OGY - Krónika 9. rész (kérdések)

Belföld, 2022.11.21

Az egészségügy helyzetéről, a nevelőszülők támogatásáról, az agrárpénzekről, a klímabérletről, az innovatív zónákról is érdeklődtek képviselők a kérdések órájában hétfőn a parlamentben.



Momentum: hányan dolgoznak az orosházi kórházban?


Sebők Éva (Momentum) arra várt választ a belügyminisztertől, hányan dolgoznak az orosházi kórház egyes osztályain; azt kifogásolta, hogy hónapok óta nem kapja meg az intézménytől ezeket az adatokat.

Rétvári Bence, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára közölte: a jogszabályok szerint pontosan feltett kérdésekre választ ad az adott intézmény. Hangsúlyozta: "eléggé ismertek és átláthatóak ezek a számok", egy korábban elfogadott törvénymódosítás pedig az eddigieknél egyszerűbbét ette a közérdekű adatigénylést.

Általánosságban szólva megjegyezte: 2010 óta 33 ezer 943-ról 38 ezer fölé emelkedett a Magyarországon dolgozó orvosok száma, és többszörösére emelkedett a bérük is.


Jobbik: milyen segítséget kapnak a nevelőszülők?


Varga Ferenc (Jobbik) arra várt választ a belügyminisztertől, mennyire segítette a családbarát kormány az elmúlt időszakban a nevelőszülőket, akikkel szerinte rendkívül mostohán bántak az utóbbi években.

Rétvári Bence válaszában kiemelte: azoknak a gyerekeknek is segítenünk kell, akiknek a saját vér szerinti szüleik nem tudják megadni a családot, és ennek a legjobb eszköze a nevelőszülői rendszer.

Hangsúlyozta: egyre több gyerek élhet nevelőszülőkkel, annak eredményeként, hogy tovább építették ezt a hálózatot, noha ezeket a lépéseket a kérdező képviselő pártja sem támogatta. Ha ezeket megszavazták volna, talán az aggodalmuk, a segítő szándékuk hitelesebb lenne - jegyezte meg.


Párbeszéd: kap-e pluszpénzt a mentőszolgálat?


Berki Sándor (Párbeszéd) is a belügyminisztert kérdezte, arra várva választ, kap-e plusz forrást az Országos Mentőszolgálat az ügyeleti rendszer ellátásához, mondván, friss források bevonása nélkül működtethetetlen lesz a rendszer.

Rétvári Bence államtitkár a 2010 óta véghezvitt fejlesztéseket sorolva jelezte: az utóbbi évek mérlege 107 felújított és 34 új mentőállomás, miközben tíz év alatt 8,3-ról, 4,7 évre csökkent a mentőautók átlagéletkora, közel ezer új kocsit szereztek be, a mentőszolgálat büdzséje 26,7 milliárdról 65,4 milliárd forintra nőtt, az ápolók és a mentőtisztek fizetése pedig a többszörösére ugrott.


Mi Hazánk: Nógrád kiemelt figyelmet érdemel


Dócs Dávid (Mi Hazánk) a Nógrád megyének adandó figyelem fontosságára utalt, szavait az agrárminiszternek címezve; a területalapú támogatások kifizetéséről érdeklődve azt jelezte, hogy a gazdáknak nincsenek tartalékai.

Farkas Sándor, a szaktárca politikai államtitkára arról tájékoztatott: az államkincstár a korábban meghatározott ütemterv és a korábbi évek gyakorlata alapján kiemelt prioritásként kezeli, így ahol nem találtak hibát, kezdeményezik az előlegfizetést.

Hozzátette: nem áll módjukban - például az aszály miatt - priorizálni, ám a kormány továbbra is mindent megtesz a gazdálkodók pénzügyi likviditásának fenntartása érdekében.


A klímabérletről kérdezett egy LMP-s politikus


Bakos Bernadett (LMP) arról tudakozódott, szavait a miniszterelnökhöz intézve, hogy "elvárás-e az új közlekedésért felelős miniszterrel szemben, hogy támogassa a klímabérletet".

Válaszában Nagy Bálint, az Építési és Beruházási Minisztérium beruházási államtitkára jelezte, amint tárcájukhoz kerül a közlekedési terület, egyeztetéseket folytatnak e kérdésekről, majd megemlítette, Lázár János miniszter a Hódmezővásárhely és Szeged között futó tram-train megépítésével jelentős környezetvédelmi projektet vezetett le.

Mindent meg fogunk tenni annak érdekében, már az egyeztetés folyamán, hogy a lehető legjobb megoldás szülessen - fogalmazott az államtitkár.


Az innovatív zónákról érdeklődött a Fidesz egyik képviselője


Az innovatív zónák fejlődéséről érdeklődött a területfejlesztési minisztertől Szabó Tünde (Fidesz), hangsúlyozva, hogy ezek az egységek azt a célt szolgálják, hogy ne rivalizáljanak, hanem együtt haladjanak a felzárkózás útján a megyék.

Latorcai Csaba, a Miniszterelnökség államtitkára jelezte: a kormány szándékai szerint ezek a zónák meghatározó szerepet játszanak a gazdaság megerősítésében, a koronavírus utáni felfuttatásában, majd arról szólt, az ország kiemelkedően jól használta fel a régiós különbségek csökkentését szolgáló forrásokat.

Felidézte: Északkelet-Magyarországon idén februárban írták alá az együttműködési megállapodást az eredményesebb forrásfelhasználás, a gyorsabb együttműködés érdekében; a cél az, hogy a helyi húzóágazatok fellendítsék a térséget.

Úgy fogalmazott: "mi mindenre lennénk még képesek, ha a baloldal nem nehezítené a dolgunkat" az uniós források hazahozatalában.


Egy somogyi fürdőről beszélt a KDNP


Móring József Attila (KDNP) arról beszélt, hogy a Somogy megyei Csiszta Fürdő hidrokarbonátos, kénes gyógyhatású melegvize számos egészségügyi probléma kezelésében segít. A fürdő kapacitásának növelése több szempontból is fontos lenne, ugyanis a szezon nyújtásában, a holtszezon megrövidítésében is szerephez juthat - emelte ki. Hozzátette, hogy a fürdő közel van a Balatonhoz, kerékpárral, vasúton, vagy autóval is megközelíthető.

Latorcai Csaba államtitkár hangsúlyozta, hogy a Balaton üdölőkörzet az Országos Fejlesztési és Területfejlesztési Koncepcióban (OFTK) kiemelt fejlesztési térség.

A politikus felhívta a figyelmet, hogy a 2030-ig szóló turizmusstratégia is jelentős célként kezeli az egészségturizmust és ezen belül a gyógyfürdők fejlesztését. A kormány szándéka lehetőséget biztosítani a gyógyfürdőkhöz, fürdőkhöz, gyógyhelyekhez kapcsolódó szolgáltatások fejlesztéséhez - emelte ki.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!