OGY - Krónika 9. rész (környezetvédelem)

Belföld, 2022.11.10

A 2026-ig szóló 5. Nemzeti Környezetvédelmi Programról szóló határozati javaslat vitájával folytatódott csütörtökön az Országgyűlés ülése.



MSZP: önálló környezetvédelmi minisztériumra lenne szükség



Gurmai Zita (MSZP) szerint a most tárgyalt környezetvédelmi program fő célkitűzései megegyeznek a negyedik program céljaival, amelynek a teljes megvalósításához szükséges kormányzati szándék hiányzott.

Bár az ötödik program is átfogó vállalásokat tesz, nem megnyugtató a kormány elmúlt években tanúsított hozzáállása, erősen megkérdőjelzezhető a kormány elkötelezettsége a környezetvédelemi ügyek mellett - mondta. Szerinte az elmúlt években azt lehetett látni, mennyire nem érdekli a kormányt az emberi egészség és életminőség környezeti feltételeinek javítása.

Több ügyet is felhozott, így a természetes vizek part menti sávjainak beépítését, a zsámbéki hulladéklerakó ügyét, a repülőtér zajterhelését, a tatai Öreg-tóhoz tervezett beruházást, a Velencei-tó "kiszáradását". Hozzátette: ezek az ügyek is jól mutatják a környezetvédelmi program vállalásainak problémáit. Megszámlálhatatlan probléma van, amelyek érdekében a kormány szándékosan keveset tesz, vagy a környezetrombolók oldalára áll - hangoztatta.

Úgy összegzett, hiába támogathatók a program alapvető célkitűzései, ha a kormány továbbra is mostohagyermekként kezeli a környezetvédelmet. Szükség lenne önálló környezetvédelmi minisztériumra.


Jobbik: habos, narancsszínű álmok között született a program


Bencze János (Jobbik) azt mondta, hogy a környezetvédelmi program nagyon jól van megírva, azt szakemberek készítették, tökéletes lenne egy ideális országban, ahol minden rendben van, de az jelenleg nem Magyarország. Úgy látta, habos, narancsszínű álmok között született a dokumentum.

Hozzátette: a Fidesz az elmúlt 12 évben leépítette a környezetvédelem intézményrendszerét annak érdekében, hogy a neres oligarchákat maximálisan kiszolgálja.

A képviselő ugyanakkor azt mondta, elfogadásra fogja javasolni frakciójának a programot, de annak számos javításra szoruló területe is van.

Szerinte nem lehet elvárni a környezetbarát fűtést az emberektől egy olyan országban, ahol a régió legalacsonyabb bérét fizetik.

A zöldfelületek védelméről szólva közölte, a határban tarra vágnak mindent, a mezővédő erdősávokat, a biodiverzitást biztosító bozótosokat annak érdekében, hogy a "neres nagygazdák", a zöldbárók maximalizálják a számukra járó támogatást. Sikerült kiirtani a rovarvilágot is a határból - jegyezte meg.

Beszélt arról is, hogy a környezettudatos termelés nem értelmezhető nagyüzemi körülmények között. Sürgette megoldás keresését arra, hogy ne termelődjön újra az illegálisan lerakott hulladék, biztosítani kellene, hogy a lakosság évente egyszer kötetlenül lerakhassa a hulladékot egy hulladékudvarban.


Mi Hazánk: szükség lenne egy önálló környezetvédelmi minisztériumra


Dócs Dávid (Mi Hazánk) arról beszélt, hogy a természet- és környezetvédelem rendkívül fontos annak eléréséhez, hogy a jövő generációknak is egy élhető országot, élhető bolygót hagyjunk örökül. A szemléletet egészen kis kortól szükséges "plántálni", mert csak így fog a felnövekvő generációkban felelősség kialakulni a természet iránt - fogalmazott.

A megfelelő mértékű természetvédelemhez nem elég pusztán egy terv, egy program, szükség lenne például egy önálló környezetvédelmi minisztériumra is - jelentette ki.

Alapvető hiba, hogy a stratégiai célok kijelölésekor nem az a szemlélet élvez előnyt, hogy mi vagyunk a Földért, hanem inkább az, hogy a Föld van értünk - kritizált Dócs Dávid.

A felszólaló azt javasolta, hogy az ország vízgazdálkodását "tegyük helyre". Szavai szerint a meglévő vizeinkkel nem tudunk megfelelően bánni, a hatóságok még akkor is az árvízre készülnek, amikor az évszázad aszályával kell szembenézni.

A Mi Hazánk álláspontja, hogy a magyar föld nem eladó - szögezte le Dócs Dávid.


LMP: a kormány politikája "virtuálisan kettétépi" a programot


Az utolsó vezérszónok, Keresztes László Lóránt (LMP) azt mondta, hogy a válságok korában kell élnünk, ahol érződnek az éghajlatváltozás és a környezetpusztítás hatásai.

A kormány politikája "virtuálisan kettétépi" a programot és lehetetlenné teszi, hogy a leírt elképzelések megvalósuljanak - jelentette ki a politikus.

Mennyire felelős, zöld, fenntartható és nemzeti álláspont, hogy Magyarországból akkumulátorgyártó nagyhatalmat akarnak csinálni - tette fel a kérdést.

Tényszerűen nem igaz, hogy tovább javul a víziközmű-szolgáltatás, mert éppen összeomlik az ivóvízellátás - állította. Lényegesen több víz folyik ki az országból, mint amennyi beérkezik, Magyarország kiszárítása folyik, aminek megvannak a következményei - mondta a vízmegtartás mellett érvelő politikus.


Párbeszéd: a pluszvizeket a tájban kellene elraktározni


Szabó Rebeka (Párbeszéd) azt mondta, hogy a tárgyalt programban vannak jó dolgok, de pontosan lehet tudni, hogy azokból "semmi nem fog teljesülni".

A képviselő gondnak nevezte, hogy Magyarországon továbbra sincs természetvédelmi minisztérium.

A vízmegtartás szükségessét hangoztató politikus rámutatott, hogy az Alföld elsivatagosodik. A tél végén vagy tavasszal keletkező pluszvizeket a tájban kellene elraktározni, de nem látszanak az ehhez vezető lépések - tette hozzá.

Szabó Rebeka "hátborzongatónak" nevezte, hogy Magyarországot akkumulátor-nagyhatalommá szeretnék tenni.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!