OGY - Krónika 9. rész (azonnali kérdések)

Belföld, 2019.11.04

A régi-új legfőbb ügyész szerepéről, a kórházaknak szánt villanyautókról, a korai halálozásokról és a Magyar falu programról tudakozódtak hétfőn este a parlamentben az azonnali kérdések és válaszok órájában a képviselők.



Azonnali kérdések


Jobbik: meddig él vissza a kormány az emberek türelmével?


Meddig él vissza a kormány az emberek türelmével? - vetette fel azonnali kérdése címében Lukács László György (Jobbik) Polt Péter legfőbb ügyészi újraválasztását kritizálva, mondván, a vádhatóság vezetője az elmúlt kilenc évben "a legmagasabb szinten blokkolta" korrupciós ügyek kivizsgálását.

Hozzátette: ezért is adták át - a kinevezése után - Polt Péternek "a hazai korrupció arany fokozatú támogatója" díjat, kijelentve, ő nem az ország, hanem a Fidesz legfőbb ügyésze.

Válaszában Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter azt hangsúlyozta: az említett ügyek közül több van nyomozati vagy bírósági szakban, hangsúlyozva: több uniós tagállamtól eltérően Magyarországon nincsen az ügyészség a kormány alá rendelve.

Viszonválaszában az ellenzéki képviselő a legfőbb ügyész elfogultságát, részrehajlását vetette fel, mondván, "Polt Péter védte azokat, akik a hatalomhoz közel álltak, és Polt Péter nem számoltatta el azokat, akik részesültek abból, amit a kormány a számukra kikapart", kiüresítve az ügyészség bűnüldöző szerepét.

Gulyás Gergely viszonválaszában megjegyezte: a Jobbik parlamentbe kerülésekor el akarta számoltatni az megelőző nyolc év politikusait, akikkel mostanra összefogtak, hangsúlyozva, hogy jogállamban az ügyészség és a bíróság dolga az elszámoltatás.


MSZP: mi lesz a kórházaknak szánt elektromos autókkal?


A kórházaknak szánt villanyautók ügyében érdeklődött az emberi erőforrások miniszterétől Korózs Lajos (MSZP), hangsúlyozva: a miniszter bejelentésében nem szerepelt, hogy a 249 jármű nem ajándék, azokért bérleti díjat kell fizetni, ráadásul nincs is kiépítve az intézményekben a szükséges töltőhálózat.

Válaszában Rétvári Bence, a tárca parlamenti államtitkára az ellenzék kétszínűségéről beszélt, mondván, a klímaváltozás fontosságát hangsúlyozzák, de a konkrét intézkedéseket kézzel-lábbal ellenzik.

Hozzátette: nem bérleti díjat, hanem a háttérszolgáltatások költségeit kell megfizetniük az intézményeknek.

Viszonválaszában a képviselő sokallta az autók 12 milliós árát, mondván, a piacon flottakedvezmény nélkül is 9,5-10,5 millió forintért szerezhetőek be a kocsik, amire az államtitkár azt közölte: a hárommilliárdos program része a 132 töltőállomás kiépítése is, a járműveket pedig azok a kórházak kapják, amelyek igényt tartanak azokra.


DK: miért hal meg évi több tízezer munkaképes korú ember?



Gréczy Zsolt (DK) arról kérdezte az emberi erőforrások miniszterét, miért hal meg évente több tízezer magyar ember, mielőtt elérné a nyugdíjkorhatárt? A tényt az Orbán-kormány társadalompolitikájának bukásának nevezte, hiszen "kevesebb magyar születik és több hal meg, mint a Gyurcsány-kormány idején".

Rétvári Bence államtitkár - kétségbe vonva az ismertetett adatok valódiságát - arról beszélt: míg 2010-ben, a Gyurcsány-kormány utolsó évében 35 ezer 326, addig tavaly 29 ezer 479 volt ez a szám, ami mintegy hatezres csökkenést jelez.

Hozzátette, ez idő alatt a férfiaknál két, a nőknél egy évvel emelkedett Magyarországon a várható élettartam.

Viszonválaszában a képviselő arról beszélt, hogy "a magyarok brutális stresszben élnek", nyugdíjuk az inflációt sem követi, míg az államtitkár megjegyezte, az ellenzék nem szavazta meg a nők 40 munkaév utáni nyugdíjba vonulását, "bezzeg egyhavi nyugdíjat sikerült elvenni".


LMP: lesz-e második köre a Magyar falvak programnak?


A magyar falvak program folytatásáról érdeklődött az LMP-s Hohn Krisztina, aki a forrás helyi identitást erősítő szerepét emelte ki, reményének adva hangot, hogy nincsenek politikai szempontjai a döntéseknek.

Példaként hozta fel, hogy Villányba jutott ebből a forrásból, Baranya megye leghátrányosabb vidékére, a hegyháti járásba viszont nem.

Válaszában Gulyás Gergely kiemelte: az ötezer főnél kisebb települések zömében független a polgármester, így nem lehet politikai befolyás, megemlítve, jövőre vélhetően tovább emelik a program forrásait.

Viszonválaszában a képviselő saját faluja példáját említette, amely nem nyert támogatást a pályázaton, amire a miniszter azt közölte, csak konkrétumok ismeretében tud nyilatkozni a kérdésben.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!