OGY - Krónika 9. rész (bizottsági jelentések vitája)

Belföld, 2018.12.11

A munka törvénykönyvének a munkaidőbeosztás önkéntes megváltoztatásáról szóló módosítása bizottsági jelentéseinek és összegző módosító javaslatának vitáját folytatta le kedden az Országgyűlés. Az ellenzéki képviselők a vita során folyamatosan bírálták az indítványt, és kérték, hogy azt vonják vissza.



MSZP: vonják vissza a javaslatot!


Harangozó Tamás (MSZP) felszólalásában azt kérte a fideszes Kósa Lajostól, hogy vonja vissza a "rabszolgatörvényt".


LMP: a munkáltatók vissza tudnak élni a törvénnyel


Csárdi Antal (LMP) arcpirítónak tartotta, hogy a családok évében nyújtanak be egy olyan javaslatot, aminek alapján drasztikusan fel lehet emelni a kötelezően elrendelhető túlórák számát.

Megkérdezte a kormánypárti politikusokat, komolyan gondolják-e, hogy egy egyszerű, a gépsoron dolgozó munkavállaló alkupozícióban van bármelyik multinacionális céggel.

A törvénnyel a munkáltatók vissza tudnak élni - jelentette ki.


DK: ez egy jogszabályon keresztül elkövetett merénylet


Arató Gergely (DK) azt mondta, hogy a törvényjavaslat minden elemében botrányos és felháborító. Ez nem törvényalkotás, hanem jogszabályon keresztül elkövetett merénylet - tette hozzá. A kormánypártok egyetlen célja az, hogy kizsigereljék és tönkretegyék a munkavállalókat - fogalmazott.


Párbeszéd: a törvény népellenes bűncselekmény


Tordai Bence (Párbeszéd) népellenes bűncselekménynek nevezte az indítványt. Hangsúlyozta, hogy a szakszervezetek és a lakosság többsége is elutasítja azt a törvényjavaslatot, amivel 4,5 millió ember "életét nyomorítják meg".

A képviselő azt kérte, hogy a kormánypártok most már ne konzultáljanak senkivel, helyette inkább vonják vissza a javaslatot.


Független: az ellenzéknek ebben a helyzetben négyötöde van


Szél Bernadett (független) azt mondta, hogy ebben a helyzetben az ellenzéknek nem kétharmada, hanem több mint négyötöde van, ugyanis az indítvány még a Fidesz szavazótáborát is megosztja.


MSZP: a kormányoldal titkos paktumot kötött a nagytőkével


Tóth Bertalan (MSZP) azt a kérdést tette fel, hogy miért ragaszkodik a kormányoldal ehhez a "mérhetetlenül elutasított" javaslathoz.

Az MSZP-nek az a feltételezése - mondta -, hogy titkos paktumot kötöttek a nagytőkével, a nyugati multicégekkel.

Emellett szerinte a kormánypártok "zsigerből utálják" a munkás embereket és a szakszervezeteket.

A politikus a javaslat visszavonását követelte.


Fidesz: az áll a munkavállalók pártján, aki munkahelyeket teremt


Az előterjesztő Kósa Lajos (Fidesz) az ellenzéki kritikákra úgy reagált: az van a munkavállalók pártján, aki munkahelyeket teremt.

Amikor a szocialisták kormányoztak, kevesebb mint 3,5 millió volt a foglalkoztatottak száma, ma ez mintegy 800 ezerrel több - jegyezte meg.

Szerinte egyébként a szocialisták a munkások ellen politizálnak, "végighazudják az egész ügyet", és azt mondják az embereknek, hogy "nehogy már többet keressetek".

Nincs olyan javaslat, amely bevezetné a szombati munkanapot - jelentette ki Kósa Lajos.


DK: a Fidesz-KDNP elárulja a saját szavazóit


Székely Sándor (DK) azt mondta, ha a Fidesz-KDNP elfogadja a törvényjavaslatot, elárulja a saját szavazóit.

Ezzel majd el kell számolniuk - hangsúlyozta, úgy fogalmazva, hogy ezzel az előterjesztéssel a Fidesz-KDNP beismerte, hogy elrontotta az elmúlt kilenc évet.

Arról is beszélt, hogy Magyarországon ma nem lehet megélni egy állásból, és jövőre nemhogy fizetésemelés nem lesz, hanem csökkenni fognak a keresetek.


KDNP: a szocialisták egymillió embert tettek munkanélkülivé


Nacsa Lőrinc (KDNP) a baloldal hétfői obstrukciós akcióját egy "gyalázatos kutyakomédiának" nevezte, amely "még ellenzéki mércével is a legalja" volt.

A kereszténydemokrata politikus szerint a munka törvénykönyvét módosító törvényjavaslat nem azt tartalmazza, amit az ellenzék állít, álhíreket terjesztenek róla, feszültséget keltenek.

Megjegyezte továbbá azt is, hogy Tordai Bence fenyegetőzik, a Párbeszéd politikusa ugyanis azt mondta, hogy "vigyázzunk a testi épségünkre, mert baj lesz". "Tegnap a büfében is elmondta nekem" - fűzte hozzá.

Gyurcsány Ferenc és a szocialisták együtt egymillió embert tettek munkanélkülivé - zárta szavait.


Párbeszéd: kisebb a reálbér-növekedés, mint amekkorát a kormánypártok mondanak


Mellár Tamás (Párbeszéd) úgy reagált a kormánypárti felszólalásokra, hogy valójában 2010-hez képest mindössze 14 százalékkal növekedtek a reálbérek, ami kevesebb, mint amiről a Fidesz-KDNP-sek beszélnek.


Fidesz: az ellenzék összekeveri a saját közérzetét az ország közérzetével


Horváth László (Fidesz) szerint ha a munkavállalók nézik ezt a vitát, olyat látnak, amihez nem szoktak hozzá, így például ahhoz, hogy ha nem tetszik valami, akkor "síppal, dobbal, nádi hegedűvel, ordítozással kivonulnak a munkahelyükről". A munkahelyeken nem szoktak egymás szavába vágva, artikulálatlanul ordítozni sem - tette hozzá.

A kormánypárti képviselő azt mondta, az ellenzék összekeveri a saját közérzetét az ország közérzetével.

Szerinte az ellenzék mostani "hisztériájáról" is kiderül majd, hogy nem volt alapja.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!