OGY - Krónika 6. rész (azonnali kérdések)

Belföld, 2017.11.13

Az offshore-ozásról, a Czeglédy-ügyről, az MNB-ről, valamint a honvédség katasztrófavédelmi képességéről is szó volt az azonnali kérdések órájában, az Országgyűlés hétfői ülésén.



LMP: mit tesz a kormány az offshore cégek ellen?


Schmuck Erzsébet (LMP) a legújabb offshore-világbotrány magyar vonatkozásait is felelevenítve kijelentette: harminc év alatt az államadósság két és félszeresét vitték ki az országból. Szerinte a kormány is segíti a nagyobb vállalatok adóoptimalizálását például a társasági adó csökkentésével vagy a külföldön lévő pénzekkel kapcsolatos amnesztiával. Hajlandó-e bármit tenni a kabinet? - tette fel a kérdést.

A Miniszterelnökséget vezető Lázár János emlékeztetett: 2010 után olyan alaptörvényt és gazdasági szabályokat fogadott el az Országgyűlés, amelyek a közpénzek közeléből kiszorították az offshore hátterű cégeket, míg 2002 és 2010 között a magyarországi közpénzek az offshore hátterű hálózatokat táplálták. Közölte: a kabinet Közép-Európában a legtöbbet tette az ellen, hogy az említett cégeket távol tartsák a közpénzektől.


Fidesz: volt-e tiltott pártfinanszírozás a Czeglédy-ügyben?


Budai Gyula (Fidesz) felelevenítette, hogy Gyurcsány Ferenc és felesége a cégükön keresztül több alkalommal adtak kölcsönt Czeglédy Csaba cégének, aki céghálóján keresztül "bűnszervezetet" működtetett. Felvetette, hogy pártfinanszírozást szolgálhattak a társaság eltűnt forrásai, a szálak pedig egyre inkább az MSZP-hez és a DK-hoz vezetnek. Azt kérdezte: vizsgálják-e, hová kerültek az elcsalt milliárdok, vagy hogy megvalósult-e tiltott pártfinanszírozás.

Völner Pál, az igazságügyi tárca államtitkára úgy felelt: bebizonyosodott, hogy a Gyurcsány Ferenchez köthető Altus több alkalommal adott kölcsön Czeglédy Csaba társaságának. A kölcsönszerződések olyan elemeket is tartalmaznak, amelyek megkérdőjelezik, hogy valóban baráti kölcsönről volt szó, vagy esetleg üzletszerű hitelezésről. Kérdés az is, hogy rendelkeztek-e megfelelő engedéllyel ehhez, amit a Magyar Nemzeti Bank vizsgálni is fog - közölte.


MSZP: az MNB-ben elszakadtak a valóságtól?


Heringes Anita (MSZP) arra emlékeztetett, hogy a parlament 2017. október 18-án tárgyalta az MNB beszámolóját. Nagy Márton alelnök akkor azt mondta, tudja, hogy vannak alacsony és magas bérezésű szakmák, illetve területi különbségek is jelentkeznek, de a jegybanki béreknek a kereskedelmi banki fizetésekhez kell igazodniuk, mert ha nem fizetik meg a szakembereket, akkor azok elmennek máshová - utalt vissza. Az alelnök arról is beszélt, hogy korábban a havi 2,7 millió forintos fizetéséből nem tudott félretenni - hívta fel a figyelmet.

A képviselő azt kérte az alelnöktől, nyugtassa meg, hogy ennyire nem szakadtak el a valóságtól a jegybanknál.

Nagy Márton, az MNB alelnöke hangsúlyozta, hogy nem szakadt el a valóságtól, korábbi szavait fenntartja. A banki munkaerőpiac így működik, ha ebben a képviselő nem ért egyet, akkor ő szakadt el a valóságtól - fogalmazott. Kiemelte, hogy a jegybanki szakembereket a kereskedelmi bankok és nemzetközi szervezetek is csábítják.


Jobbik: Lázár János miért találkozott Tiborcz Istvánnal?


Szilágyi György (Jobbik) azt kérdezte, hogy Lázár János miért találkozott Tiborcz Istvánnal az azt követő napon, hogy a kormányfő vejéről kérdezett a parlamentben. Lázár János az egyik legfontosabb miniszteri posztot tölti be, a kormányfő egyik legfontosabb munkatársai és a pártjából sokan "Orbán Viktor szépreményű utódját látják Önben. Ezért ment és találkozott rögtön Tiborcz Istvánnal" - mondta.

A találkozó minden valószínűség szerint azért volt fontos, mert Orbán Viktor vejéről van szó, illetve azért, mert a miniszter nagy szerepet játszott a vállalkozó meggazdagodásában. Hódmezővásárhelyi polgármesterként ugyanis ő kötötte az első szerződést a céggel, amelyik ennek hatására 11 milliárd 616 millió forintot nyert közbeszerzéseken - jelentette ki Szilágyi György.

Lázár János azt mondta, ő maga is átélte, amikor családtagokat rángatnak bele a politikába, mert politikai ellenfelei korábban közvélemény-kutatást szervezetek Hódmezővásárhelyen arról, hogy veri-e a feleségét. Hangsúlyozta, azok közé tartozik, akik a végsőkig ahhoz fognak ragaszkodni, hogy a családtagok életének és személyes viszonyainak nincs közük ahhoz, ami a politikai életben történik. Kérte, hogy hagyják békén Orbán Viktor családtagjait, hozzátartozóit, gyermekei hozzátartozóit.

Személyeskedni azok a pártok szoktak, amelyeknek nincs esélyük győzni - ismertette véleményét.



KDNP: erősödik a honvédség katasztrófavédelmi képessége


Firtl Mátyás (KDNP) azt mondta, hogy a közelmúltban nagyarányú uniós projekteket valósítottak meg annak érdekében, hogy így növeljék a haderő katasztrófavédelemmel összefüggő képességeit. A katasztrófavédelem alapvetően a belügyhöz tartozik, de egyes esetekben a honvédség is jelentős szerepet vállal a védekezésben - hangsúlyozta.

Mit jelentenek a haderőnek a most beszerzett eszközök - kérdezte a képviselő.

A válaszadó Vargha Tamás, a Honvédelmi Minisztérium államtitkára azt mondta, hogy az eszközök beszerzésére két milliárd forint uniós támogatást kaptak és több mint 200 millió forint önrészt fordítottak. A projekt végrehajtása folyamatos, 2018. második negyedévében pedig a honvédség várhatóan újabb eszközöket vesz át - közölte.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!