OGY - Krónika 9. rész

Belföld, 2020.02.25

A közérdekű cél megvalósítását szolgáló beruházásokról szóló törvényjavaslat általános vitájával folytatta munkáját az Országgyűlés kedden délután.  



Közérdekű cél megvalósítását szolgáló beruházások


Böröcz László (Fidesz), expozéjában felidézte: 2019 januárjában kigyulladt és leégett a Károli Gáspár Református Egyetem Ráday utcai kollégiuma a fővárosban. A tragédiában egy 47 éves, négygyermekes édesapa veszítette életét, és ezt követően mindenki igyekezett segítséget nyújtani a lehetőségeihez mérten, civilek több tízmilliós támogatást gyűjtöttek össze. A kormány vállalta, hogy a fennmaradó összeget biztosítja az építkezéshez. Ami ezek után történt érthetetlen - fogalmazott a fideszes politikus. Hozzátette: a baloldali támogatással októberben megválasztott Baranyi Krisztina, IX. kerületi polgármester kijelentette, hogy egyetlen fillér kedvezményt sem hajlandó adni az újjáépítéshez szükséges közterületi használati díjból. Végül egy jelképes, 10 százalékos kedvezményt fogadott el a baloldali többségű önkormányzat. Rámutatott: több mint százmillió forintot zsebelhet be az önkormányzat a közterületi hasznosítási díjból. Azt a pénzt lopják el, ami a civilek és a magyar emberek adományaiból gyűlt össze - fogalmazott, és szégyennek nevezte azt ahová a baloldal jutott. Egy ilyen helyzetben politikai hovatartozás nélkül minden józan önkormányzat és városvezető nem akadályokat gördít az újjáépítés elé, hanem támogatja azt - mondta Böröcz László. Az újjáépítés a tragédia miatt vált szükségessé, nem egy tervezett önkormányzati bevételről van szó.

A most tárgyalt javaslat az ügyben előállt álságos helyzetet kívánja megoldani - hangsúlyozta. A javaslat az épített környezetről szóló törvény módosításával teremtené meg annak lehetőségét, hogy túlnyomó részben - több mint 50 százalékban közpénzből finanszírozott - kiemelt közérdekű építkezési beruházásoknál a közterület használat az építkezéshez szükséges idő alatt automatikus, és díjtalanul biztosítva legyen - ismertette. Megjegyezte: a javasolt díjmentességre a közérdekű cél esetében is csak a legszűkebb mértékben, időtartamban és területre korlátozottan kerülhet sor.


Fidesz: gátat kell vetni a nyereséghajhászásnak


F. Kovács Sándor, a nagyobbik kormánypárt vezérszónoka elmondta: az építkezés a tragédia miatt vált szükségessé, és nem tervezett önkormányzati bevételről van szó. A kiszabott díj egyértelműen többletbevétel, és olyan mértékű nyereséghajhászás jelent meg általa, aminek egyszer és mindenkorra gátat kell szabni - utalt a IX. kerületi önkormányzat magatartására. Az önkormányzat álláspontjuk szerint nemhogy nem segíti, hanem még meg is sarcolja az építkezést - mondta.

Jelezte: a javaslat az építési beruházások egy szűk körét érinti. A fideszes képviselő kérte a javaslat támogatását.


Jobbik: október 13-a szele még most is söpör


Potocskáné Kőrösi Anita, a Jobbik vezérszónoka szerint október 13-a szele még most is söpör, a kormány nem bírt megbékélni a választói akarattal, amikor számtalan városban döntöttek úgy, elég volt az Orbán-rezsimből és abból a jogszabályalkotásból, amit a Ház falain átvernek.

Az önkormányzatok szisztematikus kivéreztetése folyik - vélekedett.

Kitért arra is: az elmúlt napokban az iparűzési adó mint bevételi forrás megnyirbálásnak terve is felröppent. Majd most a közterület használati díját akarják elvenni az önkormányzatoktól bizonyos esetekben. Ne nézzék madárnak az embereket, nem a IX. önkormányzatról van szó - hangoztatta. Szerinte annak a Duna Aszfalt Kft.-nek akarnak kedvezni, ami a kormányzati megrendeléseket halomra nyeri.

Szomorú és elkeserítő, hogy egy leégett kollégium és egy haláleset kapcsán terjesztik elő a javaslatot - hangoztatta.


KDNP: a kollégium ügy hívta fel a figyelmet a problémára


Nacsa Lőrinc (KDNP) azt hangsúlyozta, hogy a Ráday utcai kollégium ügye hívta fel a figyelmet arra a problémára, amit most a jogszabállyal akarnak megoldani.

Az önkormányzat által kért közterület-használati díj kapcsán elfogadhatatlannak és felháborítónak nevezte, hogy Baranyi Krisztina ferencvárosi polgármester "egy tragédiából kíván nyerészkedni".

Hangsúlyozta, hogy a díjmentességet csak az építési munkák elvégzéséhez nélkülözhetetlenül szükséges helyen és időre fogják bevezetni.


MSZP: ki kellene venni a jogszabályból az általánosító pontokat


Molnár Gyula (MSZP) kijelentette, hogy a kormánypártok megpróbálják kiüresíteni azokat a települési önkormányzatokat, amelyek nem mindig a központi akaratot hajtják végre.

Néhány hónap telt el csak az októberi választás óta, de a kormánypártok már megint "leszedtek az önkormányzatok testéből egy jelentős darabot" - fogalmazott.

Megkérdezte, hányszor tárgyaltak a ferencvárosi önkormányzattal arról, hogy ebben a konkrét esetben hozzanak méltányos döntést.

Tévedésnek nevezte azt a hozzáállást, hogy a közterület-használati díj egyfajta büntetés lenne. Hangsúlyozta, az egy olyan járulékos része a beruházásnak, amit azért kell kifizetni, mert a kivitelezők terhelték az építkezés környezetét.

A benyújtóknak azt javasolta, hogy a törvényből vegyenek ki minden általánosító pontot és azt szabják rá a református kollégiumra, vagy pedig tárgyaljanak a IX. kerületi önkormányzattal.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!