OGY - Krónika 9. rész (migrációs törvények, államhatár, napirend után)

Belföld, 2018.11.15

A parlament a migrációs tárgyú törvények módosításának megtárgyalása után a Magyarország és Szlovákia közötti, az államhatárról szóló szerződés kihirdetésének vitájával, majd napirend utáni felszólalásokkal zárta munkáját csütörtökön.



LMP: kezelni kell a migrációs krízist


Keresztes László Lóránt (LMP) a migrációs tárgyú törvények módosításáról azt mondta, hogy a javaslat sok fontos technikai változtatást tartalmaz és ha kormánytöbbség elfogadja az LMP két módosító indítványát, akkor ők is támogatni fogják a törvény elfogadását.

A politikus sorskérdésnek nevezte, hogy kezelni tudják a migrációs krízist és feltárják annak kiváltó okait.

Ezt követően Lezsák Sándor levezető elnök lezárta a vitát.


Kormány: a kormány nem adott törvénysértő utasítást


Kontrát Károly belügyi államtitkár a vita során elhangzottakra reagálva hangsúlyozta, hogy a kormány és a Belügyminisztérium soha nem adott törvénysértő utasítást sem a Bevándorlási és Menekültügyi Hivatalnak, sem pedig a rendőrségnek.

A kormány migrációs stratégiája egyértelmű, az illegális migráció elleni védekezést és a határok megvédését tartalmazza - szögezte le. Hozzátette, nem adják ki nemzeti hatáskörből a határvédelmet.


Kiegészítik a magyar-szlovák államhatárról szóló szerződést


A Magyarország és Szlovákia közötti, az államhatárról szóló szerződés kihirdetésének vitájában az indítványt ismertető Kontrát Károly azt mondta, hogy az eredeti megállapodás szövegét változatlan formában hagyják. A változtatások technikaiak, a mellékletet egészítik ki térképekkel - tette hozzá. A megállapodás emellett az Ipoly mederváltozása miatt szükségessé vált határ menti területek kicseréléséről is rendelkezik - közölte.

Dunai Mónika (Fidesz) arról beszélt, hogy a nyáron elfogadott szerződés többek között a határjelek típusait, az államhatárhoz kapcsolódó igazgatást és a hétévenkénti felmérések szükségességét is tartalmazza. A szerződés megkönnyíti a határon átnyúló fejlesztések megvalósítását - emelte ki.

Lukács László György (Jobbik) azt mondta, hogy a javaslatot támogatni fogják.

Szabó Sándor (MSZP) is megerősítette, hogy frakciójuk támogatja a javaslatot.

A felszólalások végén Lezsák Sándor lezárta a vitát.


Napirend után:


A napirend utáni felszólalások sorát nyitó Z. Kárpát Dániel (Jobbik) a devizahitelesek problémáiról és az áfa-kulcs csökkentésének szükségességéről beszélt.

Lukács László György (Jobbik) az Emmiben és a tárcához tartozó egészségügyi háttérintézményeiben lezajlott változásokat vette górcső alá.

Ungár Péter (LMP) olyan debreceni szülők levelét ismertette, akiknek gyermekei autizmus spektrumzavarral élnek.


Ezután Lezsák Sándor bezárta az ülésnapot, a parlament legközelebb várhatóan hétfőn ül össze.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!