OGY - Krónika 1. rész (napirend előtt: EU-Afrika-csúcs)

Belföld, 2017.12.04

A bányásznapról emlékeztek meg hétfőn az Országgyűlésben, ahol Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter napirend előtt -  az EU-Afrika-csúcsról beszámolva - arról beszélt: az Európába irányuló bevándorlás utánpótlása kimeríthetetlen.



Megemlékezés a bányásznapról



Latorcai János, az Országgyűlés alelnöke azt mondta, a népi és szakmai hagyományoknak megfelelően december 4-én, Borbála napján a bányásztársadalmat ünnepli az ország és az iparághoz kapcsolódó intézmények.

Hozzátette: ezen a napon nem csak a hitéért kiálló keresztény vértanúra, Szent Borbála emlékeznek, hanem a megbecsülésüket fejezik ki mindazoknak, akik nehéz körülmények között, életük kockáztatásával végezték vagy végzik jelenleg is ezt az évszázados hagyományokkal rendelkező és nagy áldozatokkal járó hivatást.

Tisztelet a bányásznak! Jó szerencsét! - zárta megemlékező szavait az alelnök a bányászok hagyományos köszöntésével.



Napirend előtt



Szijjártó: az Európába irányuló bevándorlás utánpótlása kimeríthetetlen



Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter beszámolt arról, a múlt héten Elefántcsontparton rendezték az Európai Unió és az Afrikai Unió csúcstalálkozóját, amelynek napirendjén hangsúlyos helyet kapott a migráció.

A miniszter úgy összegezte a találkozón elhangzottakat: "az illegális bevándorlás veszélyei továbbra is velünk maradnak".

Kifejtette: számos afrikai ország destabilizált biztonsági szempontból, számos küzd gazdasági kihívásokkal. A terroristák folyamatosan veszítik el korábban birtokolt területeiket, ezért újabb és újabb befolyási övezetek után néznek, egyre elkeseredettebbé és egyre kegyetlenebbé válnak - magyarázta.

Szijjártó Péter szerint azzal kell számolni, hogy Afrika az Európába irányuló illegális bevándorlás kimeríthetetlen utánpótlását fogja jelenti, ezt pedig figyelembe kell venni az EU bevándorláspolitikájának alakításakor.

Értékelése szerint óriási biztonsági és gazdasági fenyegetést jelent az EU-nak az a brüsszeli politika, amely ösztönzi és nem megállítani akarja a bevándorlást.

Azt mondta, nem szabad ösztönözni a bevándorlást, a segítséget oda kell vinni, ahol a baj van. Ennek a politikának az igazsága bebizonyosodott a csúcstalálkozón - jegyezte meg.

Szijjártó Péter közölte, minden európai országnak magának kell döntenie arról, hogy bevándorlóország akar-e lenni. Magyarország a népszavazáson úgy döntött, nem kíván bevándorlóország lenni, meg tudja oldani a demográfiai és a munkaerőpiaci kihívásokat migráció nélkül - hangoztatta, hozzátéve: Magyarország nem fogadja el, hogy egyes országok nyomást gyakoroljanak más szuverén országokra a migrációs álláspontjuk megváltoztatása érdekében.

A miniszter szerint az európai országoknak segíteni kell az afrikai országokat a határvédelemben. Közölte, fontos, hogy az európai határok ne legyenek átjárhatóak, így az Észak felé áramlást meg lehet állítani.

Fontosnak nevezte a gazdaságfejlesztési programokat, hogy a kivándorlás gazdasági okai megszűnjenek, hogy az afrikai emberek a saját országukban találjanak munkát és ne akarják elhagyni az országukat. Szijjártó Péter elmondta, ösztöndíjprogramokat is indítani kell, hogy világosabb legyen a jövőkép az afrikai fiataloknak.


Frakcióválaszok



Szakács László (MSZP) a felszólalásra reagálva azt vetette a miniszter szemére, hogy a magyar kormány nem közösségi megoldásokban gondolkozik, hanem mindig "magyar virtusos" különutat követ, ami nem hatékony és nagyon drága is. Bírálta a kereskedőházak létrehozását. Szerinte valójában nem létezik különutas megoldása a problémának, csak uniós szintű.

Hadházy Ákos (LMP) szerint a kormány egy létező problémát, a menekültkrízist nem megoldani, hanem démonizálni akar. Szerinte nem az a hazugság, hogy menekültkrízis van, hanem az a hazugság, hogy ez az egyetlen problémája az országnak és nem probléma, hogy több tízezren halnak meg gyógyítható betegségekben. Hozzátette: a gazdaságfejlesztési forrásokat úgy fogják felhasználni, hogy megint a miniszterelnök barátaihoz jusson a pénz. Az LMP szerint a megoldásokat Európával közösen kell megtalálni - közölte.

Bóna Zoltán (Fidesz) azt mondta, a Fidesz szerint a problémát helyben kell megoldani, nem szabad azt az EU-ba importálni. Rögzítette: Magyarország szolidáris a bajba jutottakkal, ezért van a Hungary helps program, amely a segítséget viszi oda, ahol a baj van. Sajnos, az EU vezetői ezt nem így látják - jegyezte meg. A nemzeti konzultációra érkezett válaszok kiértékelése után bíznak benne - mondta -, hogy Brüsszelben is egyértelmű lesz, a Soros-tervet nem tudják Magyarországon végrehajtani.

Staudt Gábor (Jobbik) közölte, azzal egyetértenek, hogy Afrika a jövő kihívása migrációs szempontból és helyben kell segíteni, azt sem vitatják, hogy helyes volt a magyar határ lezárása.

Ugyanakkor akkor lenne hiteles a kormány - folytatta - , ha letelepedési kötvényekkel nem tette volna lehetővé 20 ezer ember letelepedést. Hogyan hozzák vissza azt az 500 ezer magyar embert, aki a lábával szavazott és külföldre menekült? - firtatta.

Firtl Mátyás (KDNP) szerint az is igazi közösségi megoldásban való gondolkodás, hogy helyben akarnak segíteni. Hangsúlyozta, a határokat meg kell védeni, annak eldöntése pedig nemzeti ügy, hogy az ország polgárai kivel akarnak együtt élni. Szerinte különbséget kell tenni menekült, migráns és gazdasági bevándorló között.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!