OGY - Krónika 8. rész (OBH-elnök megválasztása, interpellációk)

Belföld, 2019.12.10

A parlament kedden az Országos Bírósági Hivatal (OBH) elnökévé választotta Senyei György Barnát. A szavazás után megkezdődtek az interpellációk.



Megválasztották Senyei György Barnát az OBH elnökévé


Megválasztotta az Országgyűlés Senyei György Barnát kilenc évre az Országos Bírósági Hivatal elnökévé.

A parlament 151 igen szavazattal, 12 nem ellenében hozta meg döntését.

A titkos szavazás eredményének kihirdetése után Senyei György Barna esküt tett.


Interpellációk


Jobbik: közös érdek, hogy az autópályákon biztonságosan lehessen közlekedni


Brenner Koloman (Jobbik) kiemelte: mindannyiunk közös érdeke, hogy biztonságosan lehessen közlekedni a magyar autópályákon. Ezért arról érdeklődött, hogy milyen stratégiája van a rendőrségnek az autópályákon szabálytalanul közlekedő úgynevezett horrorkaravánok visszaszorítására.

Hangsúlyozta: reformra szorul a szankcionálás, hogy visszatartó erővel bírjon.

Kontrát Károly, a Belügyminisztérium államtitkára válaszában elmondta: a biztonság a legfontosabb közösségi érdek, és ennek lényeges eleme a közlekedés biztonsága, ennek garantálása érdekében pedig a rendőrség mindent megtesz. A szabálysértések visszaszorítására a szankciók, illetve a szigorítás lehetőségének felülvizsgálatára van szükség - mutatott rá.

Brenner Koloman közölte: támogatják a szankcionálás felülvizsgálatát, illetve szigorítását, ezért elfogadja az államtitkár válaszát.


MSZP: sikertelen kísérlet lehet a külföldi nyelvtanulás támogatása


Hiller István (MSZP) arról beszélt, hogy kormányzati bejelentés szerint pár hónap múlva lehet jelentkezni a diákoknak külföldi nyelvi kurzusra. "Ezzel nincs is semmi baj", de ezzel szinte egy időben a kormány bejelentette: elállnak attól, hogy a felsőoktatási intézményekbe a bejutáshoz kötelező legyen a középfokú nyelvvizsga. Ez azt jelenti, hogy belátták: az elmúlt kilenc év oktatáspolitikája teljes csődöt mondott - tette hozzá.

Kitért rá: a felsőoktatásban 91 ezren azért nem tudják átvenni a diplomájukat, mert nincs megfelelő nyelvvizsgájuk.

A képviselő szerint idegen nyelvi közegben tanulni helyes elképzelés, de a megvalósítás módja felveti, hogy nem egy újabb sikertelen kísérletről van-e szó, hiszen kevés a tervezett óraszám a nyelvtanuláshoz.

Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára kifogásolta, hogy a szocialista képviselő csődhelyzetről beszélt az oktatásban, mert - mondta - a magyar diákok teljesítménye az elmúlt tíz évben nem ezt mutatja, a felmérések szerint a diákok előreléptek, megfordultak a trendek, felfelé ívelő pályán vannak az eredmények.

Közölte: ez azt igazolja, hogy megérték az olyan intézkedések, mint az állami fenntartásba vétel, az iskolába járáshoz kötött családi pótlék, az ingyenes tankönyv és étkezés.

Megjegyezte: a külföldi kurzusokon valós, gyakorlati helyzetekbe kerülhetnek a diákok, ezért fontos a külföldi nyelvtanulás lehetősége.

Hiller István nem fogadta el az államtitkár válaszát. Valóban javultak a diákok eredményei, de még sehol sincsenek attól, amikor átvették a kormányzást, a mostani eredmények lényegesen gyengébbek a 2009-eseknél - jelentette ki.

A képviselők 112 igen, 30 nem szavazattal, tartózkodás nélkül elfogadták Rétvári Bence válaszát.


LMP: emelni kell a szociális juttatásokat


Ungár Péter (LMP) kiemelte: emelni kell a szociális juttatásokat, el kell érni, hogy az otthongondozást végző családok, akik legtöbbször időseket ápolnak, minimálbért kapjanak. Sok visszaélés volt a gyermekek otthongondozási díjának (gyod) felülvizsgálata kapcsán, több család kiesett, akik megérdemelték volna a juttatást fáradhatatlan munkájukért - közölte.

Azt is felvetette, hogy a szociális szektor bérei nagyon alacsonyak, és csak látszattárgyalásokat folytatnak a szektorral. Nem csoda, hogy sok a betöltetlen álláshely a szektorban - tette hozzá.

A politikus szerint sok felesleges pénzt költöttek más dolgokra, miközben az otthon gondozást végzők megterhelő munkát végeznek.

Rétvári Bence úgy válaszolt: azoknak a munkája, akik rászorulókat segítenek, folyamatos elismerést érdemel erkölcsileg és anyagilag egyaránt. Emlékeztetett: ugyanakkor azok kérik most számon a kormányt, akik egy éve nem szavazták meg a szociális juttatások emelését, hanem botrányokat igyekeztek kelteni, de ezt nem felejtik el az érintett emberek.

Közölte: olyan dolgokat is követelnek, amelyeknek egy része már teljesült, de az ellenzéknek"a botránykeltés, a bohóckodás, a szelfizgetés" mindig fontosabb volt, mint hogy az embereknek segítsenek. Hozzátette: jó lett volna, ha konszenzus lett volna a kérdésről a parlamentben.

Ungár Péter nem fogadta el a választ. Lehetne konszenzus, ha a Fidesz újra beterjesztené egy korábbi javaslatát a legtöbbször idős rokonukat otthon ápolóknak nyújtott juttatások minimálbérre emeléséről - jelentette ki.

Az Országgyűlés az államtitkár válaszát 113 igen szavazattal - 31 nem ellenében és tartózkodás nélkül - elfogadta.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!