéki képviselő a korlátozások betartásának fontosságára hívta fel a figyelmet, egyúttal a regisztráció megszüntetését sürgette. Legyen elegendő a TAJ-kártya bemutatása - mondta.

Z.Kárpát Dániel (Jobbik) a banki hitelekkel rendelkezők nehéz helyzetére világított rá. A hitelmoratórium jó eszköz, de csak abban az esetben, ha nincs benne apróbetűs rész, csapda - jegyezte meg.

Bodó Sándor (Fidesz) a Hajdúszoboszlón megvalósuló, "történelmi léptékű" fejlesztésekről beszélt. A gyógyhely komplex turisztikai megújítása mellett kitért egy új rendezvényközpont építésére is.

Witzmann Mihály (Fidesz) arról számolt be: megkezdődik a szántódpusztai majorság fejlesztése.

Hoppál Péter (Fidesz) azokról az állami forrásokból támogatott fejlesztésekről beszélt, amelyeket baranyai települések kaptak.

Kálló Gergely (Jobbik) arra hívta fel a figyelmet: a gépjárműadó elvonása több milliós veszteséget jelent az önkormányzatoknak. Úgy vélte: a fideszes vezetésű településeket kompenzálja a kormány, de az ellenzékiekről megfeledkezik.

Korózs Lajos (MSZP) az azbeszttel szennyezett a lőrinci eternitgyár egykori területének rendbetétele mellett emelt szót.

Bősz Anett (DK) azzal vádolta a kormányt, hogy forrásokat von el az ellenzéki vezetésű önkormányzatoktól, és hosszú távon ezzel az ott élő polgárok életminőségét rombolja. Frakciótársa, Hajdu László (DK) szintén az önkormányzatoktól történő elvonásokat kritizálta, és arra figyelmeztetett: egyes önkormányzatok a fizetésképtelenség szélére juthatnak.

Varga Zoltán (DK) a debreceni BMW-gyár beruházásával kapcsolatban azt kifogásolta: egyesek megépítési ár alatt nyernek meg pályázatokat, majd jön a "fideszes innováció", az úgynevezett pótmunka, amivel bármilyen közbeszerzést, veszteségesnek tűnő árajánlatot nyereségessé lehet tenni. Közeleg az idő, amikor minden fillérrel el kell majd számolni - figyelmeztetett.

Bencsik János (független) azt vetette fel: mi fog történni, ha több lesz a vakcina, mint az oltásra regisztrált. Azt kérte számon a kormányon, hogy "ölbe tett kézzel" nézi az oltástagadó csoportosulások tevékenységét.

Stummer János (Jobbik) arról beszélt: a békés megyei polgárok nem azt a jelent érdemlik, ami a jelenlegi kormánypártok politikája okán adatott nekik, hogy az egész Európai Unió egyik legszegényebb megyéjének lakói legyenek.

Steinmetz Ádám (Jobbik) azt mondta: a dél-balatoni vasútvonal felújításával Mészáros Lőrinc sokat profitált, de kérdés, hogy a somogyiak mennyit nyertek. Szerinte a főszezonon kívül egy nap csak egyszer - hajnalban - lehet Balatonmáriafürdőről vagy Balatonkeresztúrról Budapest irányába utazni.


Az elnöklő Jakab István az ülést bezárta. A következő ülésre várhatóan április 26-án kerül sor.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!