OGY - Krónika 8. rész (Országgyűlés működése, házszabály)

Belföld, 2019.11.20

Az LMP vezérszónoka hazugságnak nevezte az országgyűlési törvény, illetve a házszabály tervezett módosításának indoklását, míg a Párbeszéd bosszúhadjáratként értékelte az előterjesztéseket.



LMP: hazugságra épül a javaslat


Keresztes László Lóránt (LMP) felvetette: Hadházy Ákos viselkedésével indokolják az országgyűlési törvény módosítását, holott a független képviselő táblás demonstrációjakor eszükbe se jutott alkalmazni a meglévő szabályokat a miniszterelnök zavartalan felszólalásának biztosítására.

Helyes kiállásnak nevezte a nemzeti érdekek védelméért azt, amikor a Jobbik képviselői elfoglalták a pulpitust a földtörvény megszavazásakor. A túlóratörvényre utalva hozzátette: akkor is így kell cselekedni, amikor a multik érdekét az embereké elé helyezik. Erőszak alkalmazására nem került sor - idézte fel -, a magyar társadalom pedig visszaigazolta, hogy fontosnak tartotta az akciót, újra elkezdtek bízni az ellenzéki politikában. A nemzeti érdek képviselete a házszabálynál is fontosabb - szögezte le Keresztes László Lóránt.

A Ház méltóságának megvédéséről kijelentette: kevesen gondolják, hogy ez a valódi cél. "Sokszor láthatjuk, hogy önök nem vesznek részt érdemi vitában" - fordult a kormányoldalhoz, felróva: vizsgálóbizottság évek óta nem alakulhatott, számos alkalommal a kormánypártiak távolmaradása hiúsít meg érdemi munkát, ezek sértik valójában az Országgyűlés méltóságát.

Gumiszabályokat és szubjektív döntéshozatalt emlegetett, elfogadhatatlannak nevezte, hogy az ülésszak közepén "alakítják át a feltételeket", és hiteltelennek ítélte, hogy nem próbáltak meg előzetesen egyeztetni az ellenzékkel.

A javaslat "legdurvább pontja" szerinte is az, hogy a képviselők előzetes tájékoztatás nélkül nem mehetnek be közintézménybe. Alapvető nemzeti érdek a korrupció elleni küzdelem, a közintézménybe jutás is ezt szolgálja - mondta.

Amiatt, hogy ellenzéki javaslatok tárgysorozatba vételi vitáját a jövőben nem a plenáris ülésen folytatják le, nem tud majd minden képviselő szavazni azokról - kifogásolta.

Kimondhatja-e majd egy képviselő, ha valamit hazaárulásnak ítél meg, vagy úgy érzi, a cselekedet börtönbüntetést von maga után? - vetette fel, rámutatva: az ilyen kijelentések is szankcionálhatók lesznek a "gumiszabályokkal".

Az egyik "legdurvábbnak" a szavazati jog gyakorlásával kapcsolatos szabályokat ítélte. Ha egy egész frakció ki lesz tiltva vagy akár az egész ellenzék, akkor majd kormánypártiak gyakorolják a szavazati jogukat? - kérdezte.

Szavait azzal zárta: a javaslat azt mutatja, hogy érdemes ellenzéki képviselőként dolgozni, "mert önöket ez zavarja".


Párbeszéd: ez a törvényjavaslat a választók elleni bosszúhadjárat


Szabó Timea (Párbeszéd) szerint a törvényjavaslat a választók elleni bosszúhadjárat, amiért október 13-án sok településen kimondták, hogy elég volt az Orbán Viktor féle gyűlöletkeltésből, félelemkeltésből, hazugságból, lopásból, rombolásból, amely az elmúlt kilenc évben folyt. Ráadásul október 13. óta ez már a negyedik-ötödik olyan lépés, amely ennek a bosszúhadjáratnak a része - jelentette ki.

Azt mondta, a kormánypártok már készülnek 2022-re, mert látják, hogy az ellenzék összekovácsolódott, megerősödött, hiába próbálják lejáratni ezt az egységet. Ez a törvény nem az ellenzékről szól, őket nem tudják megfélemlíteni, megállítani azon az úton, amelyen közösen elindultak - közölte. Hozzátette: ezzel szemben az előterjesztés arról szól, hogy meg akarják akadályozni, hogy hárommillió ellenzéki szavazó hangja eljusson még több emberhez.

A képviselő elfogadhatatlannak nevezte, hogy ne tudjanak előzetes tájékoztatás nélkül bejutni a közintézményekbe - például az MTVA épületébe -, hogy ellenőrizzék azokat. A javaslatnak semmi köze a Ház méltóságához - értékelt.


Dúró Dóra: botrányos a javaslat


Dúró Dóra (független) szerint botrányos a javaslat, mert senkit sem vezérel magasztos elv, amikor a Ház méltóságáról van szó. Kiüresítették a plenáris üléseket, fontos kérdéseket bizottságokba delegálnak, rendszeresen nem válaszolnak ellenzéki képviselők felvetéseire vagy olyan válaszokat adnak, amelyeknek nincs közük az elhangzottakhoz - mondta. Hozzáfűzte: ha komolyan vennék a hangoztatott magasztos elveket, érdemi vitákat folytatna az Országgyűlés.

Közölte: a képviselőknek példát kellene mutatniuk, de ahogy viselkednek, az rossz üzenet a társadalom felé. Mindkét oldalnak magába kellene nézni - hangsúlyozta.

A politikus a közintézmények látogatásáról elmondta: annak az alapelvnek kell érvényt szerezni, hogy minden képviselőnek legyen lehetősége érdemben ellenőrizni a közpénzből működő közintézményeket, ne csak előre egyeztetett időpontban mehessenek be, mert így nem fogják látni a valóságot, pedig éppen ez lenne a lényeg.


Nemzetiségi szószóló: a javaslat pontosítja a részleteket


Szolga József horvát nemzetiségi szószóló az előterjesztés nemzetiségekre vonatkozó részeit ismertetve kijelentette: a szöveg kisebb hányadban tartalmaz új elemeket, inkább részleteket pontosít.


Ezt követően az ülés levezető elnöke a vitát elnapolta, azt utolsó napirendi pontként folytatják.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!