OGY - Krónika 9. rész (kérdések, napirend után)

Belföld, 2022.06.20

A kérdések elhangzásakor épületfelújítási projektek éppúgy szóba kerültek, mint a KRESZ módosítása, az okmányok megújítása, a pedagógusok helyzete vagy a Pannon Egyetem sorsa. Ezt követően napirend utáni felszólalásokkal zárult a parlament hétfői ülésnapja.    



LMP: miért nem támogatja a kormánypárt az épületszigetelési programot?



Bakos Bernadett (LMP) arra várt választ a technológiai és ipari minisztertől, miért szavazta le a Fidesz az épületszigetelési programot, ha maga Palkovics László tárcavezető ennek szükségességéről beszélt?

Koncz Zsófia, a tárca parlamenti államtitkára közölte: Magyarország elkészítette a nemzeti hosszú távú felújítás 2030-ig szóló stratégiáját, az előző években pedig mintegy 600 milliárd forintot fordított a kormányzat ilyen célokra.

A családok védelmének fontosságát hangsúlyozva kiemelte az egyedülálló otthonfelújítási programot, amelyben az összeg mintegy felét energetikai beruházásokra fordítottak a családok.


Fidesz: módosul-e a KRESZ?



Dunai Mónika (Fidesz) azt kérdezte, hogy tervezik-e a KRESZ módosítását az elektromos közlekedési eszközökre vonatkozóan a balesetveszély csökkentése érdekében.

Koncz Zsófia államtitkár válaszában arról beszélt, nem hagyhatók figyelmen kívül a megjelenő új közlekedési eszközök, ezért a tárca módosító javaslatcsomagot nyújt majd be, amely ezen eszközök mellett a vasúti átjárókat érintő szabályokat is átalakítja majd.

Közlése szerint az intézkedés alapvető célja, hogy minden közlekedő számára megteremtse a biztonságos közlekedés feltételeit.


KDNP: hogyan segíti a kormány az okmányok megújítását?



Vejkey Imre (KDNP) azt kérdezte a Miniszterelnökséget vezető minisztertől, milyen intézkedésekkel segíti a kormány az állampolgárokat a koronavírus-járvány idején lejárt, mintegy 1,2 millió okmány megújításában.

Soltész Miklós egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkár felidézte: a kormány azért hosszabbította meg az iratok érvényességét, hogy a koronavírus-járvány idején elkerüljék az ügyintézéssel járó személyes találkozásokat.

Jelezte, mostanra "nagyon nagy hátralék halmozódott fel", hiszen két év alatt hétmillióval kevesebb ügyfél kereste fel a kormányablakokat, ezért öt héten keresztül hétvégén nyitva voltak a kormányablakok, lehetőséget biztosítva az ügyintézésre.

Hozzátette: a jogosítványok érvényességét online is meg lehet hosszabbítani.


DK: miért nem veszik komolyan a pedagógusokat?


Hegedüs Andrea (DK) arról kérdezte a belügyminisztert, "miért nem veszik végre komolyan a pedagógusokat", akik "kormányzati elnyomásban, ellenszélben" álltak helyt az utóbbi években.

Rétvári Bence, a tárca parlamenti államtitkára arról beszélt: a kérdésben foglalt állításokat szóról szóra cáfolni lehet, hiszen kormányon a baloldal volt a legnagyobb pedagógus-elbocsátó, bércsökkentő, iskolabezáró, míg 2010 után ez a kör volt az első, amelynek emelték a fizetését.

Hozzátette: a járvány alatt is kétszer tíz százalékkal emelték az érintettek bérét, és a kormány folyamatosan tárgyalt az érdekképviseletekkel és a Nemzeti Pedagógus Karral.


Fidesz: milyen fejlesztések indulnak a Pannon Egyetemen?



A következő időszakban a modellváltó Pannon Egyetemen induló fejlesztésekről tudakozódott a kultúráért és innovációért felelős minisztertől Ovádi Péter (Fidesz).

Vitályos Eszter palamenti államtitkár válaszában hangsúlyozta: a kormány elkötelezett amellett, hogy a hazai felsőoktatás rendszerének minden szereplője jobb nemzetközi eredményeket mutathasson fel. Hozzátette, "már látszanak az erőfeszítések első eredményei is", hiszen az egyetemek a korábbinál jobb helyezést érnek el nemzetközi ranglistákon, a Pannon Egyetem például bekerült az intézmények felső öt százalékába.

Megemlítette: közel háromszorosára bővülő finanszírozásával ez az egyetem egyértelműen a folyamat nyertese.


Napirend után


Napirend utáni felszólalásában választókerülete településeinek gyors fejlődéséről, benne az ország legnagyobb botanikuskert-fejlesztéséről beszélt Tuzson Bence (Fidesz), a siker zálogaként az egyes szereplők összefogását említve.

Varju László (DK) arról beszélt, Újpest annak ellenére is képes fejlődni, hogy az elmúlt években mintegy tízmilliárd forintot vontak el az itteni és a XIII. kerületi önkormányzattól.

Hegedüs Andrea (DK) azt hangsúlyozta, Miskolc megérdemli, hogy a közösségi közlekedés talpra álljon, jelezve, a város visszakéri az elvont forrásokat.

Bencze János (Jobbik) azt vetette fel: mikor lesz végre nagylelkű a kormány a valódi rászorulókkal, és emeli meg például a minimálnyugdíjat kapók ellátását vagy a beteg családtagjukkal foglalkozóknak fizetett ápolási díjat.



Az elnöklő Jakab István az ülést bezárva jelezte, a parlament kedden reggel kilenc órakor folytatja munkáját.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!