OGY - Krónika 8. rész (településkép)

Belföld, 2018.11.14

Az ellenzék hevesen bírálta és a gyülekezési jog korlátozásának nevezte a településkép védelméről szóló törvény tervezett módosítását a jogszabály szerdai parlamenti vitája során.



MSZP: elfogadhatatlan a gyülekezési jog korlátozása


Bangóné Borbély Ildikó (MSZP) azzal kezdte, hogy az elektronikus tájékoztatási rendszer kiépítését akár még támogatni is tudnák, ha módosító javaslat nem tartalmazna egyéb változásokat.

A gyülekezési jog korlátozása azonban teljes egészében elfogadhatatlan, ellentétes az alaptörvénnyel, a gyülekezési jogról szóló törvénnyel és a vonatkozó nemzetközi egyezményekkel - szögezte le. A kormány újabb határt lép át, amikor szabályozni akarja, hogy a nemzeti ünnepnapokon, gyásznapokon és az adventi időszakban hogyan lehessen gyülekezni - közölte. A rendszerváltozás óta nem fordult elő, hogy bárki csak úgy emlékezhessen meg a nemzeti ünnepeken, hogy ahhoz előzetesen engedélyt kellett kérnie - tette hozzá.

A képviselő úgy vélte, az adventi időszak azért kerülhetett bele a törvénybe, mert egyre több a nyilvános ételosztás, és a kormányt zavarja, amikor a televíziók bemutatják a sorban álló embereket.

Az ilyen törvénymódosításokat be sem lenne szabad hozni a Ház falai közé - összegezte véleményét.


KDNP: a nemzeti ünnepeket keresztényekhez méltó módon lehessen ünnepelni


Juhász Hajnalka (KDNP) azt mondta, a törvénymódosításnak valóban az a célja, hogy a nemzeti ünnepeket keresztényi módon lehessen megünnepelni.

A szabályozás kifejezésre juttatja azt is, hogy a gyülekezési jog hatálya alá tartozó bejelentések elsőbbséget élveznek a közterület egyéb célú használatával szemben - emelte ki a vezérszónok.

A nemzeti ünnepeken, gyász- illetve emléknapokon használt közterületek szokásos helyszínei hagyományos kialakultak, a hagyomány megerősítése pedig nemes cél - fogalmazott. Az indítvány ki akarja zárni annak lehetőségét, hogy a közéleti szereplők, a pártok és a civilek között egyfajta versengés alakuljon ki közterületekért a nemzeti ünnepeken - mondta a politikus.

A tájékoztató rendszer senkit nem zár el attól, hogy közterület-használati igényt terjesszen elő - emelte ki.


Jobbik: ki akarják tiltani a kormánykritikus többséget a közterületekről


Jakab Péter (Jobbik) kijelentette, hogy a jogszabállyal a kormánykritikus többséget akarják kitiltani az ország szimbolikus közterületeiről, mert a kormánypártok félnek a néptől. Úgy fogalmazott: "Önöket nem a nép szeretete fogja megfojtani, hanem a nép gyűlölete".

2006-ban a mostani kormánynak nem tetszett, amikor a Gyurcsány-kabinet lezárta a Kossuth teret a nép elől, most azonban ugyanazt az utat járják - közölte.


DK: be akarják tiltani a gyülekezést


Arató Gergely (DK) úgy látta, hogy a kormánypártok be akarják tiltani a gyülekezést. A közterület a közé, azt mindenkinek joga van használni - tette hozzá, hangsúlyozva, hogy egy demokráciában a közterület egyik funkciója éppen az, hogy ott szabályozottan lehet gyülekezni.

Ez az indítvány "kívül van azon, amit jogállamnak lehet nevezni" - fogalmazott. A gyülekezési jogot nem lehet a településkép miatt korlátozni, ahogy azért sem, mert a kormánypártok méltatlannak érzik, hogy versenyezniük kell egy-egy helyszínért - érvelt a képviselő.

A korlátozás sem nem arányos, sem nem szükséges, kizárólag egy önkényes döntés, ami alapjogot és nemzetközi egyezményeket sért - jelentette ki.


LMP: súlyosan és mélyen alaptörvény-ellenes az előterjesztés


Csárdi Antal, az LMP vezérszónoka súlyosan és mélyen alaptörvény-ellenesnek nevezte a tervezetet, hozzátéve, azzal a pár hónapja módosított gyülekezési törvényhez nyúlnánk hozzá másik jogszabály átszabásával.

Önök szerint a tüntetések rombolják ma a településképet? - kérdezte, megjegyezve, szerinte a probléma az utcákon szétszórt vagy elszállítatlan szemét.

Arról beszélt: a kezdeményezés célja ellehetetleníteni vagy a kormányoldal számára kényelmes keretek közé szorítani a demonstrációkat.

Feltette a kérdést: az általuk most kezdeményezett szabályok mellett hol tüntettek volna a jelenlegi kormánypártiak 2006-ban, amikor "gyakorlatilag lángba borult Budapest", a bármiféle megmozdulás előre korlátozásának lehetőségét bírálva pedig jelezte, pártja nem támogatja az indítványt.


Párbeszéd: masírozás a putyini úton



Szabó Tímea, a párbeszéd vezérszónoka szerint a kormány rálépett a putyini útra, azon masírozik, és orosz mintára el akar lehetetleníteni minden tiltakozást a kormányzat ellen.

Szavai szerint felháborító, amit az elmúlt nyolc évben tett a kormányzat, ahogy az is, amit ezen a héten; példaként a most tárgyalt mellett a közigazgatási bíróságokról szóló és a civiltörvényt hozta fel, valamint azt, hogy állami vagyont játszanának ki egyházaknak.

Mint mondta, akár elfogadható is lehet az elektronikus közterület-használati tájékoztató rendszer bevezetése, aggályos viszont a törvénymódosítás azon része, amelyik álcázva más, a közterületekkel foglalkozó jogszabályon keresztül korlátozná a gyülekezési jogot.

A törvényjavaslat nem tekinthető másnak, mint a kormány és a Fidesz újabb próbálkozásának a gyülekezési jog csorbítására - jelentette ki, hozzátéve, a módosítás bizonyosan elbukik majd az utólagos alkotmánybírósági normakontrollon.

Feltette a kérdést: a most kormányzó erők képviselői mit tettek volna, ha annak idején a Gyurcsány-kormány áll elő hasonló kezdeményezéssel.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!