OGY - Krónika 9. rész (választási törvények)

Belföld, 2020.11.18

A választási tárgyú törvények módosításának vitájával folytatta szerdai munkáját az Országgyűlés.



Dúró Dóra: írni-olvasni tudáshoz kellene kötni a szavazati jogot


Dúró Dóra (független) arról beszélt, hogy a szavazólap lefényképezésének törvényesítésével a Fidesz a csalását akarja legalizálni, amelyet számos alkalommal elkövetett. De a szocialisták is éltek ezzel az eszközzel - tette hozzá.

Inkább írni-olvasni tudáshoz kellene kötni a szavazati jogot - közölte.

A listaállítás szabályainak módosításáról azt mondta: a Fidesz hülyének néz mindenkit, amikor azt állítja, ezt a rendelkezést a "kamupártok" ellen hozza. Az ellenzéki listaállítás miatt nyújtotta be ezt a javaslatot a kormány - jelentette ki. A Jobbik, az LMP és a Momentum figyelmét ugyanakkor arra hívta fel, hogy ők pedig Dobrev Klára miniszterelnökségéért fognak dolgozni.


Nemzetiségi szószóló: üdvözlik a javaslatot


Varga Szimeon bolgár nemzetiségi szószóló kiemelte: a nemzetiségek bizottsága üdvözli és elfogadásra javasolja a tervezetet.

Közölte: a javaslat nemzetiségeket érintő rendelkezései egyebek mellett rendezik a nemzetiségi képviselő lemondásáról szóló tájékoztatásának, a nemzetiségi választások kitűzésének, a nemzetiségi megfigyelők összeférhetetlenségi szabályainak, a szavazatok szállításának és a szavazatszámlálás könnyítésének kérdését.

Megjegyezte: a nemzetiségi választások problémamentesebb lebonyolítására további intézkedéseket tesznek majd.

Emlékeztetett: a korábbi módosítások is eredményeztek a nemzetiségeknek előnyösebb szabályozásokat.


Jobbik: a kormányzó erők találták ki a "kamupártokat"


Gyüre Csaba (Jobbik) azt mondta a kormánypártoknak, hogy ők vezették be annak a lehetőségét, hogy "kamupártok" elindulhassanak, pénzt gyűjthessenek, ők találták ezt ki, hogy ezek a pártok elvegyenek támogatást az ellenzéktől.


MSZP: eddig hasznot hajtottak a "kamupártok" a kormánypártoknak


Szakács László (MSZP) szerint a "kamupártok" eddig hasznot hajtottak a kormánypártoknak, ezért hagyták őket, de most valamiért terhessé váltak a számukra.

A most a Házba behozott szabályok nem vonatkoznak a járványra, de a járvány takarója alatt gyorsan el akarják intézni ezeket, ezért "öntik be" egyik jogszabályt a másik után - fogalmazott.


KDNP: a kormánypártok nem támogatják a visszaélést a joggal


Vejkey Imre (KDNP) közölte: nem a kormánypártok akarták a "kamupártokat", ahogyan azt álságosan állítja az ellenzék, a kormánypártok a jog oldalán állnak és soha nem támogatták a visszaélést a joggal.


Fidesz: csak részleteket módosítanak


Zsigmond Barna Pál (Fidesz) hangsúlyozta: a javaslattal a választási rendszer alapjai nem változnak, részletszabályozásokról van szó.

Kifejtette: lényeges, hogy a járvány ellenére működik a parlament és meghozza azokat a szabályokat, amelyek fontosak az ország működőképessége szempontjából. Amíg itthon zajlik a védekezés, az ellenzék feljelenti az országot Brüsszelben - mondta, arra kérve az ellenzéket, hogy tegyen inkább érdemi javaslatokat.

Közölte: a kormány jelezte, hogy tervezi a választási törvény módosítását, most részleteken változtatnak. Ilyen a levélszavazásra vonatkozó rész, mert fontos, hogy még több érvényes szavazat legyen - mondta.

A képviselő kitért rá: a "kamupártok" felelősségre vonása nem a kormány, hanem az igazságügy dolga, a kormánynak az a feladata, hogy olyan szabályokat hozzon, amelyek visszaszorítják ezeket a pártokat, és a mostani módosítás éppen ezt szolgálja. A javaslat hozzájárul ahhoz, hogy a választási rendszer még hatékonyabb és demokratikusabb legyen - jelentette ki.


KDNP: szigorú fellépés kell a "kamupártok" ellen


Nacsa Lőrinc (KDNP) kiemelte: "kamupártok" korábban is voltak, és szigorú fellépésre van szükség, hogy minél inkább visszaszorítsák ezeket. A 2006-os választáson 15 párt indult, és közülük négy ezer szavazatot sem kapott, másik négy az ötezer szavazatos küszöböt nem érte el - idézte fel.

Arra, hogy az ellenzék kifogásolta, miért most nyújtják be a tervezetet, közölte: nem a kormány határozza meg, mikor tör ki és ér véget egy világjárvány, a választási törvény módosítására viszont van határidő, most van erre lehetőség.

Úgy vélte, az ellenzék haragszik a szavazókra, amiért nem rájuk voksoltak az elmúlt választásokon. Az ellenzék azt a narratívát akarja felépíteni, hogy vagy ők nyernek egy választáson, vagy csalás történt, mintha csak ők lennének a hatalom letéteményesei - mutatott rá. Hozzátette: emellett folyamatosan sértegetnek választói rétegeket.

A képviselő szerint a módosítás segít a "kamupártok" elleni harcban, amit az ellenzék mindig is kért, a határok felemelése pedig abban segít, hogy csak az induljon a választáson, aki ezt komolyan gondolja.


MSZP: minden külföldön élő magyar szavazhasson levélben!


Szakács László (MSZP) köszönetet mondott azoknak, akik dolgoznak a koronavírus-járvány megfékezésén, és azoknak is, akiknek nehézségeket kell elszenvedniük a pandémia miatt. Hangsúlyozta, ezeket az embereket a járvány érdekli és nem választójogi törvény.

A szavazólapok lefotózásának lehetősége teret enged a választási csalásoknak - jelentette ki. Hozzátette, ezt éppen betiltani és szankcionálni kellene.

A levélszavazatokról úgy vélekedett, hogy a kormány a határon túl élők számára megkönnyíti, míg a külföldre költözött magyarok számára megnehezíti a szavazást. Az MSZP szerint ezen a szabályon is érdemes volna változtatni, méghozzá úgy, hogy minden, az ország határain kívül élő magyar számára lehetővé kellene tenni a levélszavazást.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!