OGY - Krónika 9. rész (egyszülős családok)

Belföld, 2021.05.18

Az egyszülős családok életkörülményeinek javítását célzó törvénymódosítás vitájával folytatta munkáját az Országgyűlés kedden. Az előterjesztés könnyíti a gyermektartás behajtását.



Zsigó Róbert: javulhat az egyszülős családok helyzete


Háromszázezer családot és mintegy félmillió gyermeket érinthet az egyszülős családok élethelyzetét javítani hivatott törvénymódosító csomag - mondta ismertetőjében Zsigó Róbert családokért felelős parlamenti államtitkár.

Hangsúlyozta: annak a szülőnek is ki kell vennie a részét a gyermeknevelés költségeiből, aki nem él vele egy háztartásban. A javaslat ezért az elmaradt tartásdíj behajtásában nyújt több segítséget a gyermekével egyedül maradt szülőnek. Jelenleg ugyanis az egyszülős családok egyik legnagyobb problémája, hogy nem, vagy csak késve jutnak hozzá ehhez az összeghez.

Gyorsulnak és hatékonyabbá válnak a behajtási eljárások, és a tartásdíj megelőlegezésének szabályai is kedvezőbben alakunak.

Könnyebben folytatható a jövőben a végrehajtás az adóssal szemben, több jogosultságot kap a végrehajtó az eljárás folytatására. Az állam már nemcsak hathónapos késedelem esetén, hanem már három hónap után is megelőlegezi a gyerektartást, és megszűnik az eddigi szociális belépési jövedelemhatár. Így a lehetősséggel minden olyan család élhet, amelynek behajthatatlan követelése van.

A megelőlegezett tartásdíj felső határa a minimálbér 30 százaléka lesz, vagyis 50 ezer forint fölé nő, a jelenlegi bő 14 ezer forintról. A folyósítást pedig csak akkor függesztik fel, ha a nem fizető szülőtől sikerül a tartozásának legalább 80 százalékát behajtani.

A gyermektartási perek is gyorsulhatnak, például az ellenkérelem határidejének lerövidítése által. A javaslat a bíróság számára is lehetővé teszi, hogy hivatalból tárja fel a nem fizető szülő vagyoni vagy jövedelmi helyzetét.



Fidesz: a szülő köteles gondoskodni kiskorú gyermekéről


Dunai Mónika (Fidesz) arra mutatott rá, hogy a szülő mindenkor köteles gondoskodni kiskorú gyermekéről. Ezért a javaslat erősíti az egyszülős családok helyzetét.

A pártja ezért támogatja az előterjesztést, amely könnyebben behajthatóvá teszi a gyermektartást. Üdvözölte a tartásdíj megelőlegezésének kedvezőbbé válását is.

Rámutatott: a gyermektartási perek hatékonysága is nő, ezen perek gyorsabbá válnak. A javaslat azt a problémát is orvosolja, amikor a tartásra kötelezett a teljesítőképessége ellenére sem tesz eleget kötelezettségének.

A bírósági végrehajtási szabályok is egyszerűsödnek - mutatott rá. A végrehajtást kérő követelésének teljes kielégítése után lehet a végrehajtási költségeket kifizetni a behajtott összegből.



Jobbik: előlegezze meg az állam a ki nem fizetett tartásdíjakat!



Z. Kárpát Dániel, a Jobbik vezérszónoka azt mondta: nem lát "komolyabb kivetnivalót" a javaslatban, annak irányával egyetért. Ugyanakkor azt kérdezte: "miért most, és miért csak ennyi?" Jelezte: a Jobbik korábban már megfogalmazott hasonló javaslatokat, amelyekkel a kormányoldal nem foglalkozott. Most, szűk egy évvel a választások előtt előállnak ezekkel a jó irányú ötletekkel, mintha nem ismernék évek óta ezeket a problémákat - jegyezte meg.

Azt javasolta: az állam előlegezze meg a ki nem fizetett tartásdíjakat, és hajtsa be az összeget azokon, akik nem akarnak fizetni.

Úgy vélte: a jelenlegi bírósági gyakorlat relatíve alacsony tartásdíjakat állapít meg, ezért olyan "jogalkotási klímát" kell létrehozni, hogy a megállapított díjak valósághűek, életszerűek legyenek. Három gyerekre ne lehessen 10 ezer forintot megállapítani - mondta.

Azt is szorgalmazta: tolják ki az általános elévülési határidőt, hogy 5 évre visszamenőleg be lehessen hajtani a tartásdíjat.



KDNP: újabb lépés a családok támogatása érdekében



Nacsa Lőrinc, a KDNP vezérszónoka örömtelinek nevezte, hogy 60 éve nem látott mélységben van a válások száma, és 2010-hez képest duplájára növekedett a házasságkötések száma.

Hangsúlyozta: míg a Gyurcsány-kormány idején a gyermekvállalás egyet jelentett a szegénységgel, 2010. után ez teljesen megfordult, a kormány támogatja a családokat, minden évben bővíti a gyermeket nevelők lehetőségeit.

A képviselő elismerően szólt az Egyszülős Központ munkájáról, jelezve, hogy a mostani törvényjavaslat is az ide befutott tapasztalatok alapján készült.

Az előterjesztést célja - folytatta - , hogy tovább segítsék az egyszülős családokat a tartásdíjjal összefüggő szabályok szigorításával és az ügyintézés egyszerűsítésével. Úgy értékelt a javaslat újabb lépést jelent a családbarát Magyarország kiteljesedése, a családok védelme, támogatása érdekében. Azt kérte a képviselőktől, hogy támogassák az előterjesztést.



MSZP: már idén júliustól fizessék ki a megemelt támogatási összegeket!



Gurmai Zita, az MSZP vezérszónoka azért bírálta a kormányt, mert szerinte a járvány egy éve alatt semmilyen érdemi támogatást nem adott a családoknak. "Érdekesnek" nevezte, hogy a kormány látókörébe csak most, a választások előtt kerültek be az egyszülős családok.

Közölte: az MSZP támogatja az előterjesztést, de kezdeményezi, hogy az árvaellátás és a megelőlegezett tartásdíj összegének emelése ne jövőre, hanem már idén július 1-jétől lépjen hatályba.

Több támogatást, több térítésmentes bölcsődei hely létrehozását, valamint rugalmasabb bölcsődei és óvodai nyitvatartást szorgalmazott az egyszülős családok segítése érdekében.

Azt ígérte: az MSZP a kormányváltás után duplájára emeli családi pótlékot, megtartja és kiegészíti a gyermekek után járó adókedvezményt, hogy minden érintett család hozzájusson, és évente emeli majd a gyes-t is.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!