OGY - Krónika 5. rész (Országos Bírósági Hivatal)

Belföld, 2017.11.30

A Jobbik és az LMP vezérszónoka is élesen kritizálta a Handó Tünde által vezetett Országos Bírósági Hivatal működését, a szervezet 2016. évi beszámolójának csütörtöki, országgyűlési általános vitájában.



Jobbik: ki őrzi az őrzőket?



Staudt Gábor, a Jobbik vezérszónoka azt a kérdést tette fel, hogy "ki őrzi az őrzőket", vagyis melyik az a szerv, amelyik megítéli a mindenkori OBH-elnök joggyakorlatát. Szerinte ugyan az Országos Bírói Tanács az elnök felett áll, tagjai függenek is tőle, az Országgyűlés igazságügyi bizottsága szintén nem gyakorol ellenőrzést, az Alkotmánybíróság pedig csak részlegesen tudja ezt megtenni. Hozzátette: ezen túl csak a külföldi jogi fórumok maradnak, de jobb lenne, ha ezt a magyar rendszer tudná kezelni.

A Jobbik vezérszónoka bírálta az ügyelosztási rendszer törvényességét, szerinte komoly jogi aggályokat vet fel, hogy egyes esetekben, például a migránsperekben az ítélet megsemmisítéséhez vezethet, ha megállapítják, hogy nem érvényesült a törvényes bíróhoz való jog. Megjegyezte: országos szinten ez több százezer pert érinthet.

Staudt Gábor hosszasan, konkrét ügyek felvetésével kritizálta Handó Tünde kinevezési gyakorlatát, szerinte a pályázatok eredménytelenné nyilvánításának gyakorlata már nemcsak a bírói vezetők esetében áll fenn, hanem már egyes bírói álláshelyekért is "lenyúlnak".

Álláspontja szerint az OBH elnökének nincs olyan jogköre, hogy munkaszervezési indokokra hivatkozással eredménytelenné nyilvánítson pályázatokat, majd ugyanazon álláshelyre ismét kiírja a pályázatot. Ez nem törvényes, ha egy magáncég ilyen indokokra hivatkozik, akkor elkaszálják a bíróságon - mondta.

Úgy vélte: ha ezekre a kérdésekre nem kapnak tényszerű válaszokat, akkor a bíróságok továbbmennek az amortizáció útján, ami a függetlenséget illeti. Megjegyezte: ha igazak ezek a kritikák, akkor ez nagyon könnyen a hivatali visszaélés tényállása is lehetne.



LMP: nem lehet bírói függetlenségről beszélni ma Magyarországon



Hadházy Ákos, az LMP vezérszónoka arról beszélt, hogy a beszámoló szerint 2016-ban 161 vezetői és bírói pályázatból mindössze 117 zárult eredményesen, vagyis 25 százalék eredménytelen volt. Hozzátette: többre tartja a bírói kart annál, hogy elfogadja, ennyire sok az alkalmatlan bíró, ezért szerinte arról van szó, hogy ennyien "nem tetszettek". Ezek számok egyértelműen arra utalnak, hogy Magyarországon ma nehéz bírói függetlenségről beszélni - jelentette ki.

A képviselő egy személyes büntetőügyében is Handó Tünde véleményét kérte, szerinte ugyanis a bíró előre megírta az ítéletet, amiben egy olyan momentumot is belevett, amiről előre nem tudhatott.

Bírálta, hogy a közigazgatási bírák kinevezésénél pluszpontokat kaphatnak azok, akik a közigazgatásban dolgoznak, azokkal szemben, akiknek bírósági gyakorlatuk van. Szerinte ennek a szabálynak az a célja, hogy kormányhoz közeli embereket nevezzenek ki bírónak.

Kitért arra is, hogy nem látja sikertörténetnek a bírói fizetésemeléseket, szerinte a néhányszor néhány százalékos emelést nem nagyon érzik meg a bírók.

Hadházy Ákos arra kérte Handó Tündét, mondja el véleményét a fideszes Budai Gyula szavairól, aki minden bírót "komcsinak" nevezett. Közölte: az LMP nem támogatja a beszámoló elfogadását, de ezzel nem a bíróságokat bírálják, hanem Handó Tündét.



Vita az Alkotmánybíróság határozatáról



A beszámolóról szóló vitában a képviselők kétperces hozzászólásokban is kitértek az Alkotmánybíróság (Ab) csütörtöki határozatára, amelyben megsemmisítették Handó Tünde integritási utasításának több pontját. A fideszes Vas Imre azzal érvelt: az Ab 99,9 százalékban az OBH elnökének adott igazat, hiszen a határozat 50 pontból csupán három paragrafust érint.

Az MSZP-s Bárándy Gergely ugyanakkor arra hívta fel a figyelmet: alkotmányossági kérdéseket nem szoktak százalékban mérni. Ha csak egy olyan rendelkezés van, ami sérti a bírói függetlenséget, akkor emellett nem lehet elmenni szó nélkül - hangsúlyozta.

A jobbikos Staudt Gábor hozzátette: diktatúrák szokták azzal igazolni ténykedésüket, hogy "99 nagyon kiváló lépésünk volt, meg egy századik, amikor néhány ártatlant is kivégeztünk".



Fidesz: nem lehet eltagadni az OBH elnökének eredményeit



Turi-Kovács Béla (Fidesz) azt mondta: az ellenzékiek is elismerhetik, hogy a korábbi lepusztult, rossz körülmények között dolgozó bíróságokhoz képest ma európai színvonalú bíróságok működnek, és aligha lehet eltagadni, hogy ez az OBH és elnöke fontos eredménye. Hangsúlyozta: Handó Tünde tevékenységében messze több a pozitívum, mint a negatívum. Azt kérte az ellenzéki képviselőtől, hogy az egyéni ügyekben, sérelmekben tartsanak mértéket, maradjanak a realitások talaján.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!