OGY - Krónika 9. rész (magyar-katari megállapodás, légiközlekedési megállapodás, napirend után)

Belföld, 2020.02.17

A diplomata-útlevéllel rendelkezők vízummentességéről szóló magyar-katari megállapodásról, valamint az uniós és más országok légiközlekedési megállapodását módosító törvényjavaslatokat tárgyalta meg hétfői ülésén a Ház. Mindkettőt támogatták a jelenlévők, majd áttértek a napirend utáni felszólalásokra.



Magyar-katari vízummentesség a diplomata-útlevéllel rendelkezők számára


Vízummentes beutazást és legfeljebb kilencven napig tartó vízummentes tartózkodást biztosít a magyarországi és a katari diplomata- és különleges útlevéllel rendelkezők számára a két országba az erről szóló megállapodás - mondta Menczer Tamás, a Külgazdasági és Külügyminisztérium államtitkára.

A megállapodást 2019-ben Dohában írták alá a felek, összhangban az Európai Unió előírásaival, hasonlóan korábban, más országokkal kötött megállapodáshoz.

Hozzátette: ilyen útlevéllel a legmagasabb rangú állami vezetők rendelkeznek. A képviseletek tagjainak és családtagjaiknak továbbra is vízumot és tartózkodási engedélyt kell szerezniük.

Dunai Mónika (Fidesz) emlékeztetett, hogy Katarral 30 évvel ezelőtt vették fel a diplomáciai kapcsolatot. Katar a Perzsa-öböl egyik kulcsszereplőjévé nőtte ki magát, így fontos a kapcsolatok erősítése - hangsúlyozta.

Nacsa Lőrinc (KDNP) elmondta, hogy frakciója támogatja a javaslatot, amely elősegíti a két ország gazdasági, politikai és kulturális kapcsolatait. Sorolta a két ország közötti kapcsolatokat, ezek között említette meg, hogy megélénkül a két ország közötti energetikai együttműködés.

Gurmai Zita (MSZP) emlékeztetett: Bahreinnel is hasonló megállapodást kötött az ország, frakciója a most tárgyalt előterjesztést is támogatja.

Az ülésen elnöklő Jakab István a vitát lezárta.


Légiközlekedési megállapodás


Harminchat ország mintegy 500 milliós lakosságát érinti az a 2006-os közös légtérhasználati szabályozás, amelynek egy mellékletét módosítja a Ház - mondta Mosóczi László, az Innovációs és Technológiai Minisztérium közlekedéspolitikáért felelős államtitkára.

Ismertetése szerint a változtatás az előírások aktualizálását tartalmazza.

Dunai Mónika (Fidesz) közös érdeknek nevezte a magas szintű légiközlekedési előírások betartását. A szolgáltatással, a környezet- és zajvédelemmel vagy fogyasztóvédelemmel is foglalkozik a megállapodás - sorolta, hangsúlyozta: frakciója támogatja az előterjesztést.

Nacsa Lőrinc (KDNP) elmondta: új és fontos közösségi szabályokat fogadtak el az eredeti egyezmény 2006-os aláírása óta, így a megállapodást módosítani kell. Kiemelte a biztonságra és védelemre vonatkozó közös szabályokat és elmondta: a KDNP támogatja a javaslatot.

Tóth Csaba (MSZP) szintén arról számolt be, hogy frakciója támogatja a javaslatot.

Gyüre Csaba (Jobbik) arról beszélt: a piac működését, a biztosítás követelményét, a reptéri díjakat, a földi kiszolgálást is tartalmazza a tárgyalt melléklet, ahogy a szankciókat vagy a műszaki követelményeket is.

Sorolta az egyezmény előnyeit. Rámutatott a légiforgalom jelentős növekedésére és arra is, hogy javult a repülésbiztonság. Az árakra vagy a környezetre is jó hatással van a változtatás - jelentette ki.

Az ülés levezető elnöke a vitát lezárta.


Napirend után


Brenner Koloman (Jobbik) a Fertő tó helyzetéről beszélt napirend utáni felszólalásában, mondván, a kormány fejlesztési tervére nagy szükség van, de fontos, hogy ne megalomán, a természetvédelmi szempontokat figyelmen kívül hagyó szálloda és yachtkikötő épüljön a tónál.

Frakciótársa, Magyar Zoltán arra hívta fel a kormányt, hallja végre meg a "brutális mennyiségű" import termék és a "sportszerűtlen piaci körülmények", így a zuhanó árak miatt végveszélybe került hazai méhészet művelőinek segélykiáltását.

A forint szerinte elképesztően gyenge és kilátástalan árfolyamát tette szóvá Z. Kárpát Dániel (Jobbik), azt szorgalmazta, hogy a jegybanknak ezentúl ne csak inflációs, hanem árfolyamcélja is legyen.

A szintén jobbikos Rig Lajos a dobai pszichiátriával kapcsolatos kormányzati tervek nyilvánosságra hozatalát sürgette.

Ungár Péter (LMP) a betöltetlen háziorvosi praxisok jelentette problémára hívta fel a figyelmet.

Simicskó István (KDNP) a holokauszt nemzetközi emléknapjának 75. évfordulója alkalmából megtartott auschwitzi megemlékezésről számolt be képviselőtársainak.

Keresztes László Lóránt (LMP) a vidéki városok megbecsülésének fontosságát hangsúlyozta, hiányolva annak nyomait, hogy a kormány - ígéretéhez híven - partnerként kezelné ezeket a településeket.

Hajdu László (DK) 175 év-175 kép - Emlékezés Ganz Ábrahám életművére című kiállításra hívta fel a figyelmet napirend után, míg frakciótársa, Varju László az újpesti víztorony sorsáról érdeklődött.

Potocskáné Kőrösi Anita (Jobbik) a hazai GDP több, mint 10 százalékát adó turizmus kapcsán a strandfejlesztések témáját hozta szóba, mondván, nem a pályázati kiírásoknak megfelelő műszaki tartalommal hajtották végre ezeket a beruházásokat.

Frakciótársa, Lukács László György (Jobbik) a nyugat-európai használt autókat Bulgáriába, Moldovába vagy Romániába szállító "horrorkaravánok" problémájára hívta fel a figyelmet.

A független Apáti István Horthy Miklós kormányzóra emlékezett napirend utáni felszólalásában.


Az ülést levezető Jakab István ezt követően lezárta az ülésnapot.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!