OGY - Krónika 9. rész (azonnali kérdések)

Belföld, 2019.03.18

Orbán Viktor miniszterelnököt a kormány politikájának hitelességéről, az igazságügyi tárca vezetőjét az ellenzéki együttműködéséről kérdezték az azonnali kérdések között hétfőn az Országgyűlés hétfői ülésén.



Jobbik: mennyire hiteles a kormány politikája?


A kormány politikájának hitelességéről kérdezte a miniszterelnököt Gyöngyösi Márton, a Jobbik frakcióvezetője, felvetve, a Fidesz a tíz évvel ezelőtti európai parlamenti kampányban még kiállt az európai ügyészség létrehozása mellett.

Felvetette: a szuverenitás nem csak ürügy-e arra, hogy kihátráljanak a belépésből, hozzátéve, Orbán Viktor "strómanjai, barátai és rokonai azok, akik a korrupciónak a szinonimái, ők azok, akik a legtöbb pénzt ma lenyúlják".

Szerinte ezek az emberek ráadásul mind sérthetetlenek, hiszen a miniszterelnök és Polt Péter legfőbb ügyész védi őket a nyomozástól és a vádemeléstől; példaként az Elios-ügyet hozta fel.

Válaszát Orbán Viktor miniszterelnök azzal kezdte: a hitelminősítők visszajelzése szerint hiteles, egyre hitelesebb a kormány politikája, sokkal izgalmasabbnak nevezve, hogy ezt a kérdést a Jobbik és frakcióvezetője teszi fel.

Én arra emlékszem, hogy önök nem olyan rég még EU-s zászlót égettek, az alapszabályukba beleírták, hogy a Jobbik kilépteti Magyarországot az Európai Unióból, ön pedig személy szerint listázni akarta a zsidó származású képviselőket - fogalmazott a kormányfő.

Hozzátette, most a Jobbik azokkal van szövetségben, akik gumilövedéket és rohamrendőröket vettek be az emberek ellen, tönkretették a magyar gazdaságot és több millió ember életét.

Úgy gondolja, hogy ezek után a hitelességről szóló kérdése komolyan vehető? - kérdezett vissza a miniszterelnök.

Gyöngyösi Márton viszonválasza szerint a hitelminősítések helyett a korrupciós indexeket kellene vizsgálni, mert e téren Magyarország Bulgáriával uniós sereghajtó, hozzátéve, e téren sosem volt túlságosan fényes a hazai helyzet, de a szociálliberális kormányok idején bilincsben vitték el a "politikusbűnözőket".

Szerinte felmerül a gyanú, hogy Orbán Viktor maffiavezér, Polt Péter pedig a beosztottja.

Viszonválaszában Orbán Viktor Szabó Tímea 2012-es nyilatkozatát idézte: "Gyöngyösi Márton nyílt zsidózásával és Novák Előd állampolgársági listázásával részemről eddig tartott az ügyek mentén való együttműködés. Eljött az a pont, amikor bevállalom, hogy ha egy szavazaton múlik is, akkor sem működöm velük együtt", majd gratulált mindkét érintettnek.


A KDNP az ellenzék elvtelen együttműködéséről érdeklődött


Nacsa Lőrinc (KDNP) az igazságügy-miniszterhez címzett azonnali kérdésében felvetette: az ellenzéknek semmi sem drága az elvtelen összefogás megvalósítása érdekében, azt vélelmezve, hogy "a nemzeti kereszténydemokrata kormánnyal és kormánypártokkal szembeni elvtelen közös gyűlölet hozta létre az ellenzéki összefogás szándékát", már a 2018-as választás előtt.

Választóiknak hátat fordítva, a hataloméhség kielégítése érdekében összefogott egymással a szélsőbal, a szélsőjobb és a liberális pártok - jelentette ki Nacsa Lőrinc a ma felfüggesztett mentelmi jogú Farkas Gergely jobbikos képviselő ügyéről érdeklődve.

Válaszában Völner Pál, a tárca parlamenti államtitkára elmondta: a legfőbb ügyészség közleménye szerint a képviselő egy jelölttársának felajánlotta, hogy ha visszalép, megfizeti költségei megtérítését, de az ajánlatot visszautasították.

Hangsúlyozta: Magyarország jogállam, ahol a törvények uralkodnak, törvény rögzíti a választások tisztaságának megóvását, a jóhiszemű és rendeltetésszerű joggyakorlást.

A korrupciós ügyekkel sokszorosan lebukott Jobbik vélhetően legsötétebb napjait éli át - jelentette ki, megjegyezve, hogy a helytelen pénzfelhasználás erkölcsi és jogi terhe is nyomja a párt vállát.

Viszonválaszában a képviselő kijelentette, "az antiszemitizmus elleni küzdelemben egyedül a Fidesz-KDNP maradt a pályán, hiszen a balliberális oldal asszisztál a Jobbik ügyeihez", azaz "létrejött a szemkilövetők és a kisnyilasok bizarr koalíciója".

Az államtitkári viszonválasz arra is kitért: szomorú, hogy az az LMP ünnepelt együtt március 15-én a Jobbikkal, amelynek jelöltje számára pénzt ajánlott Farkas Gergely a visszalépésért.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!