OGY - Krónika 9. rész - napirend után

Belföld, 2021.10.25

A vidék fejlesztéseiről, illetve problémáiról és az október 23-i megemlékezésekről is szóltak a képviselők napirend után hétfőn a parlamentben.



Napirend után



Keresztes László Lóránt (LMP) frakcióvezető napirend utáni hozzászólásában örömtelinek nevezte, hogy végre sikerült egy illegális hulladéklerakót felszámolni Komló és Mánfa között. Szerinte ugyanakkor a kormányoldal még nem nézett szembe azzal, hogy a hatóságok miért tehetetlenek az ilyen esetekben.

Szabó Tünde (Fidesz) a nyíregyházi infrastrukturális fejlesztéseket tekintette át, kiemelve többi között a nagyszabású útépítési programokat, a tömegközlekedési fejlesztéseket, fatelepítéseket.

Bencsik János független országgyűlési képviselő az 1956. október 25-én történtekről emlékezett meg, amikor a mai napig nem tisztázott körülmények között haltak meg sokan a Kossuth téri sortűzben. Az elszámoltatás mind a mai napig nem történt meg az akkori események miatt, ahogy 2006 felelőseit sem számoltatták el, pedig erre a kormánynak lehetősége lett volna - mondta.

Z. Kárpát Dániel (Jobbik) arról beszélt, egy átlagos magyar fiatal nagyon sokáig államilag támogatott lakáscélú előtakarékossági rendszerben tudta például a csok-hoz az önrészt előteremteni. Ezt a piacot a kormány napok alatt beszántotta, megszüntették ezt a rendszert, és semmit nem biztosítottak helyette - tette szóvá.

Steimetz Ádám (Jobbik) azt mondta, 60 hete várják, hogy kiderüljön hová tűnt 3,8 milliárdos állami költségvetési pénz a Szűcs Lajos fideszes képviselő irányította teniszszövetségnél. De az új elnök, Lázár János eddigi 60 hetes tevékenysége alatt sem történt semmi - jegyezte meg. Hozzátette: a politikusoknak nincs helyük sportszövetségek vezetői székében.

Alexa Lyubomir szerb nemzetiségi szószóló a Szeged-Szabadka vasútvonal közelmúltbeli jelképes alapkőletételét idézte fel. A két ország közös döntése a szerb és a magyar nép érdekeit szolgálja - hangsúlyozta.

Tuzson Bence (Fidesz) a Dunakeszi Tankerületben történt iskolafejlesztésekről beszélt, kiemelve, hogy az elmúlt időszak fejlesztésein túl a közeljövőben Csömöröm, Veresegyházon, Dunakeszin, Gödön és Fóton is új iskolák épülnek.

Frakciótársa, Pócs János a droghasználat fiatalokra gyakorolt hatásaira, veszélyeire hívta fel a figyelmet, hangsúlyozva, hogy az elmúlt időszakban nagyon megnövekedett a designer drogok használata a fiatalok körében.

Aradszki András (KDNP) azt kifogásolta, hogy Csőzik László, Érd ellenzéki polgármestere megtiltotta a megemlékező beszédet a város október 23-i megemlékezésén, arra hivatkozva, hogy azok unalmasak, valójában azonban azért, hogy ne eshessen szó a 15 évvel ezelőtt történtekről.

Ovádi Péter (Fidesz) a Modern városok program és a Magyar falu program keretében Veszprémben és térségében történt fejlesztéseket sorolta, jelezve, hogy e programoknak köszönhetően a térség "megállíthatatlanul fejlődik".

Stummer János (Jobbik) arról beszélt, Békés megye régóta vesztese a magyar történelemnek, a 2010 óta hatalmon lévők pedig megadták a kegyelemdöfést a térségnek. Arra figyelmeztetett, ha a jelenlegi tendenciák folytatódnak, újabb 60 ezer emberrel fog csökkeni a megye lakossága. Békés megye ezért jövő áprilisban nem képviselőt, hanem jövőt választ majd - tette hozzá.

Witzmann Mihály (Fidesz) azt mondta, hogy Siófok lakóinak régi és jogos igénye, hogy a városnak legyen saját uszodája, a kormány támogatásával pedig hamarosan indulhat a siófoki uszodaprojekt.

Hajdu László (DK) arról beszélt, hogy a koronavírus-járvány miatt az önkormányzatoktól több bevételi forrást is elvontak, míg a vele egy frakcióban ülő Bősz Anett arról emlékezett meg, hogy hetven éves az érdi Elvira-major, Európa legnagyobb csonthéjas-gyümölcsös génbankja.

Az utolsóként felszólaló Ágh Péter (Fidesz) felhívta a figyelmet, hogy Celldömölkön október elején ünnepelték, hogy a települést 150 éve érte el a vasút.

Ezt követően Jakab István levezető elnök az ülést bezárta, a parlament várhatóan november 8-án folytatja a munkáját.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!