OGY - Navracsics: a régiók eltérő szükségleteire választ adó fejlesztéspolitikára van szükség

Belföld, 2022.05.18

Az egyes régiók eltérő szükségleteire választ adó fejlesztéspolitika kialakításáról és az uniós megállapodások aláírásának fontosságáról beszélt Navracsics Tibor területfejlesztési miniszterjelölt az Országgyűlés gazdasági bizottsága előtti szerdai meghallgatásán.

A területfejlesztési és az uniós források felhasználásáért felelős miniszterjelölt azt mondta: Magyarország sikeresen és gyorsuló ütemben zárkózik fel az unió átlagához, ugyanakkor vannak olyan régiók, amelyek az EU legszegényebbjei közé tartoznak. Ez önmagában fejlesztéspolitikai kihívást jelent - emelte ki.

Jelezte: meg kell találni azokat a hatékony eszközöket, amelyekkel ezeket a régiókat a nemzeti átlaghoz fel lehet zárkóztatni, másrészt olyan fejlesztéspolitikát kell kialakítani, amely az egyes régiók eltérő szükségleteire ad kormányzati választ.

Navracsics Tibor közölte: rövidtávú feladatként tűzte ki, hogy az év végéig a két európai uniós megállapodást - az operatív programok uniós finanszírozásának folyósítását lehetővé tevő partnerségi megállapodást, valamint a helyreállítási és ellenállóképességi programról szólót - sikerüljön aláírni.

Kitért arra is, hogy az irányító hatóságok nem szűnnek meg, jelentős részük a Miniszterelnökség alá fog tartozni. Az integrációval a párhuzamosságok megszüntetését és az együttműködési pontok megtalálását kívánják elérni, amelyek hatékonyabbá teszik az európai uniós források felhasználását.

Navracsics Tibor leendő államtitkárait bemutatva elmondta: Ágostházy Szabolcs a jövőben is az uniós források területével foglalkozik, Mayer Gábor felel a területfejlesztésért, Latorcai Csaba pedig parlamenti államtitkárként dolgozik majd.

A vita során Dávid Ferenc (DK) kérdésére válaszolva a jelölt közölte: ha olyan megalapozott fejlesztési tervet szeretnének alkotni, amelyet mindenki magáénak érezhet, ahhoz széles körű egyeztetési folyamatra van szükség. Erre referenciaként a járási rendszer kialakítását említette.

Tordai Bence (Párbeszéd) kérdésére megerősítette: a fő célja az uniós források Magyarországra hozása, és nem pártpolitikai alapon mentén szeretne dolgozni.

Bánki Erik, a bizottság fideszes elnöke a vita lezárását követően eddigi pályafutását tekintve Navracsics Tibort a legalkalmasabb jelöltnek nevezte a posztra.

A gazdasági bizottság 11 igen szavazattal, egy nem voks ellenében és két tartózkodás mellett támogatta Navracsics Tibor miniszteri jelölését.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!