OGY - Krónika (napirend előtt: lakhatás, EU)

Belföld, 2019.05.17

Az "egyre súlyosbodó lakhatási válság" azonnali megoldására rendkívüli parlamenti ülést tartottak pénteken az ellenzék kezdeményezésére, de csak a napirend előtti felszólalások hangzottak el, mert - a kormánypártok távolléte miatt - a Ház nem volt határozatképes, így nem tudta megszavazni napirendjét.



Az ülést a Jobbik, az MSZP, a DK, az LMP, a Párbeszéd, valamint független képviselők kezdeményezték múlt héten, és azt a javaslatot tárgyalnák volna meg, amely a gyermekes családok hajléktalanságának a megelőzéséhez szükséges törvénymódosításokat tartalmazza. Az előterjesztés előírná a települési önkormányzatoknak, hogy biztosítsanak elhelyezést a kilakoltatás által fenyegetett, kilakoltatott, illetve lakhatásukat elvesztett helyi kötődésű gyermekes családoknak.


MSZP: az EP-választáson megüzenhetjük Orbánnak és a Fidesznek, hogy elég volt



Tóth Bertalan, az MSZP frakcióvezetője a fideszes képviselőket kárhoztatta, amiért munkaidejükben nem akartak a lakhatás kérdésével foglalkozni az Országgyűlésben. Szerinte azonban a miniszterelnök és a kormánypártok hozzáállását látva ezen nem kell csodálkozni, hiszen - mint mondta - Orbán Viktor egy kétségbeesésében hozzá forduló, kilakoltatás előtt álló kilenc gyermekes családanyának válaszlevelében kitartást és további sok sikert kívánt. A keresztényi értékek képviselete messze van a Fidesz és miniszterelnök magatartásától - értékelt.

Hangsúlyozta: a május 26-i európai parlamenti választáson a választópolgárok megüzenhetik a miniszterelnöknek és a Fidesznek, hogy "elég volt", segítsünk a devizahiteleseknek és a kilakoltatás előtt álló családoknak.



Párbeszéd: elhelyezés nélkül ne lehessen utcára tenni senkit!



Szabó Tímea (Párbeszéd) gyomorforgatónak nevezte, hogy a kormánypárti képviselők nem mentek el egy olyan parlamenti ülésre, amelyen arról kellene számot adni, hogyan lehetséges, hogy négy-öt éves gyerekek kerülnek utcára, tízezreket fenyeget a kilakoltatás veszélye, és egymillió embert érintenek a végrehajtási eljárások.

A képviselő szerint a kormány nem segített a devizahiteles családoknak, holott lenne megoldás. Azt javasolta, hogy függesszenek fel minden kilakoltatási és végrehajtási eljárást, amíg a magyar bíróságok is kimondják, hogy nem lehet csak az adósra terhelni az árfolyamkockázatból adódó többletköltségeket. Elhelyezés nélkül ne lehessen utcára tenni senkit, a Magyar Nemzeti Bank 140 milliárd forintos árfolyamnyereségét pedig fordítsák az emberek megsegítésére, építsenek szociális bérlakásokat és bővítsék ki az eszközkezelőt! - követelte.

Szerinte az EP-választás tétje az, "hagyjuk, hogy Orbánék ellopják a pénzünket", vagy a közös vagyont és az uniós támogatásokat az emberek megsegítésére fordítjuk.


LMP: állami feladat a lakhatási válság megoldása



Csárdi Antal (LMP) hangsúlyozta: a lakhatási válság megoldása állami feladat, a kormány azonban "a ner-közeli lovagokat" milliárdossá teszi, az anyagi nehézséggel küzdő családokat pedig tönkre. Hozzátette: tavaly, a családok évében a családbarát kormány mintegy tízezer embert tett utcára csak azért, mert a Fidesz-KDNP folyamatosan elutasítja az ellenzék kezdeményezéseit a lakhatási válság megoldására.

Közölte, a probléma megoldása nem várhat tovább, ha a kormány nem akar az utcán még több embert látni, akkor érdemi lépéseket kell tennie, ez a kötelessége.



Jobbik: 2006 óta az összes kormány bűnrészes a problémában



Z. Kárpát Dániel (Jobbik) embertelenséggel vádolta a kormányt. A kormány a családokat az út szélén hagyta, sőt "szisztematikusan berugdosta őket az árokba és leszórta napalmmal a környéket" - fogalmazott. A jobbikos politikus a 2006 óta az összes magyar kormányt bűnrészességgel vádolta meg "ebben az elképesztő gazdasági merényletben".

Ismertette pártja javaslatait is: azonnali kilakoltatási és részleges végrehajtási moratórium elrendelése; a kormány mondja fel az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bankkal kötött paktumot; a banki ágazati adó és a hitelintézeti járulék emelése; az indokolatlan költségek, például a tranzakciós illeték áthárításának megszüntetése, valamint a hitelek felvételkori árfolyamon történő forintosítása.


DK: biztatni kell az Európa-párti szavazókat, hogy segítsék az ellenzéket


Arra kell biztatni minden Európa-párti szavazót Magyarországon, hogy segítse a magyar ellenzéket minél több mandátum megszerzésében - mondta Gyurcsány Ferenc, a DK frakcióvezetője.

Úgy látja, az európai parlamenti (EP-) választás kampányában két egymással kibékíthetetlen ellentétben lévő álláspont küzd: az egyik erő egy alakja a magyar kormányfő, és azok tartoznak ide, akik a nemzetek együttműködése helyére "a nemzeti önzést" tennék. A másik oldalon a szociális, gazdasági, kulturális és politikai kérdésekben egyre több ponton közösen döntő és a nemzeteket erősítő Európa áll - közölte.

Gyurcsány Ferenc szerint a kormányfő küzdelme elbukott, Európa polgárainak és az európai frakcióknak a többsége szorosabban együttműködő Európát akar. A miniszterelnök most először ellenzékben lesz az EP-ben, és ott csak annak van szava, akinek vannak barátai és szövetségesei - mondta. Hozzátette: ezért egy Európát támogató mandátum többet ér, mint a Fidesz mandátumai.



A napirend előtti felszólalásokat követően határozatképesség hiányában az ülést lezárták.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!