OGY - Krónika 9. rész (azonnali kérdések)

Belföld, 2020.09.21

Az ingyenes tesztelésre, a jövőbeni védekezésre, az iskolai hőmérsékletmérés mikéntjére, és a hátrányos helyzetű régiók jövőjére is rákérdeztek a képviselők a koronavírus-járvány kapcsán az azonnali kérdések órájában, az Országgyűlés hétfői ülésén.



Párbeszéd: mikor lesz ingyenes a tesztelés?


Mikor lesz ingyenes a koronavírus-tesztelés? - tette fel a kérdést a miniszterelnöknek Kocsis-Cake Olivio (Párbeszéd), aki felszólalása végén már követelte ezt az intézkedést. Arra is választ várt: mi az olcsóbb, tömeges teszteléssel meggátolni a vírus terjedését, vagy leállítani a gazdaságot?

Orbán Viktor miniszterelnök azt felelte: a Párbeszéd társelnöke által vezetett Budapesten több mint százmilliárd forintnyi szabad felhasználású forrás áll rendelkezésre. London, Prága vagy Bécs példáján mutatta be, hogy a városok mindenhol segítik a saját költségvetésükből a turisztikai vállalkozásokat, ez alól Budapest az egyetlen kivétel.

Három új rovarhotelt viszont átadtak Budapesten - jegyezte meg, és javasolta a fontossági sorrend szerencsésebb megállapítását.

A politikus javaslata szerinte a gócok kialakulását akadályozná, de emlékeztetett: már nem gócok vannak, hanem tömeges megbetegedések. Hangsúlyozta: akinek tesztre van szüksége, a háziorvosától kérje, az ingyenes lesz.


Fidesz: az ellenzék álhírekkel vezeti félre az embereket


Kovács József (Fidesz) szerint a jelen vírushelyzetben minden magyar ember tudja, hogy most nemzeti összefogásra lenne szükség, az ellenzéki pártok rosszindulatú pánikkeltése helyett fegyelmezetten követni kellene az utasításokat.

A baloldal azonban a járvány kezdete óta bizonyítja, hogy nem lehet rá számítani - folytatta. Az ellenzék tevékenységének célja, hogy alaptalan álhírekkel félrevezessék az embereket és így tegyenek szert politikai előnyökre. Azt kérdezte: miben lesz most más a védekezés, mint tavasszal?

Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára azt felelte: az első hullámban valóban megtapasztalhatták, hogy a magyar emberek nem számíthatnak a magyar ellenzékre, sem a források biztosításában, sem valós híreket sem kaptak tőlük.

Ezzel szerinte a védekezés eredményességét kezdik ki.

Sorolta a nemrég bevezetett védekező intézkedéseket, a többi között a maszkhasználattal kapcsolatos szigorításokat ismertette.

A kormány fontos döntésének nevezte az államtitkár az influenza elleni védőoltás ingyenessé tételét, és a vírusteszét is, ha azt a háziorvos vagy a hatóság rendeli el.


KDNP: az iskolák felkészültek a hőmérsékletmérésre?


Szászfalvi László (KDNP)arra kérdezett rá, fel tudnak-e készülni az iskolák arra, hogy októbertől kötelezően meg kell mérniük a belépéskor minden diákjuk és oktatójuk testhőmérsékletét.

A politikus nélkülözhetetlennek nevezte a védőintézkedések betartását, miközben a tanév normál rendben kezdődött meg. Rámutatott a többi közt arra is: fennmaradt a látogatási tilalom az egészségügyi intézményekben és az idősotthonokban.

Rétvári Bence elmondta: az iskolák a kormányhivatalokon keresztül, tanulóarányosan kapnak hőmérőket.

Elmondta: az intézmények megfelelő tájékoztatót kaptak a tanév kezdésére, és ahol nincs jelen a vírus, ott nem kell korlátozást bevezetni. Megjegyezte: a digitális oktatás nem ugyanaz, mint a személyes. Bírálta azon ellenzéki politikusokat, akik a hőmérsékletmérést látszatintézkedésnek minősítették.

Elmondta még: az óvodák 0,6 százalékában kellett rendkívüli szünetet elrendelni, az iskoláknak pedig 0,19 százalékában. Az iskolák mintegy 5 százalékában van olyan osztály, amely áttért digitális munkarendre, és ezen intézmények 0,29 százalékában rendelték el az egész iskola digitális munkarendjét.


Jobbik: mi lesz a hátrányos helyzetű régiókkal?


Ander Balázs (Jobbik) arról beszélt, hogy a kormánynak volt 10 éve és kétharmada, hogy bizonyítson Borsodban, és az ott is megtalálható hátrányos helyzetű térségekben. Rámutatott: napjainkban is tapintható azonban a térségben a mélyszegénység, a helyiek azt mondják, innen menekülni kell.

Mi lesz ezekkel a hátrányos helyzetű régiókkal, nem hiányzik a közpénz onnan? - kérdezte.

Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára úgy reagált: évekig a Jobbik a leginkább cigányellenes párt volt, és ezt most ugyan megpróbálják palástolni, de eközben olyan jelöltjük van, aki antiszemita, cigányellenes kijelentéseket tett. Bíró László, az ellenzék jelöltje a legszegényebb sorsú embereket nem fizette ki - jegyezte meg. Olyan koalíciós partnerei vannak most a pártnak, akiknek a kormányzása alatt bezárták az iskolákat, rezsicsökkentés helyett emelkedett a gáz, a villany ára - emlékeztetett.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!