OGY - Krónika 3. rész (napirend előtt, kérdések)

Belföld, 2017.12.04

A 4-es metró ügyéről is elhangzott egy napirend előtti felszólalás az Országgyűlés hétfői ülésén, majd a képviselők áttértek a kérdésekre.


Fidesz: az Alstom-ügy minden idők legnagyobb korrupciós ügye


Budai Gyula (Fidesz) arra mutatott rá: mintegy 60-70 milliárd forintnyi uniós bírság fenyegeti Magyarországot a 4-es metró körüli korrupciós botránya miatt. Az ellopott 166 milliárd forintból 76 milliárd forint érkezett az unióból - ismertette.

Az unió csalás elleni hivatala mellett az Egyesült Királyság csalás elleni hivatala vizsgálatának eredményeire is emlékeztetett: az Alstom-vezetők 2,7 millió euró kenőpénzt biztosítottak magyar baloldali politikusoknak. Idézte az országgyűlési és a fővárosi bizottsági vizsgálatok eredményét, és azt is, hogy büntetőeljárás is folyik.

Az Alstom-ügyet minden idők legnagyobb korrupciós ügyének nevezte, amelyért szerinte a Medgyessy-Gyurcsány-Bajnai kormányokat és a Demszky Gábor által irányított MSZP-SZDSZ városvezetést terheli a felelősség. Hová tűnt el a pénz? - tette fel a kérdést, emlékeztetve, amikor Gyurcsány Ferenc korábban azt mondta: jobb, ha nem beszél arról, honnan érkezett pénz az MSZP-hez.

Csepreghy Nándor, a Miniszterelnökség parlamenti államtitkára szerint az MSZP arra képes ellenzékben, amit kormányon is tett: korrupcióra és károkozásra.

Közölte: a miniszterelnök felkérte a nemzetgazdasági minisztert, hogy a bírságként szóba jöhető összeget úgy különítse el a jövő évi büdzsében, hogy az az egészségügyi, a szociális és az oktatási kiadásokat ne érintse, hogy a szocialisták és szabad demokraták bűnei miatt ne érhesse további kár az országot.

Próbálják az összeget "lealkudni", vagy elérni, hogy minél később kelljen azt kifizetni - tette hozzá, hangsúlyozva: a beruházás kedvezményezettje a főváros volt, tehát ha a bírságot meg kell fizetni, azt első körben a költségvetés állja, utána azonban a budapestieknek kellene a terheket viselniük.

Több ma is aktív baloldali politikus érintettségére mutatott rá, kiemelve Gyurcsány Ferenc szerepét.


Kérdések


MSZP: érkezett-e feljelentés Demecser polgármesterének visszaélései miatt


Legény Zsolt (MSZP) a legfőbb ügyészt kérdezte arról, érkezett-e feljelentés a Demecser város fideszes polgármestere felfüggesztését eredményező jogszabálysértések, visszaélések gyanúja miatt? Indítottak-e büntetőeljárást?

Lajtár István, a legfőbb ügyész helyettese úgy felelt: Váradi László tevékenységével összefüggéséhez a megyei ügyészekhez, a megyei és nyíregyházi rendőr-kapitányságokhoz vagy az adóhatósághoz hétfő reggelig feljelentés nem érkezett.


Jobbik: elszámolnak-e a víziközmű-társulások?


Hegedűs Lorántné (Jobbik) azt mondta, az előző uniós költségvetési ciklusban sok százmilliárd forint állt rendelkezésre, hogy minden település csatornázva legyen. Az állam az önrészt is majdnem mindenhol átvállalta, ennek ellenére jelentős lakossági hozzájárulást szedtek a víziközmű-társulatok. Mire költötték ezt, ha az egész beruházás központilag finanszírozva volt? - kérdezte, és sorolta az érintett településeket. Remélhetnek-e tisztességes elszámolást az érintett lakosok?

Seszták Miklós nemzeti fejlesztési miniszter úgy felelt: az irányító hatóságnak a kérdésben nincs jogköre beavatkozni. Az érintett települések azon állampolgárai, akik befizették a hozzájárulást, elszámolást kérhetnek a víziközmű-társulattól.


LMP: miért nem emelik az önkormányzati köztisztviselők bérét?


Schmuck Erzsébet (LMP) arról beszélt, hogy az Országos Közszolgálati Érdekegyeztető Tanács (OKÉT) legutóbbi, idei utolsó ülésén sem született megegyezés az önkormányzati köztisztviselők béremeléséről. Megjegyezte: az érintettek többsége nettó 100-120 ezer forintot keres.

Szerinte a kormány mára teljesen kiüresítette az OKÉT-ot, az állam nem folytat érdemi párbeszédet saját munkavállalóival, és a bérekről évek óta nincs egyeztetés.

Meddig sanyargatják az önkormányzatokat, mikor emelik meg az ott dolgozók bérét?

Pogácsás Tibor, a belügyi tárca államtitkára azt mondta: az önkormányzati tisztségviselők az önkormányzatokkal állnak munkaviszonyban, ezek határozzák meg a bérüket, és éltek is ezzel a lehetőséggel.

Kiemelte: a kormány nagyon sokat tett az önkormányzatok talpra állításáért, példaként említette az adósságállomány átvállalását.


Fidesz a Vas megyei köznevelési fejlesztésekről


Ágh Péter (Fidesz) a Vas megyei bölcsődék, óvodák és kisiskolák helyzetéről érdeklődött. Kitért arra, hogy ebben a ciklusban számos döntés született, amelynek következtében jelentős forrásokat sikerült biztosítani ezen intézményeknek, javítva a gyermekek, fiatalok ellátásának feltételeit. Hogy látják, Vas megyében milyen eredményeket sikerült elérni? - kérdezte.

Rétvári Bence, az Emmi államtitkára elmondta: bölcsődei- és óvodafejlesztésekre több mint 3, az iskolafejlesztésekre mintegy 2,5 milliárd forint érkezik. Megjegyezte: összességében jövőre a bölcsődék finanszírozására két és félszer több jut majd.

Ismertette: Vas megyében 84 új bölcsődei férőhely jön létre 300 millió forintból, 462 férőhelyet fejlesztenek 512 millióból, és 3605 óvodai férőhely újítanak fel 2,2 milliárd forintból. Emellett 10 ezer gyermek iskolai környezete újul meg - sorolta az államtitkár.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!