OGY - Németh Zsolt: Magyarország és Törökország hasonlóan közelíti meg a háború kérdését

Belföld, 2022.11.15

Magyarország és Törökország hasonlóan közelíti meg a háború kérdését, mindketten kulcsfontosságúnak tartják, hogy minél előbb kezdődjön meg az a diplomáciai egyeztetés, amely elvezethet a fegyverszünethez és a békemegállapodáshoz - mondta Németh Zsolt (Fidesz), az Országgyűlés külügyi bizottságának elnöke, miután megbeszélést folytatott török kollégájával Budapesten.

Az Akif Cagatay Kiliccsel, a török parlament, a nagy nemzetgyűlés külügyi bizottsági elnökével tartott találkozót követően Németh Zsolt a közös sajtótájékoztatón kifejtette: százéves múltra tekint vissza a magyar-török diplomáciai kapcsolat, az elkövetkező időben több találkozóra is sor kerül és remélhetőleg Recep Tayyip Erdogan török elnök is ellátogat Magyarországra.

Hangsúlyozta: a mostani megbeszélés középpontjában a háború állt. Törökország fontos közvetítő szerepet tölt be Ukrajna és Oroszország között, sok nehéz kérdésben diplomáciai közvetítő - mondta.

Kitért rá: Törökországnak komoly szerep jut a migráció tekintetében is. Lényeges, hogy az EU és Törökország közötti megállapodás megvalósuljon, Törökország kapja meg a szükséges forrásokat, hogy továbbra is elláthassa feladatát a migrációs hullám megakadályozásáért - jelentette ki.

Németh Zsolt szerint emellett Törökországnak Európa és Magyarország energiaellátása szempontjából is jelentős a szerepe, amely különösen felértékelődik az európai szankciós infláció miatt.

Akif Cagatay Kilic megköszönte Magyarország támogatását, amelyet a vasárnapi isztambuli robbantást követően nyújtott országának. Továbbá ugyancsak a háborút emelte ki a találkozó megfontosabb témájaként és azt mondta: Magyarország és Törökország sok erőfeszítést tesz a békéért.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!