OGY - Krónika 9. rész (épített és természeti környezet védelme)

Belföld, 2019.06.12

Az épített és a természeti környezet védelmével, valamint a kulturális örökségvédelemmel összefüggő törvénymódosítások vitájával folytatta munkáját a parlament szerdán.



Kormány: az önkormányzatok könnyebben élhetnek majd a fejlesztési lehetőségeikkel


Tuzson Bence, a Miniszterelnökség államtitkára a javaslat egyik céljának nevezte, hogy az önkormányzatok könnyebben tudjanak élni a fejlesztési lehetőségeikkel. A jövőben közhiteles nyilvántartásként minden szempontból az ingatlan-nyilvántartás lesz irányadó - közölte.

A helyi védelem alatt álló épületeket is be lehet majd jegyeztetni az ingatlan-nyilvántartásba. A bejegyeztetést a helyi önkormányzatok díjmentesen tehetik majd meg - hangsúlyozta.

Egyszerűsödni fognak a beépítésre szánt területek kijelölésének szabályai - hívta fel a figyelmet.

Ezentúl a külfejtésű bányatelkeket fel kell tüntetni a településrendezési tervben - hangsúlyozta az államtitkár. A tulajdonosoknak a művelés befejeztével alkalmassá kell tenni a területet arra, hogy ott végre lehessen hajtani a településrendezési tervben leírt célokat.

A nemzeti vagyonról szóló törvény módosításával egyszerűsödik az, hogy az állam és az önkormányzatok birtokában lévő közterületek és közutak hogyan kerülhetnek át a másik fél tulajdonában - közölte.

Tuzson Bence elmondta, a törvényben meghatározzák a világörökségi helyszínek kezelési terveinek pontos tartalmi elemeit.


Fidesz: a Balaton-part közcélú használatát erősítő változtatások vannak a javaslatban


Witzmann Mihály (Fidesz) azt emelte ki, hogy az építésügyi, a Normafáról szóló, a területrendezési, az ingatlan-nyilvántartási, valamint a világörökségi és a kulturális örökség védelméről szóló törvények is változnak.

A módosításban megjelenik a barnamezős terület fogalma és ezentúl ezeket a területeket fel kell majd tüntetni a területrendezési tervekben - mutatott rá. Ezen szabályokra építve lehet átalakítani a leromlott állapotú területeket fejleszthető területekké.

A helyi képviselő-testületek döntése alapján védetté nyilvánított épületek jogi jelleggel a tulajdoni lapokon is megjelenhetnek majd - hívta fel a figyelmet.

A Normafa Park törvény módosítása elősegíti a XII. kerületi történelmi sportterület fejlesztését - emelte ki.

Pozitív változásnak nevezte a Balaton partjának közcélú használatát erősítő változtatásokat. A parti ingatlanok esetében ezentúl a helyi önkormányzatoknak elővásárlási joguk lesz - hangsúlyozta.


Jobbik: a változtatások nem elegendőek a Balaton megmentéséhez


Potocskáné Kőrösi Anita (Jobbik) azt mondta, hogy a javasolt változások nem elegendőek ahhoz, hogy megmentsék a Balatont.

A jogszabály lehetővé teszi, hogy egyes kérdésekben a kormány határozatokkal és rendeletekkel dönthessen, ezzel pedig megkerülik a parlamentet - bírált.


KDNP: a párt támogatja az egyszerűsítő lépéseket


Nacsa Lőrinc (KDNP) kiemelte: pártja támogatja az egyszerűsítéseket, a bürokráciacsökkentő lépéseket, ezért ezt a javaslatot is. Azért jó ez a kezdeményezés, mert alapvetően mindig pozitívan kell állni azokhoz a javaslatokhoz, amelyek kedvező helyzetbe hozzák az önkormányzatokat, egyszerűsítik a mindennapokat, tisztázzák a jogi helyzetet, megszüntetik a hibás adminisztrációt. Az eddigi bürokráciacsökkentő lépéseken túl továbbiak szükségesek, olyan lépések, amelyek egyszerűbbé teszik az emberek, az intézmények, az önkormányzatok életét - tette hozzá.


MSZP: elfogadhatatlan elemeket csúsztattak a kezdeményezésbe


Molnár Gyula (MSZP) szerint a kezdeményezésbe nem elfogadható elemeket csúsztattak be, de nem lehet olyat csinálni, hogy sok mindent beletesznek egy kezdeményezésbe, és az egészről kijelentik, hogy így korrekt.

Sokféleképpen lehet az önkormányzatokat korlátozni, és ez az, amit a kormány az elmúlt időben csinált - fogalmazott.


DK: újabb zöldfelületektől fosztják meg az embereket


Gréczy Zsolt (DK) szerint alapvető probléma, hogy egy salátatörvénybe beágyazva olyan lehetőségeket teremtenek az építőiparnak, amelyek tovább csökkentik a zöldfelületeket. Nem elég a kulturális örökséget védőnek mondani magunkat, úgy is kell eljárni - jelentette ki. Hozzátette: a javaslat jól illik ahhoz, amit a kormány a környezetvédelemről gondol.


LMP: a Fidesz-birodalom érdekkörét szolgálja a javaslat


Csárdi Antal (LMP) szerint a salátatörvény a Fidesz-birodalom érdekkörét szolgálja, lényege, hogy tovább erősítse annak befolyását és a gazdagodás lehetőségét. Rossz az irány, nincs igény az ilyen típusú változásokra, olyan dolgokkal kellene foglalkozni, amelyek valóban problémát jelentenek az embereknek - vélekedett.

Közölte: a budapesti fákra is óriási csapást mér a kezdeményezés, pedig a beruházások eddig is a zöldterületek durva megcsonkítását hozták.


Párbeszéd: a javaslat a Balaton tönkretételéhez ad újabb kiskapukat


Kocsis-Cake Olivio (Párbeszéd) a fapótlási kötelezettség szigorítását rendben lévőnek nevezte, de jelezte, hogy a megváltozott klíma miatt őshonos fajok sokszor pótolhatatlanok.

Elfogadhatatlannak nevezte ugyanakkor a Normafára tervezett épület építési tervét.

A legkritikusabbnak azt tartja, hogy - szavai szerint - a javaslat a Balaton tönkretételéhez ad újabb kiskapukat.


Szél Bernadett: gombamód szaporodhatnak majd a lakóparkok a Balatonnál


Szél Bernadett (független) szerint az előterjesztés "plusz jutalom" a Fidesz "oligarcháinak".

Szerinte ugyanis a javaslattal a lakóparkok gombamód szaporodhatnak majd a Balaton partján.


Zárszó


Jakab István levezető elnök lezárta az általános vitát, Tuzson Bence államtitkár zárszavában pedig kijelentette: a törvény komoly előrelépést jelent a Balaton védelmében.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!