OGY - Krónika 9. rész (határozathozatalok)

Belföld, 2021.06.15

A nemzeti adatvagyonról és a Budapesti Diákvárosról fogadott el jogszabályt az Országgyűlés kedden, valamint mintegy 10 millió forinttal csökkentette a Jobbik frakcióvezetőjének tiszteletdíját, mert Jakab Péter egy napirend előtti felszólalásában megsértette a házszabályi rendelkezéseket.



Adatvagyonról szóló törvényt fogadtak el


Az Országgyűlés 123 igen, 1 nem, 19 tartózkodó szavazattal elfogadta a nemzeti adatvagyonról szóló új jogszabályt. A törvény a nemzeti adatvagyon hasznosításának ösztönzése, elősegítése érdekében létrehozza az ezt támogató szervezetrendszert: a Nemzeti Adatvagyon Ügynökséget, és a Nemzeti Adatvagyon Tanácsot, továbbá megállapítja ezek főbb feladatait.
Emellett a jogszabály egységes szerkezetbe foglalja a nemzeti adatvagyon gazdálkodásával és védelmével kapcsolatos szervezeti szabályokat is.


Elfogadták a Budapesti Diákvárosról szóló javaslatot


Az Országgyűlés 123 igen, 16 nem és 4 tartózkodó szavazattal jóváhagyta a Budapest Diákváros megvalósításáról szóló törvényjavaslatot. A tervek szerint a diákváros a déli városkapu fejlesztési program részeként valósulhat majd meg.

Az elfogadott törvényjavaslat értelmében a diákváros a fejlesztési terület északi részén jöhet létre, amelynek beépíthetősége, illetve infrastrukturális megközelíthetősége is nagyon kedvező.

A kormány elképzelései szerint a komplex fejlesztés kiválóan alkalmas a diákváros és a Fudan Egyetem egyidejű befogadására.


Több mint 9,6 millió forinttal csökken Jakab Péter tiszteletdíja


Az Országgyűlés 118 igen, 18 nem és 2 tartózkodó szavazattal elfogadta azt az országgyűlési határozati javaslatot, amely Jakab Péter (Jobbik) országgyűlési képviselő tiszteletdíját 9 686 400 forinttal csökkenti.

Az Országgyűlés elnöke azért kezdeményezte a tiszteletdíj csökkentését, mert Jakab Péter május 17-i parlamenti felszólalásában ficsúroknak nevezte a kormánypárti képviselőket.

Kövér László miután figyelmeztette Jakab Pétert, megvonta a szót a képviselőtől, és közölte: a politikus sértegette képviselőtársait, és "ennek is meglesz a következménye".
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!