OGY - Már a jövő héten ismét szavazhatnak a családi gazdaságokról szóló előterjesztésről

Belföld, 2020.11.26

Az Országgyűlés a jövő héten ismét szavazhat a családi gazdaságokról szóló törvényről, amelyet Áder János államfő a héten megfontolásra visszaküldött a Háznak, miután a törvényalkotási bizottság a csütörtöki ülésén módosító javaslatokat fogadott el az előterjesztéshez. A családi gazdaságok adózását is érintő változtatás így már jövő januártól alkalmazható lehet.

Az államfő az adatkezelési szabályokkal kapcsolatban egyes pontoknál hiányolta az adatkezelés céljának meghatározását, és azzal sem értett egyet, hogy az előterjesztést előzetesen nem véleményezte a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság. Az államfő emellett megállapította, hogy a jogszabály nyilvános közzétételt ír elő olyan adatokra, amelyek az infotörvény értelmében speciális védelmet élveznek, így nem tehetők közzé.

A bizottsági ülésen jelen volt a NAIH elnöke, Péterfalvi Attila, aki szóban kezdeményezett módosításokat az előterjesztésen. Mint mondta, azok által a jogszabály mind a magyar infotörvénynek, mind a GDPR-nak megfelel majd. Az agrártárca államtitkára, Farkas Sándor ugyancsak szóban adta elő javaslatát az államfő kifogásainak kiküszöbölése érdekében.

Az így elfogadott változtatások a többi között az Agrárkamara hatósági feladatainak ellátását nevezik meg a kifogásolt adatkezelés céljának. Szűkül azon adatok köre is, amelyek a jogszabály értelmében nyilvánosak lesznek.

A jogszabályt november 17-én fogadta el kétharmados többséggel az Országgyűlés. A törvény egyszerűsíti a jelenlegi mezőgazdasági őstermelők, illetve családi gazdálkodók működésének jogszabályi hátterét.

A törvényalkotási bizottság ugyancsak módosításokat fogadott el a közbeszerzésről szóló előterjesztésen. Ezek értelmében uniós forrásfelhasználásnál az eddigieknél hosszabb idő áll rendelkezésre eljárást kezdeményezni a Közbeszerzési Döntőbizottságnál.

A változtatás számos pontja pedig nem január 1-jétől, hanem már a kihirdetést követő napon hatályba lép, hogy a koronavírus-járványhoz kapcsolódó beszerzések minél hamarabb gördülékenyebbé válhassanak - olvasható a módosítás indoklásában. Ugyanígy a Közbeszerzési Döntőbizottság tárgyalása is mihamarabb elektronikussá válik.

Változhat a területfejlesztési törvény is, eszerint mind a Balaton Fejlesztési Tanácsba, mind a Tokaj Borvidék Fejlesztési Tanácsba, mind pedig a Közép-Duna Menti Fejlesztési Tanácsba delegálhat egy-egy tagot a Miniszterelnökséget vezető miniszter.

A kormányzati személyügyi döntésirányító rendszerről szóló törvény változtatása kiterjesztené korrupció elleni védekezést szolgáló megbízhatósági vizsgálatot minden a kormány irányítása alá tartozó költségvetési szerv foglalkoztatottjaira. A kormány rendeletben határozhatja meg azok szervek körét, amelyek munkavállalóin ez nem végezhető el. Az indoklás szerint ugyanakkor ezt indokolt kiterjeszteni az egészségügyi szolgálati jogviszonyban állókra.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) személyi állományának jogállásáról szóló törvény hatályba lépéséhez szükséges módosítás kimondaná, hogy önkormányzati képviselő nem lehet a NAV azon szervének tisztviselője, amelynek illetékességi területén az adott önkormányzat működik.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!