OGY - Krónika 9. rész (ingatlan-nyilvántartás, ülésnap lezárása)

Belföld, 2019.10.22

Az ingatlan-nyilvántartást, valamint egyes közigazgatási hatósági eljárásokat érintő törvények módosítását tárgyalta utolsó napirendi pontként kedden az Országgyűlés.  



Miniszterelnökség: bürokráciacsökkentő és technikai módosítások


Az ingatlan-nyilvántartási és a földmérésről szóló, valamint a térképészeti törvény részben technikai jellegű módosítását tartalmazza a Ház előtt lévő előterjesztés - mondta expozéjában Tuzson Bence, a Miniszterelnökség közszolgálatért felelős államtitkára.

A bürokráciacsökkentést is segíti a változtatás, és az új adatvédelmi szabályokhoz is igazodik az - folytatta.

A központi címregiszterből automatikusan vesz át adatokat az ingatlan-nyilvántartás, egyes ingatlanok esetében azonban más a gyakorlat, például a közterületen fekvőknél. Ez változtatást indokolt - ismertette.

Célnak nevezet a térkép adatbázisból és a mezőgazdasági parcella azonosító rendszerben szereplő adatok átvételének pontosítását.

A földmérési törvény is változik, a területszámítási hiba átvezetésének módját rendezik ezzel.


Képviselői felszólalások:


Herczeg Tamás (Fidesz) elmondta: frakciója támogatja a javaslat elfogadását. Célnak nevezte a szabályozás átláthatóbbá, hatékonyabbá és egyszerűbbé tételét, az ügyintézés könnyítését.

Rámutatott: a változtatás rendezni kívánja az állami térkép-nyilvánítási adatbázisokból, valamint a mezőgazdasági parcellaazonosító rendszerből történő adatszolgáltatás szabályait is. Üdvözölte a bürokráciacsökkentést, és szólt a társasházi tisztségviselőkkel kapcsolatos változtatásokról.

Balczó Zoltán (Jobbik) rámutatott, hogy a mintegy nyolc törvény megváltoztatása két célt szolgál: az ingatlan-nyilvántartásokhoz valamint a közigazgatási hatósági eljárásokhoz kapcsolódó szabályok megváltoztatását.

Elmondta: a Jobbik támogatja a módosítást, mert azt a mindennapi gyakorlat indokolja.

Vejkey Imre (KDNP) szintén a javaslat kettős céljáról szólt, a technikai pontosításokról és a bürokráciacsökkentésről.

Mesterházy Attila (MSZP) azon meggyőződésének adott hangot, hogy a törvény az állampolgárok érdekét szoltálja.

Arató Gergely (DK) azt mondta, valóban egy technikai törvénymódosításról van szó, ami korábbi jogalkotási egyenetlenségeket igazít ki, megnyitja az utat az ingatlan-nyilvántartási rendszer fejlesztéséhez és egyszerűsíti az állampolgárok dolgát. A DK később alakítja ki az álláspontját, mert nem derül ki, hogy a javaslat hogyan érinti a forgalomképtelen önkormányzati vagyont - közölte.

Ezt követően Lezsák Sándor levezető elnök a vitát lezárta.

Tuzson Bence az elhangzottakra reagálva megköszönte a támogató hozzászólásokat. Hangsúlyozta, valóban meg akarják újítani az ingatlan-nyilvántartást. Az államtitkár rámutatott, hogy az ingatlan-nyilvántartás rendszere dogmatikai szempontok alapján is Mária Terézia korára vezethető vissza. A teljes nyilvántartást elektronikusan hozzáférhetővé kell tenni, de ezt várhatóan egy-két éves munkát igényel majd - hangsúlyozta.



Lezsák Sándor az ülést is bezárta, a parlament várhatóan csütörtök reggel folytatja a munkáját.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!