OGY - Krónika 9. rész (bizottsági jelentések)

Belföld, 2021.04.26

Bizottsági jelentések és összegző módosító javaslatok vitájával folytatta munkáját az Országgyűlés hétfőn este.



Vagyonkezelő alapítványok


Fazekas Sándor (Fidesz) kiemelte: a közfeladatot ellátó közérdekű vagyonkezelő alapítványokról szóló törvényjavaslat egy olyan sajátos alapítványi forma létesítését teszi lehetővé, amely az alapító által rendelt vagyonnal és az ebből származó jövedelemmel a meghatározott közfeladatok ellátása érdekében a közfeladathoz rendelt vagyonjuttatás és finanszírozás mellett professzionális vagyonkezelést folytat.

Keresztes László Lóránt (LMP) ismertette a napirendhez benyújtott hét módosító javaslatát, melyek közül kiemelte, hogy az alapítói jogokat ne lehessen továbbadni a kuratóriumoknak, az alapítványok ellenőrzését ne a kuratórium által megbízott szervezet végezze, és a kiszervezett vagyonnal kapcsolatos célokat is határozzák meg.

Schanda Tamás, az Innovációs és Technológiai Minisztérium parlamenti és stratégiai államtitkára hangsúlyozta: közfeladat ellátással terhelt vagyont adnak át a közcéllal létrehozott vagyonkezelő alapítványoknak. Semmiféle magánvagyon nem keletkezik, a vagyont csak arra a célra használják fel, aminek elérése érdekében az Országgyűlés létrehozta az alapítványokat - tette hozzá.

Kiemelte: az alapítványok kuratóriumaiba olyan emberek kerülnek, akik a helyi gazdaság, akadémiai szféra és a közélet meghatározó tagjai, és nem pártpolitikai szempontok dominálnak. Erre példaként hozta Veres Pál miskolci baloldali polgármestert, vagy Szili Katalin korábbi házelnököt.

A vitát az elnöklő Latorcai János lezárta.


Hauszmann Alapítvány


A Hauszmann Alapítványról és az annak részére történő vagyonjuttatásról szóló törvényjavaslat bizottsági jelentéseinek és összegző módosító javaslatának vitájában a törvényalkotási bizottság előadójaként Fazekas Sándor (Fidesz) azt emelte ki: a testület támogatta az előterjesztést, amelynek célja a kiváló építész életművének és hagyatékának megtartása és gondozása, egységes gyűjteménnyé rendezése, emlékháza létrehozása.

Hozzátette: az alapítvány emellett támogatási programot indít a hagyományos mesterségeket gyakorlók számára.

Képviselői hozzászólás hiányába az elnöklő Lezsák Sándor lezárta a vitát. Ezt követően Schanda Tamás a törvényjavaslat támogatására kért valamennyi képviselőt.


Szegedi Tudományegyetemért Alapítvány


A Szegedi Tudományegyetemért Alapítványról, a Szegedi Tudományegyetemért Alapítvány és a Szegedi Tudományegyetem részére történő vagyonjuttatásról szóló törvényjavaslat bizottsági jelentéseinek és összegző módosító javaslatának vitája során Fazekas Sándor (Fidesz) kiemelte: ez év elején tíz intézmény - köztük a szegedi egyetem - szenátusa döntött a közalapítványi átalakítás mellett.

Ritter Imre német nemzetiségi képviselő megjegyezte, a közalapítvánnyá alakuló egyetemeknél fontos, hogy a fenntartóváltás után a nemzetiségi képzésekkel kapcsolatos kérdésekben ki kelljen kérni az Országos Nemzetiségi Tanács álláspontját.

Szabó Sándor (MSZP) - szegediként - arról beszélt: ez a fenntartóváltás nem a közjót szolgálja, hanem azt, hogy "örök időkre szóló kuratórium fogja a fenntartói jogokat gyakorolni". Kifogásolta, hogy a kormány semmilyen formában nem egyeztetett a várossal a tervezett átalakulásról.

Keresztes László Lóránt (LMP) szerint ez nem fejlesztés, modellváltás, hanem az egyetemek és vagyonuk kiszervezése és politikai irányítás alá helyezése.

Hozzátette, a kormányzat 2010 óta folyamatosan támadta a felsőoktatást; szerinte a cél most a területre érkező források feletti ellenőrzés megszerzése.

Fazekas Sándor (Fidesz) azt hangoztatta: a kuratóriumok tagjai nem politikai kinevezettek, az alapítványi struktúrával pedig bővülni fog az egyetemek autonómiája.

A vita lezárása után Schanda Tamás furcsának nevezte, hogy a baloldal azzal vádolja a kormányoldalt, hogy nem tiszteli és támogatja kellő mértékben a felsőoktatást, miközben ők maguk nem tisztelik ezen intézmények autonómiáját, szabadságát, semmibe véve például egyetemek szenátusának döntését.

Hozzátette: a testületek tagjai azon munkálkodnak, hogy minél jobb helyzetbe hozzák az általuk vezetett felsőoktatási intézményt. Szerinte az ellenzék álságos politikát folytat, egyetem- és autonómiaellenes.


Táncművészeti Egyetem


A Magyar Táncművészeti Egyetemért Alapítványról, a Magyar Táncművészeti Egyetemért Alapítvány és a Magyar Táncművészeti Egyetem részére történő vagyonjuttatásról szóló törvényjavaslat bizottsági jelentéseinek és összegző módosító javaslatának vitájában a törvényalkotási bizottság képviselőjeként Fazekas Sándor (Fidesz) azt hangoztatta: ez az átalakulás is a Fokozatváltás a felsőoktatásban című koncepció alapján végrehajtott átalakulás, amely annak érdekében szükséges, hogy az intézmény alapítványként működhessen tovább.

Mivel egyetlen képviselő sem jelentkezett szólásra, az elnöklő Hiller István lezárta a vitát.


Dunaújvárosi Egyetem


A Dunaújvárosi Egyetemért Alapítványról, a Dunaújvárosi Egyetemért Alapítvány és a Dunaújvárosi Egyetem részére történő vagyonjuttatásról szóló törvényjavaslat bizottsági jelentéseinek és összegző módosító javaslatának vitájában is a modellváltással érvelt a törvényalkotási bizottság álláspontját képviselő Fazekas Sándor (Fidesz).

Megemlítette: az intézmény a hazai nukleáris ipar tudásplatformjának szervezője, egyik legfőbb tudásbázisa.

További felszólalók híján Hiller István a vitát lezárta.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!