OGY - Krónika 9. rész (bizottsági jelentések vitái, napirend után)

Belföld, 2020.06.02

Az adóügyi törvénycsomagról, a kiskereskedelmi adóról, valamint az agráriumban létrehozandó krízisbiztosítási rendszerről szóló törvényjavaslatok bizottsági jelentéseinek és összegző módosító javaslatának vitáival, majd napirend utáni felszólalásokkal fejezte be munkáját kedden este az Országgyűlés.



Adóügyi törvénycsomag



Az egyes adózási tárgyú törvényeknek a koronavírus-járvány gazdasági hatásainak mérséklése érdekében szükséges módosításáról szóló csomag bizottsági jelentéseinek és összegző módosító indítványának vitája során a védekezés hatékonyságát és a gazdasági visszaesés mérséklését nevezte az előterjesztés fő céljának Ovádi Péter (Fidesz), a törvényalkotási bizottság előadójaként.

Zárszavában Izer Norbert annyira szorítkozott, hogy a javaslatcsomag támogatására kérte a képviselőket.



Kiskereskedelmi adó A kiskereskedelmi adóról szóló javaslathoz benyújtott bizottsági jelentések és az összegző módosító javaslat vitája során a törvényalkotási bizottság álláspontját Ovádi Péter ismertette.

A politikus azt mondta, hogy a koronavírus-járvány alatt bevezetett, a kiskereskedelmi adóból származó bevételre a jövőben is szükség van a vírus okozta gazdasági károk enyhítésére. Az indítvány alapján a jogszabály csak a jelentős teherviselő képességű kiskereskedelmi tevékenységet végző vállalkozásokat érinti, a kisüzleteket nem, ugyanis 500 millió forintos éves árbevétel alatt az adó mértéke nulla százalék - hívta fel a figyelmet.

Krízisbiztosítás az agráriumban

Az agráriumban létrehozandó krízisbiztosítási rendszer működéséhez szükséges egyes törvények módosításáról szóló indítványhoz benyújtott bizottsági jelentések és az összegző módosító javaslat vitája során ismét Ovádi Péter ismertette a törvényalkotási bizottság megállapításait.

A politikus azt mondta, hogy a mezőgazdasági krízisbiztosítási rendszer bevezetése, az időjárási kockázatok kezelésén túl az állattenyésztés és a növénytermesztés számára is hathatós segítséget képes nyújtani.

A termelők a rendszerhez önkéntesen csatlakozhatnak, az senki számára nem lesz kötelező - emelte ki.

A vita lezárása után Farkas Sándor, az Agrárminisztérium államtitkára azt mondta, hogy a rendszer a krízishelyzetekre és piaci zavarokra nyújt megoldást a gazdálkodók számára.



Napirend után



Hajdu László (DK) az 1990-ben elfogadott, de ma már nem hatályos önkormányzati törvényről emlékezett meg és úgy értékelt, a mostani törvénnyel az ország visszafelé tart a tanácsrendszer felé, ahol egy párt akarata érvényesült.

Varga Zoltán (DK) is az önkormányzatokról beszélt. Véleménye szerint a kormány az önkormányzatokkal szemben is küzdelmet folytat, a jövő évi költségvetés pedig a a szektor totális tönkretételét jelenti.

Az Országgyűlés szerdán 9 órakor folytatja munkáját.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!